POLÍTICA
Política12/04/2012

Reagrupament enceta el seu pla pel reconeixement internacional de Catalunya com a estat de la UE

La iniciativa ciutadana europea ha de rebre el suport d'un milió de signatures procedents de set estats europeus, com a mínim, per ser aprovada

Gabriela Comella
i Gabriela Comella

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Reagrupament Independentista, partit liderat per l'exconseller de Governació i exalcalde de Puigcerdà Joan Carretero, ha presentat aquest dijous la seva iniciativa ciutadana europea (ICE), que promou la modificació del Tractat de Lisboa, el qual reconeix els 27 estats la Unió Europea (UE), per tal que la seva legislació inclogui Catalunya com a nou membre de ple dret de la UE.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de la proposta, segons ha explicat Carretero, és "fer complir els buits legals que encara patim com a ciutadans europeus", per la qual cosa és necessària "una ampliació interna de la legislació". La ICE exigeix garantir la sobirania dels ciutadans catalans en els processos de secessió a l'interior del territori dels estats de la UE. Així, el líder de Reagrupament ha afirmat que "no som perifèrics europeus, com afirma María Llanos de Luna [delegada del govern espanyol a Catalunya], per tant volem poder participar de les iniciatives legislatives que regeixen la nostra ciutadania".

Cargando
No hay anuncios

El procés de tràmit per ratificar el projecte es va iniciar el passat 1 d'abril amb la presentació de la reforma a la Comissió Europea. Aquesta institució disposa d'un termini màxim de dos mesos per acceptar o rebutjar el registre de la ICE. En cas que sigui admesa formalment, el grup independentista disposa d'un any per recaptar un milió de signatures de ciutadans europeus amb dret a vot, procedents d'almenys set estats de la UE. El comitè ciutadà, encapçalat per Joan Carretero, també compta amb membres de Luxemburg, França, Regne Unit, Finlàndia, Alemanya i Països Baixos, així com també les entitats catalanes Òmnium Cultural i el Cercle Català de Negocis.

Per últim, Carretero ha volgut remarcar que la seva voluntat "no és promoure cap rivalitat entre partits", la seva iniciativa està oberta a tota formació política, ja que "no reclamen el reconeixement de Reagrupament a Europa, sinó els drets dels catalans".