ENTREVISTA
Política30/01/2016

Raül Romeva: “El millor que podria passar a l’Estat és un govern que posi sobre la taula el referèndum”

El 14 de gener Raül Romeva va prendre possessió del càrrec com a conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. És un de les peces clau del Govern

Antoni Bassas
i Antoni Bassas

BarcelonaHavia deixat la política activa feia uns mesos quan Artur Mas i Oriol Junqueras li van proposar encapçalar la llista de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S. El 14 de gener Raül Romeva (Madrid, 1971) va prendre possessió del càrrec com a conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Al costat de Carles Puigdemont, és un de les peces clau del Govern, juntament amb Junqueras i Neus Munté.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comencem parlant d’afers judicials. Ahir es va nomenar el nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos.

És un magistrat molt hostil al procés. A l’Estat, la separació de poders és inexistent.

Cargando
No hay anuncios

Vostè porta l’àrea de Transparència del nou Govern. Aquests dies estem veient com apareixen nous casos de corrupció al PP valencià.

La corrupció és un dels principals problemes que tenim a escala europea. El procés català ha de tenir com a punt de partida la lluita contra les males praxis. Cal un marc legal clar.

Ens trobem en dies decisius per a la governabilitat a Espanya. Quin seria el millor govern per als interessos de Catalunya?

Un govern que posi sobre la taula un referèndum i digui: “Aquest és un tema que s’ha de resoldre, i l’única manera de fer-ho és així”. Jo crec que aquí tothom ho acceptaria.

Cargando
No hay anuncios

Això seria un govern PSOE-Podem?

Ho decidiran ells. Com a espectadors, sabem que Podem vol que hi hagi un referèndum, però han de ser conscients que no tenen la força suficient per condicionar-lo.

Si hi hagués un executiu del PP i Ciutadans amb l’abstenció del PSOE, quines perspectives s’obririen?

Des del punt de vista del que estem vivint a Catalunya, molt dolentes.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha una certa promesa de reforma constitucional a canvi de l’abstenció dels socialistes.

Qualsevol cosa que no sigui fer un referèndum ja no té recorregut.

Sentint José María Aznar i Felipe González, sembla que fa més por Podem que el procés.

Per a la vella guàrdia del PP i el PSOE és més important la unitat d’Espanya que el seu progrés. Aquest bloqueig constant i permanent del debat català perjudica Catalunya, però també l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

¿La legislatura al Parlament durarà divuit mesos?

El compromís electoral és aquest. Són mesos suficients per fer el que ha començat a les urnes i ha d’acabar també a les urnes.

¿Abans de les eleccions constituents què hi ha?

La proclamació de la independència. Tal com està establert en el nostre full de ruta, que fins que no hi hagi modificacions és el nostre, en aquests divuit mesos hem de tenir a punt la llei de transitorietat jurídica, la de la hisenda pública, la de la seguretat social catalana i la del procés constituent. La proclamació ens permet assumir la nova legalitat.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta proclamació d’independència és el mateix que la “declaració d’intencions” que va defensar Munté dimecres passat?

Són sinònims.

És una declaració unilateral?

Tècnicament, depèn de com es faci. No té per què ser-ho.

Cargando
No hay anuncios

El que ningú sap veure gaire és com es va d’estar regits per la llei espanyola a estar regits per la catalana.

És una transició. En dret internacional hi ha un principi que és el de la falta d’alternatives. Quan s’ha provat tot, s’entén que davant de la manca d’alternatives arribis a l’última. Des de l’àmbit internacional s’hi respondrà en funció dels interessos. ¿A algú li interessa, a Europa, que aquesta situació es cronifiqui?

Vostè es pot trobar que declarin inconstitucional la seva conselleria.

Legalment no hi ha cap base per fer-ho. Ni una. Està establert clarament a la Constitució i a l’Estatut que tenim competències en aquest àmbit.

Cargando
No hay anuncios

On farà el seu primer viatge?

Té tot el sentit que la primera visita a l’exterior sigui a Brussel·les.

Hi haurà un bloqueig absolut de la diplomàcia espanyola.

Fa temps que és així. Es perjudiquen no només els interessos polítics de Catalunya, sinó també els econòmics, socials i de promoció.

Cargando
No hay anuncios

¿Una promesa de referèndum acordat ajudaria a donar seguretat jurídica i també als inversors a l’Estat?

Jo crec que això seria obvi.

Obrirà noves delegacions?

Se’n continuaran obrint, òbviament en funció de la disponibilitat pressupostària, però sobretot en funció de les necessitats.

Quin paper reserva a Artur Mas en la projecció exterior?

L’estem construint. Hi ha portes que potser és més fàcil que s’obrin a un expresident que a un en exercici, o fins i tot a un conseller d’Exteriors. Hem de buscar el diàleg amb tothom.

¿Té la impressió que està en un Govern com el tripartit?

No, no són tres parts. La política, cada vegada més, s’està despartititzant. Són més importants els moviments i les confluències.