LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política17/10/2015

Rajoy revifa el fantasma de suspendre l’autonomia

La Moncloa no descarta aplicar per via d’urgència l’article 155 encara que les Corts estiguin dissoltes

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl govern de Mariano Rajoy té sempre a punt, en moments delicats tant dins com fora de les seves files, una bala a la recambra per a Catalunya. Es tracta d’un fantasma que, des de la campanya pel 9-N, ha revifat algun dels ministres quan semblava que el procés podia amb la Moncloa: l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, és a dir, la suspensió de l’autonomia. L’executiu espanyol intenta fer veure que la imatge del president de la Generalitat, Artur Mas, aclamat davant d’una multitud al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no li està passant factura. Perquè significaria valorar si l’estratègia de judicialitzar el procés està donant ales al sobiranisme, com l’expresident espanyol José María Aznar no fa més que dir-los des de totes les tribunes. Rajoy va decidir dijous no afluixar gens i seguir amb aquesta tàctica. Però, de nou, poques hores després, sortia el ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb l’amenaça de suspendre l’autonomia. “Si arribés el moment, caldria aplicar-lo [l’article 155]”, va dir. El govern espanyol utilitzava la bala de la recambra.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l’any de xoc frontal de la Generalitat amb Madrid, aquestes amenaces han anat seguides d’un intent de calmar els ànims des de la Moncloa. La vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaría, no havia sortit de l’esquema de recordar que “la Constitució ofereix mecanismes per fer complir la llei”. Però ahir va decidir anar més enllà i posar més llenya al foc. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres va recordar que l’Estat té a punt totes les eines necessàries per suspendre l’autonomia de Catalunya per la via d’urgència.

Cargando
No hay anuncios

En preguntar-li si l’article 155 és una eina per frenar el procés sobiranista o bé un mecanisme que requeriria un desenvolupament constitucional a través d’una llei, la portaveu del govern espanyol va explicar que “no tots els preceptes de la Constitució requereixen un desenvolupament legislatiu per aplicar-se”. De fet, va afegir que, si alguns articles de la carta magna no s’han fet servir, és perquè no ha sigut “necessari”.

Un dels interrogants que planteja l’article 155 és si seria possible aplicar-lo amb les Corts dissoltes. Està previst que el 26 d’octubre Rajoy convoqui les eleccions del 20 de desembre i que s’aturi l’activitat al Congrés i al Senat. Ahir fonts de la Moncloa es van encarregar de recordar a la premsa que Espanya mai perd el poder legislatiu i que la diputació permanent del Senat podria aplicar una mesura d’aquestes característiques per la via d’urgència. La Constitució estableix que, per fer efectiu aquest article -encara no s’ha aplicat mai-, cal “la majoria absoluta del Senat”.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la Moncloa s’esforça a recordar que la suspensió de l’autonomia és una via legal més. “Això no és una qüestió ni del ministre ni del govern [espanyol], sinó de la Constitució, que assenyala que tothom ha de respectar el seu compliment i vetllar pels interessos generals”, va dir Saénz de Santamaría. El govern espanyol té des de dijous una altra bala guardada: la reforma del Tribunal Constitucional, que el converteix pràcticament en una sala penal que en qualsevol moment pot inhabilitar Mas.

Atac a Artur Mas

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del govern espanyol també va reiterar que considera “una barbaritat” que Mas obrís dijous la porta a la possibilitat de no acatar una inhabilitació del TSJC. “Es pensa que la democràcia és ell”, va assegurar, i va recordar que és el president d’una comunitat autònoma d’Espanya i que, si no respecta el compliment de les lleis, la resta de ciutadans podrien fer el mateix. “Quina força té per demanar als catalans que respectin les lleis del Parlament de Catalunya o les decisions que prenen els òrgans de la Generalitat, si ell està disposat a col·locar-se per sobre de la democràcia?”, va preguntar-se.

Parlar de Catalunya va servir a Sáenz de Santamaría per passar de puntetes sobre la crisi interna al PP, que ha explotat aquesta setmana amb l’entrevista del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. La portaveu del govern espanyol va treure importància a les “reflexions” tant de Montoro com del ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, que s’han llançat dards mútuament. I va defensar l’ús del Congrés per un acte d’un grup parlamentari -malgrat que tingués un sortidor de cervesa i s’hi presentés el primer vídeo de precampanya dels populars en què se celebrava la fi de la crisi.

Cargando
No hay anuncios

Després d’una setmana negra al PP, Mariano Rajoy buscarà avui una imatge d’unitat a Toledo. El partit ha demanat tant a congressistes com a senadors que tanquin files en aquest míting per intentar esborrar la tempesta dels últims dies.