Els comuns reclamen a Torra que abandoni "l'ocurrència" de la via eslovena i que dialogui amb l'Estat

"Hi ha hagut un canvi al govern espanyol, una moció de censura, i a ningú se li escapa que això pot servir per millorar les relacions i el diàleg entre Catalunya i Espanya", afirma el portaveu Joan Mena

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
Europa Press
30/12/2018
3 min

BarcelonaEl portaveu dels comuns, Joan Mena, demana al president de la Generalitat que abandoni les seves "ocurrències" com l'aposta per la via eslovena per fer efectiva la independència de Catalunya i que opti pel diàleg i el pacte. En una entrevista a Europa Press, afirma que a Catalunya hi ha "grans consensos socials sobre la llibertat dels presos polítics i per solucionar el conflicte per la via democràtica". "Si el president de Catalunya surt de la via del diàleg i el pacte –afegeix–, queda totalment deslegitimat com a president. El senyor Torra haurà de decidir en algun moment si opta pel diàleg i l'acord per deixar de ser president, perquè estarà deslegitimat per a la majoria de la ciutadania catalana", subratlla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mena exigeix al president que negociï els pressupostos generals de l'Estat i que acabi amb la situació de Catalunya, que és "líder en els rànquings de la vergonya com els desnonaments i taxes universitàries que fan fora els estudiants de les classes populars, els lloguers abusius i les llistes d'espera de la dependència". En aquest sentit, celebra que ERC i el PDECat hagin "rectificat" i hagin participat en una taula de diàleg amb el govern espanyol en la reunió que van mantenir amb la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; i la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Tot i així, considera que al marge de la declaració conjunta dels dos executius s'hauria d'haver arribat a "acords concrets sobre elements decisius per a la vida de la ciutadania".

La demanda del Govern de mediació internacional

El portaveu de CatComú reconeix que el paper de Sánchez en aquella reunió no era fàcil, perquè estava "atrapat entre el PP i Cs, que volen donar una imatge del govern espanyol agenollat davant l'independentisme, però també entre ERC i el PDECat, que intenten bloquejar la vida política de l'Estat". Sobre la petició de Torra a Sánchez de demanar mediació internacional per resoldre el conflicte, recorda que l'aposta dels comuns és un pacte de transparència que passa primer per l'acord entre les forces polítiques i socials a Catalunya: "Si hem de votar, sobre quins temes hem de votar? I a partir d'aquí tenir clar l'escenari polític". També recorda que l'excoordinador dels comuns, Xavier Domènech, va apostar per la via de la mediació internacional quan el president del govern espanyola era Mariano Rajoy, perquè liderava un govern que no només "no dialogava, sinó que també hi posava traves" amb la justícia. "Hi ha hagut un canvi al govern espanyol, una moció de censura, i a ningú se li escapa que això pot servir per millorar les relacions i el diàleg entre Catalunya i Espanya", diu Mena. També recorda que la principal aposta política dels comuns és reunir els diferents partits i poder parlar de "la situació política que necessita Catalunya per concretar-la en el pacte de claredat".

Investigar la Casa del Rei

Arran de l'obertura d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció sobre el presumpte cobrament de comissions de l'AVE a la Meca, segons els documents publicats per l'excomissari José Manuel Villarejo, que hauria rebut entre d'altres el rei emèrit Joan Carles I, ha dit que hi ha "motius més que evidents" per obrir al Congrés una comissió d'investigació a la Casa del Rei, cosa que ja van intentar al costat del grup Units Podem i no va prosperar. "Al final es donarà la paradoxa que no s'ha obert una comissió d'investigació de manera democràtica al Congrés, i qui l'obrirà serà el senyor Villarejo. Han de ser la monarquia i el rei els primers interessats a expulsar qualsevol ombra de dubte de la seva institució, que és la prefectura de l'Estat ", explica Mena.

Recorda que només amb el suport del PSOE la comissió podria haver tirat endavant, de manera que no comprèn que els socialistes no donessin suport a la iniciativa malgrat que "a una part fonamental dels seus votants no els agrada la monarquia i estarien més còmodes en una república". "Continuarem intentat que s'obri aquesta comissió perquè pensem que el cap de l'Estat anterior, Joan Carles I, ha de donar moltíssimes explicacions als espanyols. I creu, de fet, que "hauria de ser el principal compareixent".

stats