La governabilitat de l'Estat
Política14/03/2023

Fracassa la reforma de la 'llei mordassa'

La norma cau pel no d'ERC, EH Bildu i Junts en comissió, que exigien la prohibició de les pilotes de goma

MadridFracàs de la reforma de la llei mordassa promesa pel govern espanyol al principi de la legislatura. El text no arribarà ni a votar-se al ple del Congrés perquè ha quedat rebutjat a la comissió d'Interior d'aquest dimarts al matí. ERC i EH Bildu han votat en contra de la reforma (els seus vots eren claus perquè tirés endavant i calia almenys l'abstenció dels dos grups), així com també Junts. Creuen que no és prou ambiciosa i que deixa sense resoldre qüestions que consideren prou importants com l'eliminació de l'ús de les pilotes de goma per part dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. L'efecte real d'aquest fracàs, que ha obert una nova esquerda amb els socis d'investidura i un xoc a l'executiu, és que continuarà vigent la llei mordassa aprovada pel PP l'any 2015. El PP, Ciutadans i Vox, de fet, també han votat en contra de la reforma i n'han aplaudit el seu fracàs, igual que els sindicats policials. El text només ha obtingut el suport del PSOE, Unides Podem i el PNB.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa mesos que duren les negociacions per reformar una llei que el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, va prometre que derogaria quan arribés a la Moncloa. S'han acordat més d'una trentena d'articles entre el PSOE, Unides Podem, el PNB, ERC, EH Bildu i també Junts, els grups que s'han anat reunint periòdicament des de fa un any per intentar tirar endavant la reforma. Ara bé, hi ha quatre articles on la discrepància s'ha mantingut durant tots aquests mesos i ni les negociacions dels últims dies ni els moviments d'última hora han servit per acostar posicions. La setmana passada el PSOE, Unides Podem i el PNB –el grup promotor de la reforma sobre la qual s'ha treballat– van posar damunt la taula una última proposta conjunta a ERC i EH Bildu, que no van acceptar. Aquest dimarts al matí, republicans i abertzales han fet pública la contraproposta abans de començar la comissió sense possibilitats de prosperar. El PSOE hi ha votat en contra, mentre que Unides Podem hi ha donat suport i el PNB s'ha abstingut.

Cargando
No hay anuncios

Els punts de discrepància

Després de les càrregues de l'1-O, per als grups independentistes catalans era una prioritat que els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no poguessin utilitzar pilotes de goma, un material que els Mossos d'Esquadra no fan servir des de l'any 2014. L'última proposta del PSOE, Unides Podem i el PNB, a la qual ha tingut accés l'ARA, proposava fer un "estudi" en el termini de dotze mesos des que entrés en vigor la llei sobre la utilització del material antidisturbis d'aquests dos cossos, obrint la porta a explicitar en els protocols policials els "supòsits de limitació o prohibició de l'ús de cada material". ERC, EH Bildu i Junts ho consideraven insuficient perquè volien una prohibició més explícita. De fet, en la proposta transaccional dels republicans i els abertzales, es proposava que quedi "prohibit expressament l'ús dels projectius cinètics denominats pilotes de goma".

Cargando
No hay anuncios

Per defensar aquesta posició, en roda de premsa el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha ensenyat una foto de l'activista Ester Quintana quan va perdre un ull arran d'una pilota de goma i també de les devolucions en calent. Precisament, aquesta última qüestió era un altre dels punts de discrepància perquè els socis demanaven explicitar en aquesta norma la seva prohibició i no esperar a reformar la llei d'estrangeria.

Rufián exhibeix fotografies d'Ester Quintana i de devolucions en calent al Congrés

This browser does not support the video element.

Tampoc s'han acostat posicions en el cas de les faltes de respecte o resistència a l'autoritat. El PSOE, Unides Podem i el PNB proposaven que les faltes de respecte sancionables quedessin redactades com a "actes humiliants o expressions despectives o ofensives", mentre que ERC i EH Bildu proposaven que quedés únicament en "insults o injúries". Coincidien en el fet que en quedaria fora la "disconformitat amb un mandat legítim o el proporcionat exercici del dret fonamental a la llibertat d'expressió".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als actes de desobediència a l'autoritat, el PSOE, Unides Podem i el PNB proposaven especificar que fossin "manifestos i clars" i que hi hagués "oposició corporal". L'esmena d'ERC i EH Bildu mantenia el redactat, però demanava que la qüestió passés a ser una infracció lleu i no greu com fins ara.

Xoc entre socis

"No s'altera allò més lesiu de la norma", ha insistit la diputada republicana Maria Dantas. "No hi ha voluntat política del govern de desactivar i eliminar aquests articles. Hi ha partits a qui els hi sembla suficient, però no a nosaltres", ha afegit el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu. "Amb el nostre vot no permetrem que en sòl català, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil continuïn rebentant-nos els ulls", ha dit el diputat de Junts Josep Pagès. L'independentisme català, de fet, retreu al govern espanyol haver sucumbit a la pressió dels sindicats policials.

Cargando
No hay anuncios

Una posició que no comparteix el PSOE. "Qualsevol propòsit individual o tàctica electoral no pot quedar per sobre de l'interès dels ciutadans i això és el que han fet alguns grups aquí", ha retret el diputat socialista David Serrada a ERC i EH Bildu. El portaveu socialista, Patxi López, ha titllat directament "d'excuses" els arguments dels socis. A la Moncloa el malestar amb ERC i Bildu també era evident. "Han preferit que segueixi vigent la llei del PP, ells sabran per què", han comentat fonts del govern.

Discrepàncies dins d'Unides Podem

Unides Podem ha lamentat que la reforma no hagi tirat endavant, però han exhibit les seves discrepàncies sobre qui n'és el culpable. Els comuns i també el ponent que ha participat en l'elaboració del text, el diputat i dirigent d'Esquerra Unida, Enrique Santiago, ha defensat que s'ha aconseguit més del que s'ha quedat al tinter i que deixar caure la reforma suposa una victòria per als sindicats policials, contraris a canviar la llei mordassa. "Cap demòcrata i ningú d'esquerres ho entendria", ha avisat, que ha retret a ERC i EH Bildu que posin al centre qüestions com les pilotes de goma, que considera "que no s'han de considerar el nucli". Una opinió diferent a la del portaveu del grup, Pablo Echenique, que ha responsabilitzat el PSOE de no haver arribat a un acord amb ERC i EH Bildu.

Cargando
No hay anuncios

Organitzacions socials lamenten el desacord

Diversos col·lectius socials com Amnistia Internacional o Irídia han han lamentat "l'oportunitat perduda" que suposa no reformar la llei mordassa. "La seva modificació era molt necessària i reclamat des de fa anys per diversos organismes internacionals i regionals de drets humans, com la Comissària de Drets Humans i la Comissió de Venècia del Consell d'Europa, pel seu potencial repressiu", recorden. Afegeixen, a més, que hi havia "acords que suposaven un avenç reconeixible en drets i també hi havia propostes plantejades per continuar negociant".

Cargando
No hay anuncios

En les últimes hores, els grups s'han acusat mútuament de manca de voluntat política per arribar a un acord. La reforma es va posar en marxa pocs mesos després que se segellés l'acord del govern de coalició. Quatre anys després, que el text no hagi vist la llum suposa un dels grans fracassos del govern del PSOE i Unides Podem.