Rajoy presumeix d'haver evitat la intervenció europea d'Espanya
El president espanyol desmenteix De Guindos i diu que el rescat no farà augmentar el dèficit públic
MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està "satisfet" que Europa hagi acabat per rescatar la banca espanyola amb un màxim de 100.000 milions d'euros. Segons ha assegurat aquest diumenge en una compareixença davant la premsa, gràcies al fet "d'haver guanyat la credibilitat" dels socis europeus durant el mig any que porta governant –a través de les reformes i les polítiques d'austeritat– ha aconseguit evitar "la intervenció del Regne d'Espanya". Per primera vegada, l'executiu espanyol admet obertament l'escenari que les financers de l'Estat s'haurien col·lapsat si no s'hagués pres una mesura dràstica europea com a tallafoc.
Qüestió de noms
Com ja va fer el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat que no vol "entrar en un debat nominalista" sobre el concepte de rescat. Ha afirmat en tot moment que aquest dissabte el govern espanyol ha "aconseguit" una "línia de crèdit" per a la banca amb l'objectiu que hi hagi "creixement i creació de llocs de treball" i ha retret als anteriors governs del PSOE que no fessin la injecció de diners públics abans.
Ha negat pressions internacionals i ha afegit: "El que ha pressionat he sigut jo per aconseguir crèdit". Per justificar que divendres la seva número 2, Soraya Sáenz de Santamaría, va negar les reunions de Brussel·les, ha reconegut que aquests processos s'han de fer amb discreció.
Condiciona el dèficit?
Rajoy ha tornat a subratllar que l'ajuda financera no comportarà condicionalitats a la política macroeconòmica del govern espanyol i que es limitarà a posar obligacions a la banca, que haurà de tornar els diners, ha subratllat. El president espanyol ha anat més enllà i en dues preguntes ha desmentit el seu ministre d'Economia: ha negat que els interessos que es paguin per aquest deute condicionin el dèficit públic. Una manera de descartar, com a mínim per imposició de la 'troica', noves retallades o la pujada d'impostos com l'IVA.
Bo per a Europa
"Ahir va guanyar la credibilitat de l'euro", ha explicat el cap de l'executiu. Per ell, el rescat és bo per als interessos espanyols (perquè, segons diu, desbloquejarà el problema del crèdit bancari), però també per donar un missatge que el projecte de la moneda única és "irreversible", a una setmana vista de les eleccions a Grècia, que podrien acabar amb la sortida de l'euro d'aquell país.
Cap al futbol
Després de la roda de premsa, aquest diumenge a tarda Rajoy viatjarà a Polònia per assistir al primer partit d'Espanya a l'Eurocopa. "La selecció s'ho mereix", ha dit. Ha admès que el seu viatge –de poques hores– pot ser polèmic, però ha admès resignat que també se'l criticaria si no hi anés. Ha lamentat que això li impedirà veure "la victòria" de Rafael Nadal al partit contra Djokovic del Roland Garros.
Rajoy ha comparegut per sorpresa al Palau de la Moncloa, després de les fortes crítiques dels mitjans de comunicació per haver delegat les explicacions públiques aquest dissabte en el seu ministre d'Economia, Luis de Guindos. Les xarxes socials bullien a les últimes hores pel fet que Rajoy no hagués donat la cara malgrat haver cedit al rescat europeu de la banca, una possibilitat que havia negat categòricament fa només deu dies.
Improvisació i bandera europea
La intervenció davant l'opinió pública ha sigut totalment improvisada. Ho certifica el fet que, quan desenes de periodistes ja s'aplegaven a la porta de la Moncloa, encara arribava personal de servei del complex governamental al qual acabaven d'avisar que Rajoy faria una declaració institucional. El president espanyol ha donat les explicacions a l'anomenada Sala dels Tapissos, on habitualment rep els mandataris estrangers, i no pas a la sala de premsa on s'expliquen els acords del consell de ministres.
En la posada en escena de Rajoy, dues banderes: l'espanyola i l'europea.