Política24/12/2014

Felip VI crida a frenar la "ruptura emocional" que suposaria la independència

Sense citar la infanta Cristina, demana una "regeneració profunda" de la vida pública i tallar "d'arrel" la corrupció

Joan Rusiñol
i Joan Rusiñol

MadridPrimer missatge del rei Felip VI, en què ha intentat demostrar que és un monarca amb l'orella posada al carrer i que no defuig cap dels grans temes que preocupen a la ciutadania. Per això, ha dedicat bona part del seu discurs nadalenc a demanar contundència contra la corrupció -sense mencionar la infanta Cristina, que haurà de seure al banc dels acusats- i a fer una crida a evitar la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el procés polític que viu el país, el monarca espanyol ha plantejat el debat en termes de relacions personals entre ciutadans: "Em dol i em preocupa que es puguin produir fractures emocionals, desafeccions i rebuigs entre famílies, amics o ciutadans", ha dit, en una tessitura que sovint planteja el govern del Partit Popular. "Ningú a l'Espanya d'avui és adversari de ningú”, ha continuat, malgrat que el discurs sobiranista s'ha construït majoritàriament en positiu i de forma inclusiva, no pas buscant la confrontació identitària. "Allò que fa d'Espanya una nació amb força única, és la suma de les nostres diferències que hem de comprendre i respectar i que sempre ens han d'apropar i no pas distanciar. Perquè tot allò que hem assolit junts neix de la força de la unió”, ha insistit Felip VI.

Cargando
No hay anuncios

Sempre d'acord amb la tesi que defensa Mariano Rajoy, ha apel·lat a la necessitat de fer pinya en un món globalitzat en què, segons afirmen des de la Moncloa i la Zarzuela, la fragmentació territorial es penalitza: "La força de la unitat és la que ens permetrà anar més lluny i millor en un món que no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats, i que camina cap a una integració més gran". Per això, el rei ha fet una crida a totes les parts a intentar buscar una sortida a la situació actual però sense entrar a fons en possibles sortides polítiques, com una eventual reforma constitucional. En aquest punt, això sí, ha fet una defensa de la validesa del text de 1978.

Posant el focus en les qüestions afectives ha afirmat: "Els desencontres no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals. Fem tots un esforç lleial i sincer i retrobem-nos en allò que mai hauríem de perdre: els afectes mutus i els sentiments que compartim".

Cargando
No hay anuncios

El monarca ha admès que el projecte espanyol necessitat "il·lusió i confiança" però ha deixat clar que és l'únic possible. Per això, ha reclamat que tothom "respecti” la Constitució perquè, a parer seu, és "la garantia d'una convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat".

Prioritat: regeneració democràtica

Cargando
No hay anuncios

Però les mirades estaven posades també, avui, en les seves paraules sobre la corrupció, amb el cas Nóos tocant de molt a prop la institució monàrquica. De fet, l'erosió constant que ha anat patint en els últims temps, afectant la seva legitimitat a ulls de la ciutadania, va acabar precipitant el relleu de Joan Carles I com cap de l'Estat el mes de juny, buscant una renovació de la imatge de la Corona. Sense mencionar en cap moment la seva germana, Felip ha estat taxatiu: "Hem de tallar d'arrel i sense contemplacions la corrupció".

Definint-se com el "primer servidor públic", ha admès que el degoteig de casos de malbaratament públic castiga la confiança dels espanyols amb qui els governen, una dinàmica, ha dit, que s'ha de frenar. "Els ciutadans necessiten estar segurs que el diner públic s'administra amb finalitats legalment previstes; que no existeixen tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que desenvolupar un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se; que no s'embruti el nostre prestigi i la bona imatge al món", ha reclamat.

Cargando
No hay anuncios

"Necessitem una profunda regeneració de la nostra vida col·lectiva", ha sintetitzat, després d'admetre que la corrupció produeix "amb tota la raó, indignació i desencant".

A punt de començar 2015, la "unitat [d'Espanya] en la diversitat", la lluita per sanejar la vida pública i la lluita contra l'atur són els tres grans reptes que, a parer del rei, té plantejats Espanya. No s'ha oblidat de la política econòmica per demanar que la reducció de l'atur sigui la gran prioritat dels governants però, alhora, ha subratllat les dades macroeconòmiques positives de què fa bandera l'executiu del PP. L'objectiu, que la majoria social torni a creure en les institucions de l'Estat, tan danyades per la crisi, la seva gestió i tot allò que ha emergit quan ha baixat la marea de la bombolla del totxo.

Cargando
No hay anuncios

Demà, la majoria de partits valoraran el primer discurs de Felip com a rei, que ha desitjat bon Nadal en les diferents llengües cooficials de l'Estat.