Acte de la Pasqua Militar

El rei lloa el paper de l'exèrcit en la "defensa" dels valors de la democràcia

La princesa Elionor s'estrena en la tradicional Pasqua Militar vestida d'uniforme

El rei Felip VI amb la princesa Elionor a l'acte de la Pasqua Militar
3 min

MadridMentre la majoria dels ciutadans estan obrint regals dels Reis d'Orient o segueixen la rifa del Nen, el Palau Reial de Madrid acull una altra tradició anual del 6 de gener al matí en què els protagonistes són la monarquia i l'exèrcit. Es tracta de l'acte de la Pasqua Militar, celebrat des del 1782. Simbolitza l'arrencada de l'any militar i el monarca hi repassa en un discurs les fites de l'anterior. Si fa dues setmanes, en el també tradicional missatge de Nadal, Felip VI va aprofitar l'avinentesa per demanar que es preservi la "integritat" de la Constitució, aquest dissabte el monarca ha reivindicat el paper que juga l'exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip VI ha lloat "la defensa del marc de convivència democràticament elegit pels espanyols" per part de les forces armades. Segons el monarca, "durant aquest gairebé mig segle" des de la fi de la dictadura franquista l'exèrcit ha contribuït amb "abnegació" a preservar el marc constitucional. Precisament aquest any el monarca s'ha enfrontat a les crítiques de l'extrema dreta, que li ha reclamat que vagi més enllà del paper d'àrbitre que li reserva la carta magna i tingui una actuació més contundent davant la llei d'amnistia i la resta de pactes de Pedro Sánchez amb l'independentisme.

El monarca ha obviat, en el discurs pronunciat davant l'actual cúpula militar, que no tots aquells que han format part de l'exèrcit en els últims 45 anys des de l'aprovació de la Constitució s'han mostrat sempre disposats a respectar-la. Cal recordar que a mitjans de novembre un grup de mig centenar de militars retirats van exigir en un manifest que les forces armades destituïssin el president del govern espanyol, democràticament reelegit després de les eleccions del 23 de juliol, en una crida que recordava la pulsió que va guiar l'intent de cop d'estat del 23-F.

En aquesta ocasió, Felip VI sí que ha somrigut al president del govern espanyol quan s'han saludat a l'arribada. Un altre moment polèmic de l'any passat va ser la fredor i el gest seriós que es va atribuir al monarca durant la promesa del càrrec de Sánchez al Palau de la Zarzuela. Aquest no ha estat així, tot i que se'ls ha vist compartint pocs plans en un acte en què ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, l'encarregada d'intervenir en nom de l'executiu espanyol.

L'estrena d'Elionor

Una de les protagonistes de la Pasqua Militar ha estat la princesa Elionor, que en l'últim any ha anat guanyant pes en els actes de la Casa del Rei. L'hereva del tron, vestida d'uniforme, ha acompanyat els monarques un cop adquirida oficialment aquesta condició amb la jura de la Constitució a finals d'octubre, quan va fer 18 anys. Elionor ja havia participat vestida de cadet en la desfilada del 12 d'octubre, pel fet que va iniciar la seva formació militar a l'estiu. Aquest dissabte s'ha estrenat per primer cop en la Pasqua Militar i ha centrat part dels discursos tant de Felip VI com de Robles.

Robles ha dit als monarques que es poden "sentir satisfets de la feina" que està fent Elionor a l'Acadèmia Militar de Saragossa. "Així ens ho transmeten professors i companys", ha dit, generant un somriure dels reis. Felip VI ha remarcat que els passos que ha anat fent Elionor impliquen "renovar" el compromís de la monarquia amb els valors de la Constitució.

El rei no esmenta Gaza

Mentre que l'any passat la guerra d'Ucraïna va centrar part del discurs del monarca, que va condemnar la invasió russa, enguany no ha fet cap esment a la situació a la franja de Gaza. Qui sí que l'ha esmentat ha estat Robles, que ha condemnat "les violacions de dret internacional humanitari" que s'hi produeixen i ha demanat un "alto el foc permanent i immediat". El que sí que s'ha mantingut igual en Robles ha estat la defensa del qüestionat increment de la despesa militar del govern espanyol. "Així ho continuarem fent el 2024", ha avançat la titular de Defensa.

Samarretes tèrmiques sota el vestit

Els canvis en el govern espanyol després del 23 de juliol no han afectat els ministres de Defensa, Margarita Robles, i d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que han assistit un any més a la Pasqua Militar. Ja tenien experiència d'altres anys, en què havien confessat haver passat fred. És el que comentaven en una conversa informal a l'exterior del Palau Reial mentre esperaven l'arribada de Felip VI. Segons s'ha pogut sentir a través del senyal realitzat, Robles ha celebrat que fes sol i ha confessat haver mirat de posar-se una samarreta tèrmica sota el vestit. Ho ha acabat descartant perquè es notava massa. Qui sí que ho ha fet ha estat Marlaska. "Jo me l'he posat", ha celebrat, afegint un incís: "La samarreta, vull dir".

stats