La llei del referèndum es basa en resolucions de l'ONU i de l'Haia ratificades per l'Estat
La llei de l'1-O dona empara als funcionaris i ciutadans que s'hi impliquin d’alguna manera, segons l'esborrany al qual ha tingut accés RAC1 i Catalunya Ràdio
BarcelonaLa llei del referèndum es basa en resolucions de les Nacions Unides i del Tribunal de l'Haia per justificar la via unilateral, segons l'esborrany al qual ha tingut accés RAC1 i Catalunya Ràdio. També dona empara als funcionaris i ciutadans que s'hi impliquin d’alguna manera.
La norma es presentarà aquest dimarts en un acte públic amb el president Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Marta Rovira.
L'objectiu és deixar en evidència el president espanyol Mariano Rajoy, ja que el preàmbul, de gairebé tres pàgines, recull els pactes de l'ONU que reconeixen els drets dels pobles a l'autodeterminació com el primer dels drets humans. Uns tractats que l'estat espanyol ha ratificat.
La llei del referèndum es presenta com “la resposta democràtica a la frustració” de la sentència de l’Estatut, segons es pot llegir en el preàmbul del document.
La llei, acordada per Junts pel Sí i la CUP, també recull el funcionament de la votació. Es crea una sindicatura electoral, que substitueix la Junta Electoral, i estarà formada per juristes nomenats pel Parlament, i també s'habilitarà una comissió de verificació internacional, que integraran juristes i politòlegs de tot el món. La llei també protegirà els funcionaris que s'hi impliquin.
Finalment, tal com va publicar l'ARA, Junts pel Sí i la CUP han decidit separar la llei de referèndum de la desconnexió per centrar el xoc amb l'Estat en la consulta. Segons les fonts consultades, demà només es parlarà de la llei de referèndum, mentre que a finals del mes de juliol es presentarà la llei de transitorietat jurídica, que regula el pas de la legalitat espanyola a la catalana.
La norma de transitorietat ha generat controvèrsies a darrera hora dins de Junts pel Sí, i a hores d'ara encara no està decidit quin serà el seu calendari. Veus del PDECat defensen que la llei no es tramiti al Parlament i només s'expliqui, mentre que ERC és del parer que s'aprovi abans i quedi en suspensió fins que no se sàpiga el resultat del referèndum. En aquest cas, la llei, tot i ser aprovada prèviament, només entraria en vigor en cas que guanyés el 'sí' a la independència en la consulta.