Política18/02/2013

Hisenda creu que la reforma local serà aplicable a Catalunya

El ministeri s'avé a "rectificar" la futura norma si no respecta les competències de la Generalitat

Ara

MadridEl ministeri d'Hisenda considera que la reforma local –un cop sigui aprovada a finals d'any al Congrés dels Diputats– serà totalment aplicable a Catalunya, ja que "respecta" l'Estatut i "no vulnera" les competències pròpies de la Generalitat i la resta de comunitats autònomes, segons han explicat aquest dilluns fonts del departament que dirigeix Cristóbal Montoro.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Hisenda obre la porta a introduir els canvis necessaris si es demostra que sí que es vulneren aquestes competències. "Si ens hem equivocat rectificarem per lleialtat", han assegurat tres dies després que Montoro presentés l'avantprojecte de llei.

Cargando
No hay anuncios

El mateix divendres, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va subratllar que la Generalitat defensarà les seves competències exclusives en matèria de règim local, i ha destacat el compromís de l'executiu espanyol de no interferir en el model català, que es plasmarà en la llei de governs locals que entrarà al Parlament abans de l'estiu.

Les mateixes fonts han explicat que un cop entri en vigor la reforma, automàticament els alcaldes s'hauran d'abaixar el sou i el 82% dels regidors deixaran de percebre un salari. A més, han avançat que en un termini de 15 dies Hisenda definirà el cost estàndard d'un servei –a partir de variables com el volum, la densitat, o l'envelliment de la població–, que servirà de base per saber si un municipi el pot finançar. Si no pot, traspassarà el finançament a una diputació en el cas dels de menys de 20.000 habitants o a una autonomia en la resta.