Rajoy manté el 155 i estudia com vetar els consellers presos i exiliats

La Moncloa bloqueja el decret de nomenament del nou Govern i JxCat l’acusa de prevaricar

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es reuneixen aquest dimecres a la Moncloa / EFE
Júlia Manresa / Marc Toro
21/05/2018
3 min

Madrid / BarcelonaQuatre dies després de prendre possessió, Quim Torra continua sent president d’una Catalunya sense autogovern. L’Estat ja va avisar que no permetria que els consellers exiliats i empresonats formessin part de l’executiu de la Generalitat i està fent tot el possible perquè així sigui. Ahir la Moncloa va ordenar a la Generalitat que no publiqués el decret de nomenament dels membres del Govern que Torra havia signat dissabte, cosa que deixa Catalunya altre cop sense Govern i allarga l’aplicació de l’article 155 i, per tant, la suspensió de l’autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que JxCat va acusar l’Estat de prevaricar i diversos juristes qüestionen la legalitat de les mesures preses per l’executiu central, la intervenció a Catalunya es mantindrà fins que l’equip de Mariano Rajoy estigui segur de les possibilitats que té de vetar els consellers empresonats i exiliats. L’amenaça ja s’havia fet clara en el comunicat que la Moncloa va enviar dissabte tres hores després dels nomenaments, on qualificava la composició del nou Govern de “provocació”. Però malgrat la contundència, el govern espanyol no va poder ser taxatiu a l’hora d’afirmar que Torra no pot restituir els consellers presos Jordi Turull i Josep Rull ni els exiliats Toni Comín i Lluís Puig. La versió oficial és que s’estudiarà la “viabilitat” dels seus nomenaments. Fonts del PP ja admetien fa una setmana que no queda clar com ho poden impedir, perquè cap dels quatre està inhabilitat de les seves funcions polítiques i, des del punt de vista legal, és possible prendre possessió del càrrec. Mentre busquen la fórmula, però, continua el 155.

L’aval de PSOE i Cs a l’estratègia de Rajoy va transcendir a diversos mitjans ja diumenge a la matinada, però no va ser fins al migdia que la Moncloa va fer pública la carta amb què el seu subsecretari d’estat, José María Jover, ordena al secretari de Govern de la Generalitat, Víctor Cullell, que no publiqui el decret de nomenament dels nous consellers al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOCG). A la missiva li fa saber que s’analitzarà la viabilitat de la publicació del decret signat dissabte per Torra “atenent les circumstàncies en què es troben” els consellers Turull, Rull, Comín i Puig. I avisa que si es publiqués no tindria validesa ni efecte perquè és necessària la prèvia autorització del govern espanyol. L’Estat sí que autoritza Cullell, però, a publicar el decret d’estructura de la Generalitat.

Abans de fer aquest pas, el president del govern espanyol ho va consultar per via telefònica amb els seus socis del bloc del 155. Portaveus de les tres forces autoanomenades constitucionalistes confirmen que Rajoy va trucar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, i al del PSOE, Pedro Sánchez, per pactar la reacció als nomenaments. Ja ho avisava Albert Rivera el dia abans en un tuit: cal seguir aplicant el 155 contra el govern “rebel” de Quim Torra. I Sánchez tampoc es quedava curt en una entrevista a La Razón en què feia explícit el seu suport al bloqueig del nomenament dels consellers i, fins i tot, a analitzar el futur de TV3 si calia tornar a aplicar el 155.

Un acte “degut” per a l’Estat

Els primers a reaccionar al pacte del bloc del 155 van ser els restituïts consellers de Presidència, Jordi Turull, i Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. A través de Twitter, van acusar el govern espanyol de cometre “prevaricació” pel fet de no publicar els nomenaments del Govern al DOGC. “Des de quan la presó preventiva per rebel·lió inexistent és una condemna ferma?”, es va preguntar Rull. “Tenim els nostres drets polítics intactes, hem demanat la llibertat per exercir el càrrec amb plenitud”, recordava Turull.

Fonts de JxCat insistien ahir en l’acusació de prevaricació, recordant que la publicació al DOGC dels nomenaments del nou Govern és un acte “degut”, és a dir, obligatori. De moment, però, la consigna és no moure fitxa a l’espera de nous moviments a Madrid. El president Torra, que va demanar una reunió a tres amb Rajoy i Sánchez, es va mostrar confiat que la Moncloa “no incomplirà la llei” i que avui publicarà els nomenaments. És més, segons va dir, espera que dimecres vinent -dia previst per a la presa de possessió dels consellers- s’aixequi el 155. JxCat no amaga que, si això no passa, una possibilitat serà nomenar substituts per als departaments que ocupen presos i exiliats, i tampoc tanca la porta a emprendre mesures legals contra l’Estat.

El diputat de JxCat Albert Batet, de fet, assegurava ahir a RAC1 que la Generalitat emprendrà “accions legals per defensar els drets polítics i l’autonomia” del Govern en cas que Rajoy mantingui el 155. La paradoxa, però, és que mentre no hi hagi Govern no es pot recórrer cap decisió al Tribunal Constitucional. Un peix que es mossega la cua i que deixaria en mans dels mateixos afectats -els presos i exiliats- la batalla legal per defensar la seva restitució.

La carta de Moncloa en què demana al secretari de Govern que no publiqui els nomenaments
stats