Els 23 dies clau per investir un president (i evitar eleccions)
Entre la jornada de reflexió de les eleccions espanyoles i la data límit per a la investidura hi ha poc més de tres setmanes decisives en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP
BarcelonaEntre la jornada de reflexió de les eleccions espanyoles (19 de desembre) i la data límit per investir un president de la Generalitat (10 de gener) hi ha 23 dies. Una mica més de tres setmanes -dues de les quals en plenes festes de Nadal- que seran d'alt voltatge polític.
Durant aquest temps, caldrà estar molt pendent de l'evolució de les converses entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, però sobretot de les diferents reunions i assemblees dels cupaires, que hauran d'avalar o no la proposta final d'acord entre les dues formacions, tal pel que fa al pla de xoc social, a la ruptura amb l'Estat, a l'obertura d'un procés constituent i, és clar, a la investidura del proper president de la Generalitat. Aquestes són les dates clau a tenir en compte.
19 de desembre
Consell polític per preparar l'assemblea extraordinària
El consell polític de la CUP, format per representants de les 13 assemblees territorials i el secretariat nacional, es reuniran amb el grup d'acció parlamentària, un mecanisme que planifica i controla la feina dels diputats al Parlament, per dissenyar el reglament de l'assemblea del 27 de desembre, dia en què la militància haurà de decidir si avala o no l'oferta que es preacordi amb Junts pel Sí.
Entre les tasques que haurà de fer el consell polític és actualitzar el cens de militants, començar a preparar l'ordre del dia de l'assemblea i començar a pensar en la pregunta concreta amb la qual es demanarà l'opinió de la militància, tant si ha de posicionar-se sobre un preacord amb Junts pel Sí com si no.
22 i 23 de desembre
Ronda d'assemblees territorials per explicar l'acord als militants
Després de l'última reunió amb JxSí, programada per dimarts 22 al matí, cadascuna de les 13 assemblees territorials cupaires es reunirà amb un diputat els dies 22 i 23 de desembre. Els diputats explicaran a la militància quina és l'oferta final de la coalició de CDC, ERC i les entitats sobiranistes en un seguit d'assemblees a porta tancada.
Aquesta fórmula, en què els representants electes de la CUP al Parlament informen als militants de l'estat de les converses, ja es va utilitzar per a preparar la jornada de debat nacional, que els cupaires van celebrar a Manresa el passat 29 de novembre i que va servir per a donar l'enèssim veto a Artur Mas però reclamar a la comissió negociadora que s'explori un acord amb Junts pel Sí fins al final.
27 de desembre
Assemblea a Esparreguera per decidir la investidura
Els més de 2.000 militants de les formacions de la Crida Constituent es reuniran al Teatre de la Passió d'Esparreguera, en una jornada que preveu que duri tot el dia, per prendre la decisió final: s'accepta un eventual preacord amb JxSí (que inclogui pla de xoc social i també la investidura d'un president) o es rebutja. En aquest segon cas, membres de la CUP avisen que fins i tot si l'assemblea de la CUP tomba el preacord (un fet que es podria donar si el nom del president és el d'Artur Mas) hi ha marge per a seguir buscant un pacte, aleshores in extremis.
El resultat de l'assemblea és imprevisible i, de fet, fonts de la CUP temen que en surti un resultat "50-50". Molts cupaires són conscients que Junts pel Sí seguirà mantenint el nom de Mas com a candidat fins al final, encara que la fórmula de la presidència obligui a cedir algunes funcions a Raül Romeva, Neus Munté o Oriol Junqueras. Un cas que es produiria si el preacord inclou el Consell de la Presidència que, tal com va avançar l'ARA, es traduiria a mantenir Mas com a president de la Generalitat formal, però atorgant també tracte de president a Junqueras, Munté i Raül Romeva, que serien els responsables de les tres macroconselleries. Si el nom de Mas es manté al capdavant, seran clau les contrapartides socials que Junts pel Sí proposi a la CUP.
De fet, en una entrevista a l'ARA l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat va fer un "crit d'alerta" a Junts pel Sí per fer "algun cop de timó que sigui suficient per poder guanyar la majoria de la CUP per tirar endavant el procés". L'actual diputat de la CUP i portaveu al Parlament, Albert Botran, va demanar a Junts pel Sí que "s'ho currin" i proposin un pla de xoc "suficient".
10 de gener
Data límit per investir un president i no anar a eleccions
Si l'Assemblea Nacional de la CUP dóna llum verda a l'acord amb JxSí, la investidura tindria lloc durant les vacances de Nadal, tan bon punt la Mesa del Parlament convoqui el ple d'investidura. Per fer-ho, el dia límit és el 10 de gener. El reglament del Parlament no preveu si, després de dues votacions fallides pel 'no' de la CUP, el president necessita de nou majoria absoluta. És el primer cop a la història de Catalunya que un Parlament celebrarà per tercera vegada un debat d'investidura d'un president.
Si aquest dia no ha estat possible la investidura, es convocarien automàticament nous comicis, que se celebrarien a principis de març.