L'Estat ordena controlar les finances de la Generalitat perquè no posi en marxa l'1-O
Els interventors del Govern hauran d'enviar al ministeri d'Hisenda un informe setmanal. Si s'incompleix l'ordre, Montoro retirarà el FLA
MadridNova mesura del govern de Mariano Rajoy per impedir costi el que costi que es posi en marxa el referèndum. Per primera vegada la Moncloa deixa d'escudar-se en els tribunals i pren la iniciativa per impedir a tota costa que se celebri l'1-O. I ho fa amb una iniciativa inèdita. La Comissió Delegada del Govern espanyol per a Assumptes Econòmics (CDGAE) ha aprovat un acord en què ordena a tots els interventors de les conselleries i la resta de responsables econòmics de la Generalitat, així com el director general de Pressupostos i el director general de Política Financera, Assegurances i Tresor, que enviïn setmanalment informes -certificats de pagament de les despeses- a l'Estat per garantir que no es destina ni un euro a l'1-O.
Si no es compleix l'acord, el ministeri d'Hisenda retirarà el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el salvavides que permet a les finances de la Generalitat tirar endavant a falta de la reforma d'un sistema de finançament autonòmic caducat. En aquest sentit, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha recordat que l'Estat ha injectat des del 2012 més de 63.000 milions d'euros amb el FLA i que per aquest 2017 estan previstos 3.600 milions. L'executiu diu que no vol arribar a aquest extrem, però en cas que passi, "la Generalitat haurà de justificar-ho davant dels catalans".
L'anunci s'ha produït durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, després que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, informés de la decisió al conjunt de l'executiu en la seva reunió setmanal a la Moncloa. "Ni un euro dels catalans es destinarà a un referèndum il·legal que és la voluntat d'uns pocs. Setmanalment hi haurà un control de tot el pressupost perquè les persones responsables subministrin aquesta informació a Hisenda", ha explicat Méndez de Vigo.
Mesura "preventiva"
Amb aquesta decisió, el govern espanyol posa ara en la diana a tots els responsables de les finances de la Generalitat. Méndez de Vigo no ha volgut aventurar les possibles sancions a les que es poden haver d'enfrontar. Ha insistit que, sobretot, es tracta d'una mesura "preventiva en favor de la prosperitat i el benestar dels catalans" perquè els diners de la Generalitat es destinin als serveis bàsics. Ara bé, fonts de la Moncloa han assenyalat després que aquests funcionaris s'enfrontaran a sancions tant si no envien els certificats setmanals com si en algun d'ells hi ha una partida per al referèndum, i malgrat el conseller de torn hagi firmat l'informe.
La iniciativa, segons les mateixes fonts, ha sortit del ministeri d'Hisenda. És una mesura amb què estan convençut que finalment tenen collat el Govern abans de marxar de vacances. La mesura que no s'havia sondejat fins ara i, a la pràctica, és una plena intervenció de les finances de la Generalitat. Fa dos anys ja es van endurir els controls sobre el pressupost català i van passar a ser mensuals. Ara aquesta "vigilància" passa a ser setmanal.
Intervenció dels pressupostos
"Els últims esdeveniments posen de manifest la necessitat d'enfortir el control de la informació econòmico-financera de la comunitat", assenyala Hisenda en un comunicat sobre l'acord. En cas d'"incompliment de la remissió de la informació sol·licitada o si del contingut d'aquesta s'arribés a la conclusió que s'ha finançat directament o indirectament el referèndum, la pròpia comissió podrà adoptar les mesures procedents que impedeixin l'execució, continuació o reiteració en aquesta activitat i totes les que es considerin necessàries amb l'objectiu de restablir l'actuació financera de Catalunya a la legalitat, incloent la suspensió del finançament corresponent".
Finalment, l'acord serà vigent fins que "desaparegui la situació de risc general a Catalunya o sigui necessari per garanti la prestació dels serveis públics a la comunitat".
El primer informe, la setmana que ve
L'acord es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) demà mateix perquè els funcionaris de la Generalitat ja elaborin l'informe la setmana que ve. La mesura no afecta només les conselleries, sinó també a totes les entitats públiques. La Moncloa reacciona així al canvi de govern de Carles Puigdemont, amb què considera que ha pres un rumb més "autoritari" i "radical". I arriba només dos dies després que el Tribunal de Comptes accelerés perquè els inhabilitats pel 9-N paguin el cost de la consulta del 2014. Una forma més d'atemorir als funcionaris i als consellers.
L'escut que esgrimeix el govern espanyol per publicar l'acord és la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar la disposició addicional 40 dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2017, és a dir, la partida del referèndum.