Política06/07/2017

Rajoy i Sánchez coordinaran la resposta al Procés

Els socialistes demanen al PP que eviti les declaracions “que es poden entendre com a provocacions”

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridFeia molt de temps que no es veien. Gairebé un any: des de la ronda de contactes posterior a les eleccions del 26-J. Però alguna cosa ha canviat en la relació entre el des d’aleshores retornat secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el des d’aleshores reelegit president espanyol, Mariano Rajoy. Si fa un any la reunió entre ells va ser gèlida i va durar pocs minuts, els dos líders van constatar ahir, en una reunió de gairebé dues hores i mitja a la Moncloa, la seva proximitat en el que és “substancial”, pel que fa a la resposta al Procés.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya va centrar bona part de la reunió, els dos líders van coincidir a “declarar inacceptable el referèndum de secessió i la violació sistemàtica de la Constitució i les lleis”, i van acordar mantenir un “contacte permanent” sobre aquest assumpte, segons va explicar el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo. Sánchez havia fet crides a fer una oferta a Catalunya per intentar resoldre la qüestió, però ahir no era dia d’airejar les diferències, sinó de mostrar sintonia. A partir d’ara s’obre un “canal de comunicació” entre ells dos per coordinar la resposta a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, segons el PSOE, Sánchez va traslladar a Rajoy la necessitat d’“aportar solucions” i “obrir vies de diàleg” amb la Generalitat, segons la portaveu parlamentària del partit, Margarita Robles, que va explicar que Sánchez va transmetre al president que “sempre trobarà el PSOE en la defensa de la legalitat i de la Constitució” i en el rebuig de les vies unilaterals. Però no tot va ser coincidir: “Entenem que per part del govern espanyol no s’estan fent els passos adequats”, va dir Robles. Per això el líder socialista va demanar que hi hagi “mesura” i s’evitin “declaracions que es poden entendre com a provocacions i que són innecessàries”. Per això va avisar que si el govern espanyol no feia passos endavant per solucionar el problema, el PSOE presentaria “iniciatives legislatives” destinades a tal efecte, tot i que Robles no va explicar quines serien aquestes iniciatives. Això sí, no es va posar sobre la taula l’ús de l’article 155 de la Constitució, -la intervenció de l’autonomia- encara que Robles va dir que no seria una solució procedent.

“Ha sigut una reunió útil i cordial”, va considerar Robles, que va coincidir amb Méndez de Vigo a assenyalar l’acord en el fet que “a partir d’ara la comunicació sigui absolutament fluida”, sense que “sigui notícia” el fet mateix que parlin. Els dos líders van parlar també d’altres assumptes, com l’agenda internacional, amb el Brexit com a principal tema, a més de Síria, Líbia i Veneçuela -on les posicions són “molt pròximes”-, la lluita contra el terrorisme i la seguretat nacional, va explicar Méndez de Vigo i va reiterar Robles.

Cargando
No hay anuncios

En política social, Sánchez va transmetre a Rajoy l’“exigència” que s’arribi a un acord amb els sindicats per la pujada salarial i li va manifestar la seva preocupació per les pensions, segons Robles. El PSOE va recordar que ja han demanat la compareixença al Congrés de la ministra de Treball, Fátima Báñez, per explicar el crèdit que ha hagut de demanar l’Estat.