El retorn de Joan Carles I

El rei emèrit prepara un retorn imminent a Espanya

Joan Carles planteja una visita de curta durada abans de tornar a marxar

El rei emèrit espanyol, Joan Carles I, prepara un retorn imminent a Espanya, segons han confirmat diverses fonts a l’ARA. Seria la primera vegada en gairebé dos anys que trepitja el país on va regnar durant quatre dècades. La tornada, segons aquestes veus, podria ser en els pròxims dies i seria de curta durada, ja que la idea que té és passar uns dies o setmanes a Espanya –amb tota probabilitat a Galícia– abans de marxar un altre cop a l’estranger. En resposta a una consulta d'aquest diari, un portaveu de la Casa del Rei no ha volgut fer cap comentari i s’ha limitat a dir que “hi haurà informació nítida” quan arribi el moment.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El retorn de Joan Carles I és una qüestió d’una elevada sensibilitat per a la monarquia i per al govern espanyol, on a més de l’eterna divisió entre el PSOE i Unides Podem quan es tracta de parlar de la Corona, hi ha dubtes sobre l’oportunitat de la visita. Als cercles monàrquics encara hi ha un debat obert entre els que consideren que la figura de Joan Carles s’ha de rehabilitar i els que creuen que el seu passat –des de la seva complicada vida amorosa fins a les activitats econòmiques sota sospita– perjudiquen la imatge de la institució i posen en dificultats el futur de la monarquia. Ell mateix va “lamentar sincerament” els “esdeveniments passats" de la seva "vida privada” en una carta enviada al seu fill fa dos mesos en què ja obria la porta a la tornada a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

On viurà Joan Carles I?

Una qüestió important a partir d’ara és on s'estarà Joan Carles I quan sigui a Espanya. Ell mateix va explicar en la carta que va enviar a Felip VI la seva intenció d’establir-se fora de la Zarzuela, la residència oficial de la monarquia espanyola. “És el meu propòsit organitzar la meva vida personal i el meu lloc de residència en àmbits de caràcter privat per continuar gaudint de la màxima privacitat possible”, deia la carta. De fet, les persones consultades per l’ARA sostenen que probablement ni tan sols vagi a Madrid en aquesta primera visita. Tot i així, en línia amb les divergències que hi ha entre els cercles monàrquics, hi ha qui defensa que cal reivindicar la seva figura i que s’hauria d’establir a la Zarzuela.

Cargando
No hay anuncios

Una de les opcions és que visqui a prop de Sanxenxo, a Galícia, on a mitjans de juny se celebra el Mundial de vela en la modalitat 6mR. Segons va publicar El País, Joan Carles I va assegurar a Pedro Campos, organitzador del campionat, la seva “seguríssima intenció” d’acudir-hi després que el seu vaixell, el Bribón, hagi estat posat a punt durant l’hivern.

Precisament en els pròxims dies –coincidint amb l’imminent retorn– un col·lectiu de suport al rei emèrit té previst fer diverses accions per reivindicar el seu llegat i destacar la seva aportació a la modernització d’Espanya. La batalla pel relat serà un dels factors clau un cop torni Joan Carles I, que amb aquesta primera visita els pròxims dies –tot apunta a la setmana que ve– vol mesurar la reacció de l’opinió pública espanyola i el nivell d’incomoditat del govern espanyol. En funció d’aquesta primera experiència, les visites de l’exmonarca a l’Estat es podrien multiplicar i les seves estades a la Península allargar-se en el temps, segons les fonts consultades.

Cargando
No hay anuncios

El que seguirà sent una incògnita "per motius de seguretat” és el cost que tindrà per a les arques de l’Estat aquest anar i venir de l’emèrit. Patrimoni Nacional, l’organisme adscrit al ministeri de la Presidència que s’encarrega de mantenir el patrimoni històric i artístic de l’Estat, és qui afronta econòmicament els viatges i el sou de tres assistents que Joan Carles té a Abu Dhabi.

Historial judicial

La hipòtesi del retorn de l’exmonarca a Espanya ha anat creixent al mateix ritme que Joan Carles I ha anat esquivant tots els fronts judicials que tenia oberts. El primer, el de la fiscalia suïssa, que investigava l’origen dels 65 milions que van acabar en mans de Corinna Larsen, la seva examant. Joan Carles no va estar mai entre els investigats, però sí els seus presumptes testaferros, Arturo Fasana i Dante Canonica. El fiscal Yves Bertossa va tancar el cas per falta de proves concloents, però va assegurar que hi havia hagut irregularitats. Malgrat tot, el seu gran triomf als jutjats va ser quan el març d’aquest any la Fiscalia espanyola també va arxivar les investigacions en contra seva. Es va repetir el mateix esquema: el fiscal va constatar que hi havia hagut frau, però que no es podia perseguir per la inviolabilitat del rei i la prescripció dels delictes. L’únic front judicial que té lluny de tancar-se és de la justícia britànica, que l’ha deixat a un pas de judici per assetjament a Larsen.

Cargando
No hay anuncios

Des que va marxar d’Espanya l’agost del 2020, Joan Carles s’ha plantejat tornar diverses vegades. Ara, amb les investigacions arxivades a Espanya, ja ho té tot a punt per fer el pas. Durant tot aquest temps ha viscut a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, on ha rebut puntualment la visita de les seves filles i amics, i on va arribar a estar ingressat per covid, tal com també va avançar aquest diari. En els seus quasi dos anys en aquesta illa del golf Pèrsic, Joan Carles s’ha deixat veure poc, però no ha evitat tornar a ser objecte de polèmica diverses vegades. Per exemple el març de l’any passat, quan es va saber que ell i les seves dues filles, les infantes Elena i Cristina, s’havien vacunat contra el covid, en una època en què les dosis escassejaven i es filava molt prim amb qui es podia vacunar i qui no.