PARTITS POLÍTICS

La refundació d’ICV desperta recels en part dels comuns

Esquerra Verda promet “lleialtat” al partit d’Ada Colau

Anna Martín, una de les coordinadores nacionals d’Esquerra Verda, durant la seva intervenció a l’assemblea de dissabte.
i MIREIA ESTEVE
21/03/2021
3 min

BarcelonaFa mesos que la refundació d’ICV es cou discretament. Membres de l’extinta formació ecosocialista s’han resistit a deixar morir el seu llegat després que el partit entrés en concurs de creditors fa gairebé dos anys ofegat pels deutes, i aquest cap de setmana han posat en marxa Esquerra Verda. Del miler d’inscrits, uns 300 van validar els estatuts, els documents polítics i organitzatius, i van configurar els òrgans del partit en la segona part de l’assemblea fundacional, que va començar dissabte passat. L’historiador i exalcalde de Montblanc Andreu Mayayo, i la tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Anna Martín, comandaran la nova formació, que s’erigeix com el “referent” del Partit Verd Europeu a Catalunya. Ara bé, el seu naixement ha generat alguns recels dins dels comuns, sobretot de l’entorn d’Ada Colau.

L’ecologisme, el feminisme i les polítiques “genuïnament” d’esquerres són tres dels pilars fonamentals del partit nou, a més de declarar-se obertament federalistes i defensors del dret a l’autodeterminació. Uns trets que concorden majoritàriament amb el que defensen els comuns. Per això el manifest fundacional d’Esquerra Verda defensa: “Una de les principals prioritats de l’Esquerra Verda és l’enfortiment del projecte de Catalunya en Comú, així com de les candidatures i grups institucionals d’En Comú Podem”. De fet, el mateix Mayayo prometia “lleialtat” en el seu discurs de dissabte després de ser escollit coordinador nacional. “Ho hem donat tot per consolidar aquest espai i ho continuarem fent amb generositat i lleialtat”, afirmava. Una tesi que reafirmava Martín, que remarcava la “ferma voluntat” d’Esquerra Verda de treballar amb els comuns “eixamplant l’espai electoral” mitjançant “aliances i consensos”.

Ampliar la base territorial

Per què creen un nou partit, doncs? Segons expliquen diverses veus de la nova formació, l’objectiu és ampliar la base dels comuns, sobretot a nivell territorial, per aglutinar totes aquelles persones que s’han sentit orfes i que no han acabat de connectar amb la formació d’Ada Colau. Una manera de sentir-se més còmodes en el si del magma divers que representen els comuns. A l’hora de desplegar la seva implantació territorial, Esquerra Verda valorarà si fer-ho dins les estructures ja creades pels comuns o implantar-ne de pròpies si es creu convenient en algun territori. Ara bé, tots els consultats coincideixen que en cap cas Esquerra Verda competirà amb Catalunya en Comú. “Volem influir i acompanyar en l’ecosocialisme polític”, remarca una persona implicada en el naixement del partit, que recorda que l’objectiu és també mantenir viva la “cultura política del PSUC i ICV”. Segons el document organitzatiu aprovat dissabte, els ecosocialistes es comprometen a treballar perquè les candidatures dels comuns tinguin els “millors resultats”.

Però el cert és que la refundació d’ICV ha generat alguns recels en el pinyol dels comuns que es van plasmar en l’executiva de dilluns passat. Segons diverses fonts consultades, el malestar ve sobretot perquè hi ha dirigents que consideren que la refundació trenca la lògica de confluència per la qual havia nascut Catalunya en Comú. Cosa que a la pràctica vol dir que no se superi la dinàmica de quotes de partits. Oficialment, dilluns passat en roda de premsa el portaveu de la formació, Joan Mena, va assegurar que la creació d’Esquerra Verda no suposava “alterar” el funcionament del partit que pilota Colau perquè “no funcionen per quotes”. Una altra veu implicada en la fundació d’Esquerra Verda assegura que no entraran a negociar cap quota dins dels comuns, però sí que admet que és una manera d’influir en les polítiques que s’impulsin.

En els òrgans de direcció que es van constituir aquest cap de setmana no hi figura cap dels exdirigents d’ICV que tenen càrrecs polítics o institucionals als comuns, com ara el diputat al Parlament David Cid o l’eurodiputat Ernest Urtasun. Ara bé, tots dos sí que formen part del Consell Nacional d’Esquerra Verda -format per unes 200 persones-, on també hi figuren l’exdiputada Marta Ribas, l’actual senadora Sara Vilà, la diputada al Congrés Aina Vidal, o també una de les tres coordinadores de Catalunya en Comú, Candela López. En els propers mesos es posarà a prova com encaixa la nova formació en el si dels comuns i si els recels inicials s’esvaeixen.

stats