CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política23/05/2012

Rambla i Campos seran citats a declarar pel cas Urdangarin

Els dos exvicepresidents de la Generalitat Valenciana amb Francisco Camps, Víctor Campos i Vicente Rambla, explicaran al jutjat la seva relació amb Nóos. Ja hi ha quatre alts càrrecs imputats.

Alicia Gutiérrez
i Alicia Gutiérrez

MADRID.La investigació pels convenis de la Generalitat Valenciana amb l'Instituto Nóos, que van reportar 3,5 milions d'euros a l'entitat d'Iñaki Urdangarin entre el 2004 i el 2006, farà desfilar davant del jutge i en qualitat de testimonis dos antics número dos dels governs de Francisco Camps, segons fonts de la investigació. Els dos exvicepresidents (encara sense data per comparèixer) són Víctor Campos, condemnat pel cas dels vestits i ara allunyat de la política, i el seu successor, Vicente Rambla, vicepresident primer fins al juny del 2011, imputat pel presumpte finançament il·legal del PP en connexió amb la Gürtel i que manté l'acta com a diputat a les Corts. L'escó autonòmic el blinda com a aforat davant el Tribunal Superior valencià (TSJCV) i els seus jutges són els únics que poden investigar-lo com a imputat. Però res impedeix al jutge del cas Nóos prendre-li declaració com a testimoni.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Citar Campos se sustenta en el fet que va ser ell qui oficialment va afavorir el 23 de desembre del 2005 el conveni rubricat aquest mateix dia amb l'ONG del duc de Palma per a la celebració dels fallits Jocs Europeus.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Rambla va ser la declaració d'un imputat, l'empresari valencià Miguel Zorio, la que el va col·locar a l'ull de l'huracà: segons Zorio, Urdangarin es va reunir amb Rambla el 2008 per seguir parlant del "projecte dels Jocs". En teoria, la Generalitat havia desistit el 2006 d'organitzar l'esdeveniment. I només va pagar a Nóos 382.000 euros dels sis milions promesos en el conveni. Per què es va signar aquell suculent acord i per què el 2008 continuava centrant l'agenda de reunions són les dues incògnites centrals que els investigadors pretenen aclarir amb les declaracions de Campos i Rambla.

Un tercer ex alt càrrec, l'avui diputat al Congrés Esteban González Pons, té pendent declarar com a testimoni. President el 2005 de la societat pública que va rubricar el conveni dels Jocs, Pons havia de comparèixer el dia 15 a Madrid, però era festiu i es va posposar.

Cargando
No hay anuncios

Ja són quatre els ex alts càrrecs de la Generalitat imputats pel cas Nóos: el fins fa una setmana número dos de Turisme, Luis Lobón; Manuel Aguilar i Jorge Vela, directors de l'empresa pública Cacsa, que del 2004 al 2006 va desemborsar a la pretesa ONG 1,5 milions per tres cimeres turístico-esportives (les València Summit), i Elisa Maldonado, exdirectora de gestió de Cacsa.

Encara que les Valencia Summit van ser cofinançades al 50% per una fundació lligada a l'Ajuntament de la ciutat, el jutge no ha imputat cap dels seus directius. La clau és que aquesta fundació, la Turisme València Convention Bureau (FTVCB), s'estructura com a ens privat i no públic, cosa que impedeix atribuir als seus rectors delictes de prevaricació o malversació. Però el jutge espera que el vicealcalde, Alfonso Grau, li enviï la comptabilitat.