Assetjament

Una regidora que va denunciar Eduard Pujol per assetjament sexual li demana perdó

Noemí Llorens ha enviat un escrit al jutjat en què ha reconegut la falsa denúncia

ARA
3 min
Eduard Pujol.

BarcelonaLa regidora de Pineda de Mar Noemí Llorens, que va denunciar el senador de Junts Eduard Pujol per assetjament sexual, ha demanat perdó i ha reconegut que va fer servir el seu fals testimoni per fer mal al dirigent del partit. En un text adreçat al jutge pel procediment penal obert contra ella per injúries a Pujol que ha avançat El País, Llorens ha admès que el polític no la va assetjar i explica que hi va tenir una relació afectiva consentida que senzillament no va acabar del tot bé. "No em va assetjar. Vaig mantenir una relació afectiva amb ell que, a parer meu, hauria pogut acabar millor", ha confessat. El senador ha respost a la seva petició i li ha concedit el perdó, cosa que ha eximit la dona de conseqüències penals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llorens relata que la llavors vicepresidenta de Junts i responsable de feminismes, Aurora Madaula, la va convèncer a actuar contra Pujol després de parlar amb ella sobre el cas i de comentar-li la situació: "Em va convèncer que aquesta actuació de Pujol era constitutiva d'un delicte d'assetjament i em va animar a denunciar-lo davant del partit i de la justícia", relata. D'altra banda, afegeix en el text que ella s'ha sentit manipulada per diverses persones de Junts que, a parer seu, van fer-la servir per suspendre Pujol de la militància amb finalitats polítiques i exclusivament de lluites internes de poder.

En aquell moment Pujol era el portaveu dels juntaires al Parlament i tenia una gran projecció pública com a número dos, però es va veure obligat a plegar com a diputat i de totes les seves responsabilitats polítiques i va caure en l'ostracisme. El partit el va rehabilitar a mitjan 2021, un any després que esclatés el cas de les dues denúncies, perquè les dues dones que es van erigir en víctimes van trametre-ho per la via interna, però mai ho van derivar en la via judicial. Pujol va iniciar un procediment per injúries contra elles dues i el jutge va considerar el 2022 que hi havia prou elements per tirar-ho endavant i va retreure a la formació la precipitada actuació amb el polític. El partit el va readmetre i ja va ocupar el càrrec de diputat al Congrés durant el 2023, i ara és senador.

L'advocada del polític, Judit Gené, ha assegurat en una entrevista a RAC1 aquest dilluns que en el procés judicial van aportar una pericial que parlava de l'impacte mediàtic contra Pujol que han suposat les denúncies: "El seu nom va sortir a tot arreu en diaris i televisions, va causar un impacte terrible contra el seu honor", ha dit. "Sort que el partit li va demanar perdó", ha afegit, tot i que ha deixat clar que "és impossible que es rescabali totalment" per tot el tràngol que ha hagut de passar.

El periple de Pujol

Quan la regidora Noemí Llorens i l'altra denunciant, Eva Ràfols, van denunciar Pujol dins del partit per assetjament sexual, el llavors secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va convidar-lo a plegar. Elsa Artadi, dirigent en aquell moment, va animar a denunciar i va assumir el compromís de tolerància zero amb l'assetjament arran d'aquest cas, en què va voler evidenciar la contundència de l'organització. Des del primer moment, Pujol va assegurar que era víctima de dues denúncies falses i que senzillament havien estat relacions sentimentals consentides que no van acabar bé. Però el desenllaç d'aquest assumpte, que va suposar un terrabastall polític amb exigències de dimissió des del primer moment per totes bandes, va suposar un punt d'inflexió.

El qüestionament total de les denúncies i el fet que hagi anat avançant el procediment obert per injúries per part del polític van suposar un toc d'atenció en la formació. Des de llavors el partit s'ha receptat més prudència a l'hora d'actuar contra algú sense proves suficients.

stats