Rajoy usa el procés per trobar la unió amb el PSOE: "Els meus afins són vostès, no els independentistes"
El president en funcions anuncia la derogació de les revàlides de la Lomce a l'espera del pacte per l'educació
MadridMariano Rajoy ha buscat els punts d'unió amb el PSOE en el front comú contra l'independentisme, en la segona sessió del debat d'investidura que se celebra aquest dijous. En el torn de rèplica al portaveu socialista, Antonio Hernando, ha recordat que a l'agost el PSOE li va dir que busqués els pactes "amb els seus afins", en referència a la dreta parlamentària. "Els meus afins no són els independentistes, són vostès". Per això, Rajoy ha demanat a Hernando que "deixi de banda els esforços per ser diferents de l'adversari", i ha tornat a reivindicar com a millor opció per a Espanya un "gran pacte a tres" de PP, Ciutadans i PSOE.
El diàleg entre tots dos s'ha convertit en un intent de Rajoy de mostrar les dues formacions com a pròximes i Hernando provant de marcar distància per reivindicar-se com a oposició, a la vegada que justificava, per responsabilitat, l'abstenció que el PSOE oferirà dissabte.
El president espanyol en funcions s'ha referit al "desafiament sobiranista" i ha proposat parlar de "reformes" amb els socialistes i "amb qui calgui", però ha assegurat que "tots tenim l'obligació de respectar la llei". Rajoy s'ha tornat a mostrar obert "al diàleg", però ha rebutjat concretar com s'hauria d'articular.
Rajoy ha mostrat sintonia amb el socialista en la necessitat d'acabar amb el bloqueig, i li ha replicat, en la mateixa línia que el seu discurs d'ahir, que "no hi ha una alternativa viable ni raonable" a un govern presidit per ell mateix. El president espanyol en funcions ha continuat lloant la decisió del PSOE d'abstenir-se, que ha tornat a qualificar de "la més raonable i la més sensata".
Suspensió de les revàlides de la Lomce
"Comparteixo algunes de les coses que es diuen a la resolució del comitè federal del PSOE i altres no", ha afirmat Rajoy, que ha incidit en els punts en comú de tots dos partits, com la convocatòria del diàleg social o el Pacte de Toledo. Tot i això, també ha rebutjat derogar la Lomce, com ha demanat Hernando. El que sí que ha anunciat és la suspensió de les revàlides, com va acordar amb Ciutadans i es va conèixer a principis d'aquesta setmana. Aquestes proves quedaran en guaret fins que es convoqui el pacte per l'educació.
Enganxada amb Iglesias pels SMS a Bárcenas
En el torn de rèplica a Pablo Iglesias, Rajoy li ha retret que és "molt fàcil fer servir la desqualificació gruixuda" i li ha retret que faci "un debat de Twitter" al Congrés: "Jo no em moc bé en aquests mons". Arran d'aquesta afirmació, Iglesias i Rajoy han tingut una enganxada, perquè el portaveu de Podem l'ha acusat de tenir més traça per als SMS, en referència als que va enviar a Bárcenas, i Rajoy s'ha defensat, sorneguer: "A Twitter vaig millorant. Amb els SMS no me'n sortia, però també vaig millorant".
Rajoy li ha etzibat que "no voldria conèixer un govern" presidit per Iglesias, de qui ha insinuat que és el responsable de la convocatòria d'una manifestació per encerclar el Congrés aquest dissabte i que ha aixecat polseguera entre els diputats.
Al portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, Rajoy li ha replicat que "el que és Espanya ho han de decidir tots els espanyols", i li ha explicat que el que ell defensa és "el compliment de la llei". El president en funcions ha admès que "la llei es pot canviar", però no "saltar-se-la a la brava". Amb un to més combatiu per a Iglesias que per a Hernando, Rajoy ha elevat Podem com a oposició, malgrat els esforços del portaveu socialista per fer un discurs crític amb Rajoy.
Resposta plàcida a Rivera
La resposta de Rajoy al líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat plàcida per a Rajoy. El diputat català s'ha dedicat a fer retrets a Iglesias, i el president en funcions ha aprofitat per 'vendre' les seves reformes i recordar que caldrà el suport de més grups per aprovar-les, perquè amb els vots de CC i C's no n'hi ha prou.