El referèndum enfronta Pablo Iglesias amb Podem Catalunya
Els comuns validen avui participar-hi com una mobilització però sense considerar-lo vinculant
BarcelonaLes desavinences entre els secretaris generals de Podem a Espanya i a Catalunya, Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin, no són noves. La decisió del dirigent català, avalada per les bases, de deixar Podem fora de la confluència de Catalunya en Comú (CatComú) ja va ser criticada per la direcció estatal. Ahir, però, les tensions entre la cúpula de Podem i la direcció catalana de la formació lila es van fer més evidents que mai amb la desautorització d’Iglesias al posicionament de Fachin, que advoca per cridar a votar al referèndum. L’endemà que el consell ciutadà de Podem Catalunya aprovés fer campanya per incentivar la participació l’1 d’octubre, el líder estatal va deixar clara la seva aposta per un referèndum pactat i amb garanties.
Iglesias va anar més enllà i va revelar que no acudiria a votar si pogués fer-ho: “Pensem que no cal criminalitzar-lo, però si fos català jo no hi participaria”. Unes afirmacions que desacrediten la crida a la mobilització del seu homòleg a Catalunya, Albano Dante Fachin, que va assenyalar que “una participació massiva pel sí o pel no deixarà en evidència el govern del PP”. Podem apel·la a l’esperit del 15-M per “fomentar la votació” com a “protesta ciutadana contra l’immobilisme i l’autoritarisme” del PP. Els de Fachin mantenen que la proposta de l’1-O “difícilment” pot ser equiparada a un referèndum efectiu, però ho atribueixen únicament a “l’actitud irresponsable” del PP. L’espai dels comuns, en canvi, també culpa Junts pel Sí de no oferir totes les garanties perquè la votació pugui ser decisòria.
Pablo Iglesias, però, va evitar l’enfrontament directe amb Fachin, assenyalant que té autonomia per prendre les decisions que consideri oportunes a Catalunya, però va reiterar que aquesta no és la postura de la direcció estatal del partit. Iglesias va destacar que comparteix el posicionament que defensen l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que reclamen garanties per sumar-se a la convocatòria. “La nostra posició és clara. Estem amb el criteri de Domènech i Colau, que han plantejat que l’1 d’octubre pot ser una mobilització legítima però que això no és un exercici del dret a decidir amb garanties i amb eficàcia jurídica”, va emfatitzar. En aquest sentit, la direcció estatal no cridarà a votar perquè, a parer seu, l’1-O no reuneix les garanties necessàries ni serà vinculant i ho interpreta com una “mobilització política” i no com un referèndum.
Podem Catalunya, en canvi, com va tornar a recordar ahir Fachin, farà campanya sense implicar-se per una determinada opció: “El sí, el no i el vot en blanc estan fets de molts colors”, va afirmar el dirigent català, que va llançar un dard enverinat a la confluència: “Les forces progressistes no podem romandre neutrals”, va dir. El coordinador de la coalició, Xavier Domènech, ha reiterat els últims dies que el referèndum “no és el que Catalunya es mereix i necessita a fi de solucionar de manera definitiva el seu futur polític”. La proposta de participar al referèndum però sense considerar-lo vinculant, que va avançar l’ARA el 25 de maig, serà validada avui a Terrassa a la reunió de la coordinadora nacional de la confluència entre Barcelona en Comú, ICV, EUiA i el sector crític de Podem. El document que es presenta a l’executiva ha sigut consensuat per totes les organitzacions i ha sigut aprovat als òrgans interns de cada partit aquesta setmana a l’espera de tancar alguns serrells.
ICV justifica el seu silenci
Tot i així, el debat no ha sigut plàcid per les divergències internes que existeixen en cada partit al voltant del referèndum. Prova d’això és que l’assemblea de CatComú al Barcelonès i el Baix Llobregat, celebrada dijous a l’Hospitalet, va posar de manifest, com l’ARA va publicar ahir, la divisió entre els partidaris de votar i els que es decanten per quedar-se a casa l’1-O. El rebuig al referèndum el van posar de manifest a la trobada militants dels comuns i d’ICV, la formació que s’ha mostrat públicament més recelosa a secundar la convocatòria. De fet, cap dels seus dirigents ha anunciat què votarà, a diferència de representants de socis de la coalició, com el líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, que va anotar que l’1-O no es quedaria a casa, o el primer tinent d’alcalde de Barcelona i destacat membre de BComú, Gerardo Pisarello, que dijous va dir que votaria “si hi ha urnes”. Marta Ribas, coordinadora nacional d’ICV i membre de l’executiva de CatComú, justifica el silenci dels dirigents del partit a l’hora de posicionar-se sobre la consulta pel “respecte a debatre-ho a la coordinadora, als debats orgànics de l’espai de la confluència”.
El malestar del sector independentista d’ICV, que no comparteix la bel·ligerància en el discurs del portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va comportar la baixa com a militant de l’exregidor i excoordinador del partit a Girona Enric Pardo, que va criticar que ICV estigui posant “els interessos del partit davant dels interessos del país” per la seva oposició al referèndum. A la resta de trobades territorials els comuns sí que han avalat majoritàriament participar al referèndum, però sense assumir els resultats com a definitius. Els comuns de Lleida van anar més enllà i van aprovar amb gairebé el 90% dels vots que la consulta sigui efectiva, i BComú de Sants-Montjuïc aposta també per anar a votar l’1-O amb una campanya unitària amb la resta de partits independentistes i Podem per incentivar el vot.
Beiras diu que els comuns haurien d’estar a favor de l’1-O
Xosé Manuel Beiras, líder d’Anova -un partit nacionalista gallec inclòs a En Marea, una de les confluència de Podem al Congrés-, demana als comuns que donin ple suport al referèndum de l’1 d’octubre. Beiras -durant molts anys cara visible del Bloc Nacionalista Gallec (BNG)- va assegurar que En Marea donarà suport al referèndum i va deixar clar que, més enllà del resultat que en surti, la simple celebració serà una “hòstia monumental” per a l’Estat. Beiras ho va dir a la cloenda de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC).