CAS URDANGARIN
Política25/02/2013

La casa reial manté Revenga tot i la vinculació amb Nóos

La Zarzuela aplaudeix l'exculpació del rei i la infanta Cristina

Enric Borràs Abelló
i Enric Borràs Abelló

PalmaLa casa reial espanyola mantindrà per ara Carlos García Revenga en el càrrec d'assessor de les infantes tot i que està imputat al cas Nóos. Quan el jutge José Castro el va citar, d'entrada, la casa reial va dir que faria un comunicat i després va rectificar assegurant que no diria res fins després que declarés. Ahir fonts oficials de la institució van confirmar a l'ARA que, de moment, no prendrien cap mesura. "Imputat no vol dir acusat", van destacar, per afegir que "el que hagi de dir-se ho haurà de dir el fiscal".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts oficials de la Zarzuela la imputació -per si sola- "no significa res", ni tan sols que hi hagi indicis de delicte. Mantenen que el jutge va cridar Revenga a declarar "perquè aclarís algunes coses" i que així ho ha fet, però que això no canvia res. No prendran cap mesura mentre no es modifiqui la situació processal del secretari de les infantes, o sigui, només ho faran si en acabar la instrucció del cas el fiscal l'acusa formalment.

Cargando
No hay anuncios

Revenga, doncs, s'ha convertit en el tallafoc de la casa reial, l'home que ha d'aturar la taca de sospita que s'ha escampat per la institució monàrquica arran del cas Nóos. Segons la casa reial la declaració de Revenga "descarta les tesis d'altres parts que hi hagi una implicació a altres nivells". Consideren que l'estratègia d'abandonar Iñaki Urdangarin a la seva sort en el cas Nóos i el comunicat que va llegir al principi de la declaració, en què desvinculava la institució i la infanta Cristina de tota la trama, juntament amb la declaració de Revenga, han funcionat. Però això ho hauran de decidir el jutge i el fiscal.

Vincles amb Nóos

Cargando
No hay anuncios

I tot això malgrat que el mateix Revenga va reconèixer ahir que Urdangarin el va informar de les seves activitats a l'Instituto Nóos fins l'any 2006, coincidint casualment en l'any que teòricament el duc de Palma es va desvincular de l'associació. Revenga va dir que llavors va deixar de tutelar-lo perquè ja tenia "més edat" i es podia espavilar tot sol, segons fonts que van tenir accés a la seva declaració. Malgrat que el secretari de les infantes va afirmar que només havia constat com a tresorer a l'Instituto Nóos per una qüestió de confiança amb Urdangarin i que no hi va intervenir, els correus electrònics que ha anat lliurant Diego Torres fan pensar que va tenir un paper molt més actiu.

Els missatges delaten que Revenga rebia molta informació detallada de les activitats de l'Instituto Nóos i que fins i tot en revisava cartes per a autoritats i la relació amb els mitjans de comunicació. Torres el dia 16 va declarar que cada vegada que tenien un projecte Urdangarin "ho comunicava a la Cristina o al senyor Carlos García Revenga". El secretari de les infantes i el mateix duc de Palma van intentar frenar el cop dissabte. El gendre del rei ho va fer llegint el comunicat en què desvinculava la seva dona i la casa reial de totes les activitats del cas Nóos. Tots dos, a més, van anunciar que intentaran impugnar la validesa judicial dels correus electrònics.

Cargando
No hay anuncios

Urdangarin, sacrificat

Sigui com sigui de moment queda clar que la casa reial està disposada a sacrificar Urdangarin, però no Revenga ni Cristina de Borbó. El primer n'ha quedat oficialment marginat i només hi estava vinculat per un matrimoni, però el segon és un càrrec important amb nòmina de la Zarzuela i la infanta és la filla del rei. Amb tot, la monarquia aviat haurà de defensar un altre flanc: el jutge citarà l'assessor jurídic de la casa reial i comte de Fontao, José Manuel Romero. El fiscal Pedro Horrach l'interrogarà -probablement com a testimoni- per saber quin paper va tenir en la decisió de fer apartar Urdangarin de l'Instituto Nóos -encara que fos només aparentment, segons Torres- i en la creació de l'entitat que el va succeir, la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social. Aquest testimoni també serà clau per dilucidar la responsabilitat de la casa reial en tot l'afer, ja que si sospitaven que Urdangarin estava cometent irregularitats, i per això el van forçar a deixar Nóos i marxar a Washington, hauran d'explicar per què no ho van denunciar davant de la justícia.