REFUNDACIÓ NACIONALISTA

Recosir les famílies i fer més associats: primers deures de Pascal al PDC

La nova direcció pren possessió amb voluntat de bastir un partit obert i sense fissures entre corrents interns

Recosir les famílies i fer més associats: primers deures de Pascal al PDC
Oriol March
25/07/2016
3 min

BarcelonaAl número 339 del carrer Provença de Barcelona s’alça un edifici de color blanquinós. Per dins tot fa olor de provisionalitat: hi ha cables, material d’obra i les capses pròpies d’un trasllat d’envergadura. A la cinquena planta hi ha habilitada una sala de reunions amb parets de vidre amb una quinzena de cadires senzilles i més aviat fosques. A primera hora d’avui s’hi asseuran tots els membres de la direcció del Partit Demòcrata Català (PDC) per celebrar la primera reunió després de ser escollits, dissabte, per les bases. Comandarà la reunió Neus Munté, vicepresidenta de la formació, perquè el líder, Artur Mas, no hi serà. Les tasques executives recauran, però, en l’equip que lideren Marta Pascal, coordinadora general, i David Bonvehí, coordinador d’organització. Tenen deures: els dos primers de la llista són créixer en militants -passar dels 8.000 actuals als 16.000 que tenia CDC- i reconciliar les famílies després de les turbulències de les últimes etapes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta mala maror interna es va posar de manifest, més en privat que en públic, en la pugna pel consell nacional entre Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona i provinent del sector socialdemòcrata, i Santi Vila, conseller de Cultura i amb destacats suports dins de l’oficialisme de l’antiga CDC. “La campanya contra la Mercè ha sigut lamentable”, apunta un dirigent consultat. “Els oficialistes devien estar tocats, dissabte, quan es van conèixer els resultats”, assegurava una altra veu. “Vila tenia el suport de Mas, Carles Puigdemont, Francesc Homs, Miquel Buch i Jordi Cuminal. Han quedat retratats”, afegia un altre dirigent després de la votació. Són frases que expliquen la trencadissa entre famílies que ara Pascal i Bonvehí hauran de fer cicatritzar per gestionar la nova etapa.

“Sense rancúnia”

De fet, la coordinadora general ja ha fet saber -en públic i en privat- que pensa governar “sense rancúnia” i amb mentalitat oberta. “La nostra executiva transcendeix la dinàmica de famílies”, va ressaltar en la primera intervenció després de ser escollida. La candidatura que encapçalava va obtenir el 87% dels avals dels afiliats, i cap dels integrants va baixar del 74% d’acceptació.

Un resultat que el nou equip considera molt bo en la mesura que les setmanes prèvies a la votació hi havia hagut moviments de tot tipus. La renúncia de Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí i considerat “el millor candidat” -encara es feien servir aquests termes en boca d’algun dirigent fins i tot dissabte- per comandar la nova etapa segons l’antic aparell, va venir precedida de l’impuls renovador del congrés fundacional i de missatges “més o menys encoberts” entre bastidors per demanar a Turull que fes un pas enrere. “Puigdemont avalava Pascal i Bonvehí en privat”, raonen dirigents consultats. Mas, des de després de les eleccions espanyoles, va intensificar el contacte amb els dos nous comandants del PDC.

En entrevistes radiofòniques ahir al matí, els dos dirigents es van comprometre a ser “innovadors” per construir un partit en què els associats siguin els “autèntics protagonistes”. En les pròximes setmanes encetaran una campanya perquè els militants de CDC passin a ser-ho de la nova formació. “Plantegem una manera de fer més flexible”, va defensar Pascal. Un canvi respecte de l’anterior etapa convergent, en què l’oficialisme desplegava l’estratègia de manera vertical. Les bases, rebutjant els noms inicials per al partit i triant Conesa, han deixat clar que volen tenir l’última paraula.

El RUI, una opció “real” per al full de ruta

El referèndum unilateral d’independència (RUI) és un dels protagonistes de les últimes setmanes, especialment des que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la CUP i Demòcrates de Catalunya l’han situat al centre del debat. Segons va explicar ahir Marta Pascal, aquesta és una “via oberta” i una “opció real” per incorporar al full de ruta independentista. La qüestió no genera unanimitat dins del nou PDC, tenint en compte que hi ha veus que s’hi sentirien “còmodes” -és el cas de la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa- i d’altres que la consideren una “inoportunitat”, tal com va indicar la setmana passada el conseller Santi Vila a l’ARA. Una companya seva al Govern, Dolors Bassa -d’ERC i titular de Treball, Afers Socials i Famílies-, va indicar en conversa amb Europa Press que, si el RUI es fa amb consens polític, estarà encantada de participar-hi.

stats