17/03/2015

Rajoy vaticina que el procés s’anirà apagant

MadridDesprés del 9-N, Madrid es mira el procés sobiranista de reüll, com qui vigila el foc a terra que crema, somort, perquè no en salti cap guspira inesperada. A punt de començar la voràgine electoral, Mariano Rajoy assegura que té la situació sota control i demana als seus electors un vot de confiança per continuar gestionant aquest pols polític de la mateixa manera que ho ha fet fins ara. “Estic convençut que d’aquí un any les coses estaran més tranquil·les que avui”, va vaticinar.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol és conscient que les imatges del 9-N van ser un cop fort a la seva estratègia, durament qüestionada per una part de la dreta espanyola que la va considerar massa tèbia. Per això, ahir va aprofitar una pregunta durant una entrevista a Onda Cero -la ràdio espanyola amb més influència en l’espai conservador- per reivindicar-se. Segons va dir, fins ara ha actuat amb “fermesa i proporcionalitat” i el pas dels mesos, a parer seu, li ha acabat donant la raó. “Avui en dia les coses estan força més serenes que fa un any”, va constatar, malgrat que a l’horitzó hi ha unes eleccions que l’independentisme considera plebiscitàries. “Donem temps al temps”, va reclamar Rajoy sense voler entrar a especular sobre la resposta de la Moncloa en cas que, després del 27 de setembre, una majoria favorable a l’estat propi posi en marxa un procés de separació unilateral. Lluny d’aquest escenari, creu que a principis del 2016 -un cop celebrats, per tant, els comicis espanyols- el procés ja s’haurà refredat. El secretari general de CiU, Ramon Espadaler, li va respondre que “s’equivoca molt” si dóna per acabat l’esperit del 9-N.

Cargando
No hay anuncios

Podem no ho veu prioritari

Fent cas a les enquestes, la legislatura vinent pot inaugurar un escenari de molta fragmentació a l’estat espanyol, amb les implicacions que això pot tenir en el debat català. De fet, sobre possibles pactes postelectorals, el líder del PP va afirmar: “No considero res i ho considero tot”. L’única línia vermella que hi posa és mantenir la seva política econòmica. Ara bé, també va subratllar que cap president espanyol, sigui qui sigui, negociarà res sobre la sobirania, la unitat d’Espanya, la “igualtat” dels espanyols i els seus drets fonamentals. El dret a decidir, va reiterar, no es pot trossejar. El PP conclou, doncs, que la independència no té “cap sentit” i que els seus partidaris “no arribaran enlloc”.

Cargando
No hay anuncios

A aquest debat s’hi va afegir Podem, per qui ara no és prioritari centrar-se en el model d’estat -monarquia o república- ni territorial. El seu secretari d’organització, Sergio Pascual, va dir que la formació de Pablo Iglesias encara no ha debatut a nivell intern aquestes qüestions. Es tracta, sens dubte, de temes polèmics en què les enquestes evidencien preferències diverses.

Distàncies amb la caixa B

Cargando
No hay anuncios

Instal·lats en la recta final dels comicis andalusos de diumenge que ve, el PP va carregar contra Podem i Ciutadans per voler ser la “respiració assistida” del PSOE. Si finalment guanya Susana Díaz, però, Rajoy creu que ha de ser ella qui governi i busqui pactes, si bé els populars no l’abocaran, va admetre, als braços de la nova esquerra alternativa.

Comença, el dia 22, un cicle electoral que el PP afronta amb el pes del cas Gürtel i l’ombra de l’extresorer Luis Bárcenas. Ahir Rajoy va insistir que, si hi va haver una comptabilitat B al PP, ell no en sabia res.