El rei se salta el protocol habitual i evita agrair a Mas els serveis prestats
El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dimarts el cessament de l'ara ja expresident de la Generalitat i el nomenament del nou president, Carles Puigdemont. La Zarzuela indica que l'encarregada de redactar el text és la Moncloa
BarcelonaDesprés que aquest dilluns el rei Felip VIrebutgés rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per a la comunicació de la investidura del president Carles Puigdemont, el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) publica aquest dimarts el decret de cessament de l'ara ja expresident Artur Mas sense cap agraïment del monarca als serveis prestats, com s'ha estat fent protocol·làriament en l'actual etapa democràtica. El decret de cessament el signa el mateix Felip VI, tot i que la Zarzuela ha assenyalat que l'encarregada de redactar-lo és la Moncloa.
A la imatge de sota es pot veure el decret de cessament del president José Montilla, el 27 de desembre del 2010. En aquella ocasió, com és protocol·lari, el rei Joan Carles i l'aleshores president José Luis Rodríguez Zapatero.
Es tracta d'una nova evidència de l'esquerda que separa la institució monàrquica d'Espanya i les institucions d'autogoverndeCatalunya. Aquest dilluns, Forcadell ha hagut de comunicar per escrit la investidura de Puigdemont després que la Casa del Rei rebutgés rebre-la.
Nomenament de Puigdemont
La nota que publica el BOE es limita a una frase que indica que "de conformitat amb el que disposa l'article 67 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, vinc a declarar el cessament del senyor Artur Mas i Gavarró com a president de la Generalitat de Catalunya", seguit de la firma del monarca. El BOE també publica el nomenament del nou president de la Generalitat, el fins ahir alcalde de Girona, Carles Puigdemont.
A l'acte de presa de possessió, aquest dimarts a les 19h al Palau de la Generalitat, hi acudiran representants de tots els partits amb representació al Parlament, però també hi haurà destacades absències. Segons ha informat l'agència Efe, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol no acudiran a l'acte.
Per part de C's hi seran presents el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, i el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra. Els portaveus del PP al Parlament, Enric Millo i Santi Rodríguez , substituiran Albiol, mentre que de la CUP hi acudiran els diputats Albert Botran i Gabriela Serra.
Representant el PSC hi seran el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i també la portaveu al Parlament, Eva Granados, així com l'expresident de la Generalitat José Montilla. Catalunya Sí que es Pot estarà representada pel líder del grup al Parlament, Lluís Rabell, i el portaveu, Joan Coscubiela, a més del secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet.
Jorge Fernández Díaz i Llanos de Luna seran els dos representants del govern espanyol en l'acte de presa de possessió.