La Zarzuela manté la incògnita sobre on és Joan Carles I

Alguns mitjans el situen a la República Dominicana, mentre que d'altres diuen que és a Portugal

De Botswana  al paradís fiscal:  el declivi de Joan Carles I
Ara
04/08/2020
3 min

BarcelonaOn és Joan Carles I? Aquesta és la gran pregunta que es fa tothom un cop ahir es va saber que el rei emèrit marxava d'Espanya i que a hores d'ara continua sense resposta. La Casa del Rei manté el silenci al voltant de quin ha sigut el destí escollit de l'antic monarca, i les pistes d'on és són, per ara, diverses i contradictòries, tot i que apunten a dues destinacions principals: la República Dominicana i Portugal. Aquest dimarts al matí, La Vanguardia i l'Abc asseguraven que l'antic monarca havia triat la República Dominicana. D'acord amb la reconstrucció dels fets d'aquests dos mitjans, el pare de Felip VI hauria marxat a Sanxenxo (Pontevedra) diumenge poc després d'escriure la carta al seu fill en què l'informava de la seva decisió. Segons aquesta versió, dilluns al matí –abans que es fes pública la missiva– hauria viatjat en cotxe fins a Porto i allà hauria agafat un vol cap a la República Dominicana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nit abans, però, alguns mitjans portuguesos afirmaven que el rei podria estar a Portugal, en concret a la ciutat de Cascais –a tocar d'Estoril, on tenien la residència els Borbons durant la dictadura–, una possibilitat que va tornar a alimentar al migdia El Confidencial. Recolzant-se en fonts pròximes a la família reial, aquest digital assegurava que Joan Carles I no hauria arribat a sortir de Portugal. Ara bé, fonts oficials del país lusità han negat a l'agència Efe aquesta possibilitat i han assegurat que el rei emèrit no és dins les seves fronteres.

Sigui com sigui, per a totes dues opcions les apostes sobre qui l'acolliria coincideixen en els mateixos noms. Si és cert que el monarca ha escollit l'illa del Carib, ho haurà fet per la seva amistat amb Pepe Fanjul i la seva família, coneguts a l'Amèrica Llatina per les plantacions de sucre i per ser propietaris d'un dels complexos turístics més exclusius de la zona, Casa de Campo. No seria la primera vegada que Joan Carles I passa una temporada en aquest resort situat al municipi de la Romana: aquí és on va instal·lar-se els mesos després de la seva abdicació, el 2014.

Les travesses, en cas que la parada a Portugal hagués sigut per quedar-s'hi, apunten a la família Brito e Cunha-Espirito Santo. El que uneix Joao Manuel Brito e Cunha, part de l'aristocràcia portuguesa i casat amb una membre d'una de les famílies de banquers més importants i controvertides del país, amb l'antic monarca és una amistat basada en els anys de la seva infància en què va viure a Estoril (Cascais), quan qui s'havia exiliat d'Espanya era el seu pare.

Dubtes sobre la durada del retir

De moment, a la Zarzuela regna el silenci. I Pedro Sánchez, president del govern, tampoc ha volgut donar gaire informació quan li han preguntat els mitjans. "Les qüestions de despatxos entre el cap de l'Estat i el president del govern són confidencials", ha afirmat, i, per tant, no diria res ni de la seva ubicació ni del seu paper en la fugida de Joan Carles I.

I més enllà d'això, tampoc hi ha gaires certeses. Per exemple, no queda clar si la intenció del rei emèrit és instal·lar-se fora d'Espanya definitivament, sigui al país caribeny o a Portugal. Segons El Mundo, l'antic monarca hauria traslladat als seus amics aquest cap de setmana que la seva intenció és tornar al setembre. Un retorn que tampoc és clar si vol dir que tornaria a Espanya o a algun país europeu pròxim. En la carta que va adreçar a Felip VI, Joan Carles I només comunicava la seva decisió de traslladar-se "en aquests moments" fora d'Espanya.

El que sí que ha deixat clar l'advocat del rei emèrit, Javier Sánchez-Junco, és que malgrat abandonar Espanya, Joan Carles I continua a disposició del ministeri fiscal per a qualsevol tràmit que consideri necessari. Cal recordar que la marxa del rei arriba enmig de les investigacions contra ell pel presumpte cobrament de comissions per l'AVE a la Meca, i en plena crisi de la Corona per la gestió que ha fet de les seves finances el rei emèrit, així com per l'escàndol que va transcendir de les gravacions de les converses a Londres entre l’excomissari José Manuel Villarejo i l’examant del rei Corinna Larsen.

stats