Política11/04/2017

La reforma del reglament per a la desconnexió exprés es debatrà al ple del 26 d'abril

Es farà el primer debat a la totalitat, després es tramitarà en comissió i finalment retornarà al plenari per decidir si finalment s'aprova

Núria Orriols / Mireia Esteve
i Núria Orriols / Mireia Esteve

BarcelonaUn pas més cap a la desconnexió exprés. La reforma del reglament del Parlament per tal que la llei de transitorietat jurídica pugui aprovar-se en un sol dia es debatrà per primer cop en sessió plenària el 26 d'abril. Aquest dimarts, la mesa del Parlament ha obert el termini per presentar les esmenes a la totalitat dels grups parlamentaris –que s'acabarà el dia 20– i preveu que si es compleixen tots els requisits formals es podria celebrar el primer debat de la nova reforma en el proper ple.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què Junts pel Sí vol reformar el reglament del Parlament?Segons fonts parlamentàries, el més probable és que els grups de l'oposició rebutgin la tramitació de la reforma i presentin esmena a la totalitat però està previst que Junts pel Sí i la CUP facin servir la seva majoria perquè tiri endavant. De fet, PP, C's i PSC ja han dit que presentarien esmena a la totalitat.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, en roda de premsa ha criticat la reforma perquè creu que "vulnera drets dels diputats" i suposa, ha dit, una "reducció dràstica de la qualitat democràtica" del Parlament. Fernández considera que és "inèdit" que una "meitat més u" intenti "imposar" aquesta reforma a "l’altra meitat". En la mateixa línia, la portaveu socialista, Eva Granados, ha demanat als Junts pel Sí i la CUP que "facin una reflexió" perquè ara per ara, ha explicat, "no cal fer una modificació del reglament". Granados també ha criticat que es tirés endavant la ponència conjunta només amb la participació Junts pel Sí i la CUP i "sense debat ni capacitat de reacció".

Si el canvi al reglament supera aquest primer ple a la totalitat, després es debatrà en comissió –en què els grups poden demanar compareixences o fer esmenes en el contingut de la reforma– i finalment es retornarà al plenari perquè s'aprovi definitivament. Els independentistes pretenen enllestir la reforma abans de finals de juliol, quan acabarà aquest període de sessions.

Cargando
No hay anuncios

En el proper plenari també està previst que es debati la proposició de llei de béns improductius, de Junts pel Sí i la CUP; la convalidació del decret de begudes ensucrades; i la proposició de llei per despenalitzar l'eutanàsia, en què només el PP ha presentat una esmena a la totalitat.

El rebuig de l'oposició

Cargando
No hay anuncios

Un cop ja va transcendir la intenció de Junts pel Sí l'oposició va rebutjar-ho fermament. És per això que va voler aturar la creació d'una ponència conjunta per reformar el reglament –així ho preveu la norma de la cambra– perquè consideraven que un canvi en les regles de joc només es podia fer amb el consens de tots els grups i que no és el cas.

Tanmateix, no se'n van sortir i Junts pel Sí i la CUP van participar en la ponència anomenada conjunta i van acordar tirar endavant la reforma amb només una sessió. Ara el resultat de la ponència (una eina parlamentària perquè els grups redactin de forma conjunta una proposició de llei) seguirà el tràmit normal d'una proposició de llei.

Cargando
No hay anuncios

La polèmica reforma

El canvi del reglament del Parlament ha generat crispació a la cambra catalana. Junts pel Sí va promoure la reforma perquè pretén aprovar la llei de transitorietat jurídica –que ha d'emparar el referèndum– en un sol dia, amb la previsió que el govern espanyol la impugnarà al Tribunal Constitucional en el moment que es faci pública. És per això que –tal com va avançar l'ARA–, Junts pel Sí i la CUP han dissenyat una desconnexió exprés per poder-ho fer en un sol debat al plenari (les proposicions de llei requereixen dos debats: un primer a la totalitat, el tràmit en comissió per negociar canvis al text legislatiu i el ple final d'aprovació). Tot i que els independentistes faran un primer intent d'aprovar la llei de transitorietat jurídica per la via ordinària, volen tenir "totes les eines a l'abast" perquè el Constitucional no suspengui la norma abans de ser aprovada al plenari.

Cargando
No hay anuncios

La reforma que proposen passa per habilitar els grups polítics a tramitar les proposicions per lectura única –és a dir, en un sol debat al ple–, tal com ara ja poden fer el Govern o tots els partits de la cambra per unanimitat.