Salvador Esteve: "El món municipal és la xocolata del lloro"
El president de la Diputació de Barcelona assegura que la reforma de l'administració local suposa una invasió "bestial" a les competències de l'Estatut
BarcelonaEl president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, s'ha referit aquest dissabte a la reforma de l'administració local que vol aplicar el govern espanyol i considera que suposa una "invasió bestial" a les competències del "ja magre" Estatut de Catalunya. Considera que mesures com limitar els sous dels regidors poden resultar contraproduents i, fins i tot, "sortir cares". "Econòmicament, el món municipal és la xocolata del lloro", ha afegit el també alcalde de Martorell sobre els intents de l'executiu de Rajoy de retallar despeses. "Si volen estalviar a partir dels sous dels regidors d'aquest país van molt malament", ha advertit.
Parlant durant la inauguració de la remodelació de les Drassanes de Barcelona, Esteve afirma que fins i tot en el que ha quedat de l'Estatut "diu que hi ha competències exclusives en règim local", motiu pel qual considera que la reforma presentada divendres pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro atempta contra les competències vigents que hi ha a Catalunya.
Amb l'objectiu d'"acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments", el govern espanyol planteja que el 82% dels regidors dels ajuntaments de l'Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva. D'altra banda, els alcaldes dels municipis de menys de 1.000 habitants tampoc rebran una retribució.
El president de la Diputació de Barcelona i expresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha advertit que amb la mesura "hi pot haver en un ajuntament deu regidors amb dedicació completa", i afegeix que el 90% dels regidors no cobren. "Aviam si a base d'estalviar encara gastarem més calés", adverteix Salvador Esteve, que posant com a exemple el seu mateix ajuntament, el de Martorell, amb 28.000 habitants i amb una persona que té dedicació exclusiva, mentre que els altres regidors reben una "quantitat insignificant" per la tasca que desenvolupen al consistori.
"Queda molt bé dir que suprimirem i rebaixarem els sous dels regidors i regidores, però això és d'una insignificància total", constata, i insisteix que la mesura pot resultar a la llarga "més cara".
Reivindica el paper de diputacions i ajuntaments
A banda de titllar "d'irreal" la possibilitat de prescindir d'ajuntaments, Esteve ha reivindicat el model actual de gestió de les diputacions, que té com a principal d'eix d'actuació oferir els serveis que ajuntaments petits i mitjans demanen, en àmbits tant variats com la recaptació d'impostos o l'assessorament jurídic i econòmic. "Crec que si hi ha el bon criteri, que espero que n'hi hagi, la reforma hauria d'anar precisament cap aquí, amb el model que estem exercint des de fa anys", ha defensat el president de la Diputació de Barcelona.
Esteve també dubta de la possibilitat d'aplicar un "model estàndard" de gestió davant l'àmplia "gamma" que ofereixen administrativament els 8.116 municipis que hi ha l'estat espanyol, 947 dels quals són a Catalunya.