CANVI DE CICLE

Els eurodiputats catalans demanen una intervenció de la UE contra les amenaces militars a Catalunya

Reclamen la suspensió del dret de vot d'Espanya a Brussel·les si existeix "risc clar de violació greu i persistent dels valors comuns"

Els quatre eurodiputats catalans Raül Romeva, Maria Badia, Ramon Tremosa i Salvador Sedó / ACN
Acn
22/10/2012
2 min

Brussel·lesEls eurodiputats catalans demanen a la UE que "intervingui de forma preventiva per garantir que la resolució del conflicte català sigui pacífica i democràtica". En una carta conjunta a l'eurocomissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, denuncien les "amenaces militars" i el "to que fan servir el PP i el govern espanyol" i recorden que la legislació comunitària preveu la possibilitat de suspendre el dret de vot d'un estat membre si existeix un "risc clar de violació greu i persistent dels valors comuns". Ramon Tremosa (CiU), Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (del BNG, en representació d'ERC) li reclamen que "avaluï els riscos reals d'una possible intervenció militar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La UE acaba de guanyar el premi Nobel de la pau 2012", i "per tant és fonamental es pronunciï públicament i exigeixi que es retiri del debat públic qualsevol amenaça militar o ús de la força armada com a via de resolució d'aquest conflicte polític", reivindiquen Tremosa, Badia i Romeva en la carta que han enviat conjuntament a la vicepresidenta de la Comissió Europea. Els eurodiputats catalans defensen que "quan els tribunals d'un Estat no garanteixen la subordinació militar al poder civil, és indispensable que la UE intervingui".

Tremosa, Badia, Romeva i Miranda subratllen que la UE es basa, segons l'article 6 del seu Tractat, en els "principis de llibertat, democràcia, respecte dels drets humans, de les llibertats fonamentals i de l'estat de dret". I els articles 2 i 3 "especifiquen que la pau és una de les seves finalitats". Per tant, "resulten inacceptables les declaracions públiques que insten a l'ús de la violència militar contra ciutadans de la UE", critiquen. "Aquest tipus d'amenaces limiten 'de facto' la democràcia catalana i espanyola, així com els drets de llibertat d'expressió i manifestació", insisteixen en la carta a Reding, que ara ha de respondre.

"Avaluï els riscos reals d'acció militar"

Els europarlamentaris de CiU, PSC, ICV i BNG recorden que l'article 7 del Tractat "estableix un procediment de control i de recomanacions que pot derivar en la suspensió del dret de vot d'un estat membre si existeix un risc clar de violació greu i persistent dels valors comuns". I defensen que la Comissió Europea, com a guardiana del Tractat, "ha de ser capaç de determinar quan aplicar el procediment de l'article 7 contra l'estat espanyol si aquest no respon democràticament a les demandes dels ciutadans". "Li demanem que avaluï els riscos reals d'una possible acció militar a Catalunya i el to que estan fent servir membres del PP i del govern espanyol", reclamen a Reding.

"Independentment del model d'Estat que tingui cada persona, és inconcebible que arguments propis d'èpoques feixistes i de guerra es manifestin avui obertament", i "en defensa de la democràcia i la pau a Europa li demanem que faci una crida perquè deixin d'utilitzar amenaces de l'ús de la força armada com a resolució d'un conflicte polític dins la UE", es queixen Tremosa, Badia, Romeva i Miranda. En concret, els eurodiputats catalans recorden que l'article 8 de la Constitució espanyola preveu que "les forces armades tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional". I denuncien les amenaces d'Aleix Vidal-Quadras i dels coronels Francisco Alamán i Leopoldo Muñoz Sánchez, president de l'Associació de militars espanyols.

stats