POLÍTICA EXTERIOR
Política24/08/2014

Rajoy vol alçar el vol a la UE

Aspira a guanyar protagonisme i col·locar Cañete i De Guindos gràcies a la cimera amb Merkel

Luis Díez
i Luis Díez

MadridEl president espanyol, Mariano Rajoy, ha aconseguit que avui aterri a Santiago de Compostel·la la cancellera alemanya, Angela Merkel, per fer junts un tram del Camí de Sant Jaume i mantenir fins demà dues reunions de treball sobre l’orientació de la política econòmica i fiscal de la Unió Europea (UE) i el repartiment de càrrecs a la Comissió Europea. La visita té, per tant, un interès doble: turístic, gastronòmic i religiós, d’una banda, i polític i econòmic, de l’altra. Rajoy creu que el pitjor ha passat, treu pit i vol intentar que Espanya, que creu que ja no és “un problema”, recuperi el protagonisme perdut en l’escena europea.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy vol el suport de Merkel per augmentar el pes d’Espanya a la Comissió Europea, de manera que al Consell Europeu del 30 d’agost Alemanya voti l’exministre i ara eurodiputat Miguel Arias Cañete com a comissari d’Agricultura i Ramaderia. Estem parlant del càrrec amb més pressupost i més pes en la política real de la UE, que ara per ara segueix sent la política agrària comuna. En rang, Cañete queda darrere de Joaquín Almunia, que era vicepresident econòmic, però en importància per a l’economia i el camp espanyol es col·loca per sobre del comissari sortint.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, només retallades

Rajoy pretén, igualment, que la cancellera doni suport al seu ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, perquè presideixi l’Eurogrup durant dos anys i mig. És el lloc on els divuit de l’euro cuinen el menú fiscal que després serveix a la Comissió com a integrant de la troica. Un menú que fins ara ha constat d’un sol plat, sempre el mateix: retallades socials i austeritat per contenir el deute i reduir el dèficit públic.

Cargando
No hay anuncios

Ja que l’agenda temàtica de les “dues reunions de treball” -les úniques paraules oficials que surten des de la Moncloa- no s’ha concretat, cal suposar que és oberta. En aquest sentit, l’economista i assessor econòmic de Rajoy Álvaro Nadal, que farà de traductor, no dubta que Merkel farà, de nou, una declaració inequívoca sobre les conseqüències negatives que per a Catalunya tindria la independència, ja que quedaria automàticament fora de la UE. El cap de l’executiu espanyol també busca l’elogi a la incipient recuperació de l’economia, amb el repunt del PIB i el fre a la destrucció d’ocupació. La germanor política conservadora exigeix el gest davant el cicle electoral que s’acosta.

Després Rajoy ja s’encarregarà, com fa una vegada i una altra en les seves intervencions públiques, de recordar que fa dos estius Espanya estava intervinguda i al llindar del rescat, amb la prima de risc a 637 punts, i que ara porta tres semestres consecutius de creixement i la famosa prima de risc, o diferencial respecte al deute alemany, s’ha reduït en més de 500 punts. Aquesta nova realitat, la recuperació que “ha vingut per quedar-se”, li permet treure pit i exigir més pes en els òrgans comunitaris i més flexibilitat per incentivar el consum, la producció i l’ocupació.

Cargando
No hay anuncios

Amb independència que a la visita s’abordin assumptes concrets de la política industrial i tecnològica, entre ells la quota de subministrament espanyol de carros de combat Leopard -amb patent alemanya- a l’Aràbia Saudita i als Emirats Àrabs, a Rajoy li dóna aire l’estancament de l’economia alemanya. Amb un creixement del -0,2%, creu que el mercat espanyol pot aportar a l’alemany alguna dosi antioxidant.

L’economia real no aixeca el cap

Cargando
No hay anuncios

L’aportació podria ser més gran si el discurs de Merkel contra el sud i el seu sector financer per mantenir fort l’euro (la paritat amb el marc) no hagués deprimit i escanyat l’economia real espanyola amb un ajust brutal dels salaris i fortes retallades. A la cruesa de la crisi, aguditzada per una austeritat que ha beneficiat els especuladors segons molts experts, cal afegir-hi l’impacte directe de les restriccions comercials de Rússia sobre Alemanya si continua l’escalada provocada pel conflicte a Ucraïna. El boicot rus és, de fet, el maldecap principal de la cancellera.

Amb tot el que té a sobre es comprèn que aquesta dona de 60 anys, filla de pastor luterà, hagi acceptat calçar-se avui unes xiruques, caminar sis quilòmetres del Camí de Sant Jaume i activar el botafumeiro per veure si l’apòstol els il·lumina, que prou falta els fa. Sense els deliris atlantistes de José María Aznar o l’ambició de José Luis Rodríguez Zapatero i la seva Aliança de Civilitzacions, Rajoy en té prou si Espanya alça el vol de nou a la UE.