Ramon Espadaler, número 3 a la llista del PSC el 21-D

Iceta incorporarà altres noms de l'extinta Unió per intentar aglutinar el catalanisme moderat

Josep Antoni Duran i Lleida, Miquel Iceta i Ramon Espadaler, durant l'acte de presentació de les "Portes obertes del catalanisme"
Marc Toro
08/11/2017
3 min

BarcelonaL'exlíder d'Unió Ramon Espadaler serà el número 3 de la llista per Barcelona del PSC a les eleccions del 21-D. La incorporació del també exconseller d'Interior a la candidatura dels socialistes s'emmarca en l'acord que el partit de Miquel Iceta ha tancat amb Units per Avançar -formació sorgida de l'extinta UDC- per intentar aglutinar el catalanisme moderat als comicis d'aquest desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte, que s'ha segellat aquest dimecres amb una roda de premsa conjunta a l'hotel NH Sants de Barcelona, preveu que el PSC incorpori diversos noms d'Units per Avançar en les seves llistes a les quatre circumscripcions. Alguns d'ells podrien ser el del professor d’Esade Carlos Losada, o el del president de la formació, Oriol Molins, que ha sigut el representant del partit hereu d'Unió a la roda de premsa d'aquest dimecres. La candidatura també incorporarà persones independents, el nom de les quals encara no ha transcendit.

El primer secretari i candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, i el president d'Units per Avançar,   Oriol Molins, a la roda de premsa d'aquest dimecres

Espadaler era a la primera fila de l'acte, on Iceta ha explicat l'objectiu que l'acord amb Units per Avançar: "Volem donar una resposta a tots els catalanistes no independentistes que volen recuperar les institucions intervingudes, un govern que mereixi aquest nom i que es pugui guanyar el respecte de la gent que volen recuperar el consens majoritari intern del nostre país per després negociar un acord amb Espanya".

Per a Molins, l'aliança entre els dos partits ofereix una opció política als "catalanistes orfes de representació que volen millorar l'autogovern" i que busquen "estabilitat, legalitat i concòrdia", així com "pau social". "Si Miquel Iceta és president de la Generalitat, les possibilitats de pactes i acords es multipliquen", ha afegit.

Les dues formacions admeten "diferències"

Iceta ha admès que hi ha "diferències" de projecte amb Units per Avançar, però ha negat que amb l'acord el PSC renunciï a créixer per l'esquerra. El funcionament del grup parlamentari que es formi després dels comicis, que es dirà Socialistes i Units per Avançar, tindrà "flexibilitat suficient" perquè les dues formacions expressin "matisos i accents" diferents, ha afegit Iceta.

"El PSC és diferents de nosaltres. Té un model de societat diferent del nostre, però tenim punts en comú: tots dos som catalanistes [...] En condicions normals serem adversaris polítics, però ara sumem des de la diferència al servei al catalanisme, del seny, al servei de les nostres institucions i amb la voluntat d'augmentar l'autogovern des del diàleg i l'acord", ha dit Molins, per afegir: "El pacte entre diferents és la suma. La generositat que ha posat tothom i l'esperit de concòrdia és el que ens farà trobar punts d'acord en les diferències òbvies que tenim".

Membres del PSC i d'Unió i persones sense afiliació política ja van presentar el novembre del 2015 el moviment Portes Obertes del Catalanisme, que aspirava a defensar un catalanisme pactista i "integrador" en diàleg amb la resta d'Espanya i allunyat de les posicions sobiranistes.

Deixar sense efecte el 155 i veto al referèndum pactat

Entre els pactes de legislatura que consten a l'acord entre els dos partits per a la pròxima legislatura hi ha "impulsar totes aquelles mesures necessàries per recuperar l'autogovern, deixant sense efecte l'aplicació de l'article 155 de la Constitució". Pel que fa a la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat, socialistes i democristians rebutgen "pactar una votació" i aposten, en canvi, per "votar un acord" i "renovar el pacte constitucional".

El referèndum pactat és, precisament, el que defensen els comuns, als quals Iceta ha acusat d'haver actuat com els "escolanets de l'independentisme". En un moment en el qual BComú està consultant les bases sobre la continuïtat del pacte amb els socialistes al govern municipal de Barcelona, Iceta ha aprofitat per disparar als d'Ada Colau, amb qui també es juga part de l'electorat: "Tant que criticaven el 155 i ara han sigut ells qui li han aplicat el 155 a Albano Dante Fachin. Per tant, 'menos lobos, Caperucita'", els ha dit, i ha assegurat que té ganes de debatre amb Xavier Domènech, candidat de Catalunya en Comú, durant la campanya electoral.

stats