Rajoy i Sánchez acorden per telèfon coordinar la resposta a la llei de transitorietat
Els dos líders busquen una "postura comuna" davant del "desafiament" sobiranista, segons el portaveu del PSOE
MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han mantingut una conversa telefònica aquest dilluns, després de la presentació de la llei de transitorietat per part dels partits independentistes del Parlament. Segons ha anunciat el portaveu socialista, Óscar López, després de la reunió de l'executiva del partit, els dos líders han acordat mantenir una "comunicació fluïda" i una "postura comuna" contra el Procés.
Sánchez i Rajoy ja van acordar en una reunió a la Moncloa que es mantindrien units en el combat legal al Procés, tot i que el PSOE demanava al govern espanyol més diàleg amb les institucions catalanes. En aquest sentit, el partit presentarà la setmana que ve un seguit de mesures, entre les quals una proposta de reforma de la Constitució per encaixar Catalunya a Espanya. La conversa d'aquest dilluns és, doncs, una continuïtat d'aquella promesa d'unitat en el flanc legal.
A diferència de Rajoy i la resta del govern espanyol, Puente no s'ha atrevit a afirmar categòricament que l'1 d'octubre no hi haurà cap consulta, tot i que ha dit que en cap cas serà un referèndum perquè "no tindrà prou garanties". Segons Puente, els dos líders no han aprofundit sobre el contingut de la llei de transitorietat ni tampoc cap mesura comuna, sinó que només s'ha concretat la voluntat de coordinar la resposta.
Puente no ha deixat clar si donarien suport a una retirada de les urnes per la força en cas que n'hi hagi el dia 1, i ha reclamat "proporcionalitat i eficàcia" a l'executiu espanyol que, segons el portaveu socialista, de moment està seguint aquests dos criteris.
Manifestació contra el terrorisme
El portaveu socialista sí que ha entrat a valorar la manifestació de dissabte a Barcelona contra el terrorisme, i ha acusat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) d'haver organitzat la presència d'estelades i els xiulets al rei Felip VI. "No van estar a l’altura de les circumstàncies", ha asseverat Puente, que ha considerat també que "en lloc d’ajudar-los perjudica la causa que defensen, perquè a ningú li pot resultar plausible que s’utilitzi el terrorisme per a una causa política".