Les reaccions a les paraules d'Obama: el govern espanyol i els candidats unionistes volen que Mas "en prengui nota"

Els partidaris de la independència o el dret a decidir matisen o resten importància a les declaracions del president nord-americà

Ara
16/09/2015
6 min

BarcelonaL'Espanya "forta i unida" d'Obama marca la campanya electoral d'aquest dimecres. Totes les portades de la premsa espanyola destaquen la visita de Felip VI a la Casa Blanca. "El president dels Estats Units reafirma la importància estratègica del seu aliat del sud d'Europa davant el desafiament independentista a Catalunya", titula 'El País'. A la premsa dels EUA i de la resta del món, però, les paraules d'Obama no han tingut cap ressò.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les reaccions a Catalunya i l'Estat, n'hi ha de tots colors: des dels aplaudiments del president espanyol, Mariano Rajoy i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, a les declaracions dels candidats partidaris de la independència o el dret a decidir, que treuen importància a les paraules d'Obama. Aquestes són les diferents reaccions:

Mariano Rajoy, president del govern espanyol

"S'agraeix al president Barack Obama el seu compromís amb una Espanya forta i unida", ha dit Mariano Rajoy des del seu compte de Twitter.

Artur Mas, president de la Generalitat i número quatre de Junts pel Sí

Artur Mas ha assegurat: "Que parli d'una Espanya unificada és normal. Espanya pot estar unificada amb Catalunya o sense. No em sento al·ludit, forma part del joc normal en aquests moments. El que em sorprèn de veritat és que per parlar de Catalunya el govern espanyol se'n vagi per tot el món i no parli amb les institucions catalanes".

Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior

"El missatge és més que clar". "Merkel, Cameron, Obama, el que diuen és que volen que es garanteixi la integritat territorial dels estats i volen una Espanya forta i unida". "Com més aviat sortim d'aquest debat de política ficció que tant mal ens fa a tots i de manera molt especial a la convivència entre els catalans, millor per a tothom".

Íñigo Méndez de Vigo, ministre d'Educació

"Això ho diu Obama, Cameron, Merkel, i jo crec que els que no volen escoltar aquestes paraules haurien de prendre'n nota, perquè són de sentit comú".

Xavier García Albiol, candidat del PP al 27-S

"Només cal que Obama agafi un avió, vingui aquí i agafi de la solapa Artur Mas i l'hi digui cridant a l'orella". "Potser ja només falta que ho digui el Papa".

Albert Rivera, líder de Ciutadans

El líder de Ciutadans ha demanat a Artur Mas que prengui nota de les paraules del president dels Estats Units i l'ha avisat que "ningú li dóna suport" a nivell internacional. Rivera s'ha aferrat a la declaració d'Obama per defensar que Mas "va en contra del món occidental".

Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans al 27-S

"Les declaracions d'Obama posen de manifest que Mas s'equivoca, se n'ha d'anar i reconèixer que ens ha fet perdre temps, diners i oportunitats". "Mas no té cap tipus de suport al seu projecte antic, que no té cabuda a la Unió Europea del segle XXI".

Ramón Espadaler, candidat d'Unió al 27-S

El cap de llista d'Unió al 27-S ha dit: "Tots els mandataris es distancien i molt de qualsevol proposta secessionista de trencament unilateral". "No podem menystenir allò que diuen mandataris de diferents països simplement perquè a alguns no els agradi".

Miquel Iceta, candidat del PSC al 27-S

"Algú esperava que Obama digués una altra cosa?". Així ha reaccionat aquest dimecres el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, sobre les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama. El cap de llista dels socialistes ha recordat també que als Estats Units "estan prohibits els referèndums de secessió i que es van rebutjar els d'Alaska i Texas. El Suprem diu que és una unió perpètua que no es posa en qüestió", ha afegit.

Pablo Iglesias, líder de Podem

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha opinat que si algú necessita "anar a preguntar al senyor Obama per intentar reforçar les seves posicions" és que té "por de tenir un debat". Segons ha dit, alguns voldrien veure el titular "Obama fa campanya a favor del 'no' a les eleccions catalanes", i s'ha preguntat si realment el president nord-americà estava "pensant en el problema català" en la reunió amb el Rei Felip VI. Encara més, ha opinat que si a Obama se li hagués preguntat directament pel procés sobiranista hauria dit: "Resolguin vostès els problemes que tenen amb Catalunya".

Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot al 27-S

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha lamentat que tothom opini sobre el futur polític del país excepte la societat catalana. Per Rabell, tot plegat reforça la tesi de Catalunya Sí que es Pot que cal passar per les urnes d'un referèndum la decisió sobre l'encaix de Catalunya a l'Estat. "És la manera més reconeguda amb opinió internacional" sotmetre-ho amb "garanties democràtiques", ha dit Rabell en roda de premsa a l'agència Efe.

Antonio Baños, candidat de la CUP al 27-S

El candidat de la CUP al 27-S ha opinat: "Un rei que ningú ha votat i un president que bombardeja amb drons volen una Espanya unida", i ha afegit: "Si 'fort' vol dir massacrar el poble siri, afganès o palestí, realment no hi volem participar, d'aquesta Espanya forta".

Anna Gabriel, número dos de la CUP per Barcelona al 27-S

"No reconeixem l'autoritat política, moral i legal ni de l'Estat ni d'Obama", ha sentenciat Gabriel.

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés

El diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, considera "lògiques" les paraules d'Obama i ha dit que als republicans "no els preocupa" el missatge, ja que "forma part del funcionament lògic els estats". "Cap estat mourà peça fins que no hi hagi un mandat democràtic", ha assenyalat.

Pere Macias, portaveu de CDC al Congrés

El portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, ha afirmat aquest dimecres que les paraules "de cortesia" d'Obama davant el rei Felip VI demostren que "el procés està internacionalitzat". "Crec que no perjudica [el procés], i en tot cas podria beneficiar, perquè el tema és a totes les grans cancelleries", ha afirmat. Segons Macias, els partits sobiranistes no veuen en les paraules d'Obama "cap tipus de perjudici", sinó que "més aviat poden ajudar".

Carles Campuzano, diputat de CDC al Congrés

El diputat de CDC al Congrés Carles Campuzano ha assegurat que les declaracions d'Obama són un nou exercici de "propaganda" de l'executiu de Mariano Rajoy. "Sorprendria que el govern americà hagués dit un altra cosa", ha subratllat el diputat de Convergència, tot afegint que aquest últim gest demostra que "les eleccions del dia 27 també són un plebiscit" per al govern espanyol i que "necessiten mobilitzar Merkel, Cameron i Obama per intentar convèncer els catalans".

Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés

Antonio Hernando ha desitjat que "tothom escolti les paraules" d'Obama, perquè "són unes paraules importants". El diputat socialista ha defensat que el que ha dit el president dels Estats Units "és el que volen milions d'espanyols de totes les comunitats autònomes, una Espanya unida i forta".

José Luis Centella, secretari d'Acció Política d'IU i diputat d'Esquerra Plural al Congrés

José Luis Centella no veu "rellevant" l'opinió d'Obama i ha censurat la "campanya de pressió" que, al seu parer, està portant endavant el govern espanyol. Centella ha opinat al Congrés que Obama hauria de preocupar-se pel seu país "i no ficar-se en la campanya catalana". "El que ens preocupa és un debat a Catalunya, que està en una campanya electoral per decidir sobre el seu futur", ha dit.

Què va dir Obama?

La resposta habitual de l’administració Obama sobre la posició dels Estats Units sobre el procés independentista a Catalunya era que es tracta d’una qüestió interna d’Espanya. Fins ahir. L’ofensiva diplomàtica espanyola va esgarrapar una declaració del president nord-americà des del Despatx Oval, al costat de Felip VI. Sense que l'hi preguntessin i sense esmentar Catalunya, Obama va dir que està "profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida". El president nord-americà se suma a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al 'premier' britànic, David Cameron, que van fer costat a Rajoy.

La declaració del líder nord-americà va ser semblant a la que va fer setmanes abans del referèndum d’independència d’Escòcia, quan va afirmar que esperava que el Regne Unit, "un extraordinari soci per a Amèrica", es mantingués "fort, robust i unit". En una roda de premsa conjunta a Brussel·les amb el primer ministre britànic, David Cameron, preguntat per una possible independència d'Escòcia, el president dels Estats Units va dir que "hi ha un referèndum en marxa i és cosa dels ciutadans escocesos". Però va afegir: "Tenim molt d'interès a assegurar-nos que un dels aliats més pròxims que hem tingut mai es mantingui fort, robust, unit i efectiu, però això ho han de decidir els nostres amics d'allà", va concloure.

stats