Cas Begoña Gómez

Revés de la justícia a Sánchez: el TSJM rebutja la querella contra el jutge Peinado

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid la qualifica d'"especulativa" i la Moncloa ho rebat: "Sorprenen algunes manifestacions inusuals"

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
2 min

MadridCop del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) a Pedro Sánchez. Per unanimitat, ha rebutjat la querella que el president espanyol va presentar contra el jutge Juan Carlos Peinado, que investiga la seva dona, Begoña Gómez. Sánchez l'acusava d'un delicte de prevaricació i el TSJM respon que la denúncia té un "caràcter especulatiu" i "destil·la prejudici" contra el titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid. Encara és més contundent un dels tres jutges que firmen la interlocutòria, que ha emès un vot particular perquè considera que caldria investigar si Sánchez ha actuat amb "abús de dret o mala fe processal". El govern espanyol s'ha reafirmat i ha criticat l'argumentació del TSJM. "Sorprenen algunes manifestacions inusuals i innecessàries per a la motivació jurídica de la interlocutòria", han reaccionat fonts del Palau de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu de l'Estat va declarar com a testimoni el 30 de juliol en la causa que implica la seva esposa, amb una performance inclosa a la Moncloa perquè el magistrat va voler interrogar-lo presencialment. Peinado havia rebutjat la petició de Sánchez de fer-ho per escrit i el president espanyol es va querellar contra ell perquè entenia que aquesta denegació l'havia comès tot i ser conscient que era "injusta", segons argumentava l'Advocacia de l'Estat. De fet, la sala del TSJM també considera "extravagant" que Sánchez hagi utilitzat els serveis jurídics de l'Estat per a la presentació de la querella. "La presidència del govern i l'Advocacia de l'Estat únicament pretenen preservar la garantia de l'exercici d'un dret", han respost les mateixes fonts governamentals, que creuen que la filtració de l'àudio de la declaració ha "revelat certa" la sospita que Peinado va actuar amb l'objectiu de "perjudicar políticament" l'executiu espanyol.

El debat jurídic sobre la declaració de Sánchez com a testimoni és en quina condició ho feia. El president espanyol gaudeix de la prerrogativa de comparèixer per escrit, però Peinado va justificar que no l'interrogaria en qualitat de cap de l'executiu de l'Estat, sinó com a parella de la investigada, Begoña Gómez. Sánchez considerava que era pràcticament inseparable una condició de l'altra, tenint en compte que la causa judicial contra Gómez és per un presumpte delicte de tràfic d'influències que només hauria pogut cometre pel fet de ser la dona del president del govern espanyol. El TSJM sosté que, en les seves resolucions judicials, Peinado no diu que Sánchez conegui els fets que s'investiguen per l'exercici del seu càrrec i, per tant, no es pot atribuir al magistrat una conducta conscientment improcedent. Al contrari, la sala acusa el president espanyol d'un "intent de tergiversar" el que significa el delicte de prevaricació.

El vot particular

El jutge Jesús María Santos, malgrat coincidir amb la decisió d'inadmetre la querella, va més enllà i defensa en el seu vot particular actuar contra el president espanyol. "Una querella tan desproveïda de fonament [...] malmet seriosament el clima de serenitat que ha d'acompanyar el dia a dia del poder judicial. No s'ha d'oblidar que qui encarna els altres poders de l'Estat té, constitucionalment i legalment, l'especialíssima responsabilitat de contribuir a la salvaguarda del degut ambient d'assossec que demana la funció de jutjar i de protegir la independència de jutges i magistrats", diu Jesús María Santos, que veu la querella "conscientment gratuïta i arbitrària".

stats