DRET A DECIDIR
Política28/09/2012

Referèndum o consulta? Un terreny relliscós

El principi democràtic s'erigeix en la principal garantia contra els més que previsibles obstacles jurídics que posarà l'Estat a una consulta

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaLes resolucions que aquest dijous s'han votat al Parlament, han tornat a fer aflorar les dificultats jurídiques que envolten un procés no previst en l'ordenament legal espanyol. La proposta fallida de resolució del PSC incloïa en una mateixa frase i com a elements jurídics diferenciats el "referèndum" i la "consulta". Però, quina diferència hi ha entre una fórmula i l'altra? No parlem, en qualsevol dels casos, de cens, urnes i vots?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un terreny molt confús", admet el catedràtic de dret administratiu de la Universitat Autònoma, Joaquim Ferret. I més encara davant uns òrgans constitucionals espanyols altament polititzats. Com Ferret, l'advocat Rafael Cabré, que ha fet un informe jurídic sobre el procés d'emancipació per a l'ANC, coincideixen que, al capdavall, "per damunt de les regles constitucionals hi ha la democràcia i la legitimitat política que la democràcia concedeix".

Cargando
No hay anuncios

Podeu llegir el reportatge a l'Ara Premium.