Política31/08/2016

Rajoy estaria implicat en el suposat xantatge de l’Estat a la BPA

Segons Público, Moragas hauria mediat per obtenir informació sobre Mas i Junqueras però el cap de gabinet del president espanyol ho nega

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl 18 d’agost Higini Cierco, màxim accionista de la Banca Privada d’Andorra, declarava davant una jutge que autoritats de l’estat espanyol havien pressionat alts càrrecs de l’entitat bancària perquè revelessin informació sobre els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i l’actual vicepresident, Oriol Junqueras. Cierco va implicar en l’“extorsió” dos comandaments, el llavors comissari Marcelino Martín Blas i també l’agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola d’Andorra, Celestino Barroso. Ahir, però, va transcendir un nou capítol de la història. Segons va revelar el diari digital Público, en l’operació de la BPA també hi estarien implicats càrrecs de primera línia política com el cap de gabinet del president espanyol, Jorge Moragas, i el secretari d’Estat, Jaime García-Legaz. L’objectiu de l’Estat passava per obtenir dades sobre el patrimoni de la família Pujol, ja que ni Mas ni Junqueras tenien diners a Andorra.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Público, les negociacions entre els banquers i les autoritats espanyoles s’haurien segellat entre el 7 i el 8 de gener del 2015, les dates en què Rajoy va visitar l’estat andorrà en la seva primera trobada amb el primer ministre. Moragas, però, ha negat aquest dijous en declaracions a TV3 que durant aquest viatge aprofités per pressionar als directius del BPA per treure informació sobre els Pujol.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del govern d’Andorra consultades per l’ARA no entren a valorar aquestes informacions però deixen clar que l’executiu “no estava al corrent” ni del presumpte xantatge ni va facilitar cap tipus d’informació sobre els Pujol. Fonts coneixedores del cas BPA -una causa que investiga el presumpte blanqueig de capital del banc i en què el govern andorrà és acusació particular- atribueixen el relat dels Cierco a una estratègia per “distreure” l’atenció de la qüestió central per la qual se’ls havia processat -finalment es va arxivar la causa contra ells per falta de proves-. De fet, Higini Cierco va aprofitar la seva declaració en aquest cas per parlar de les amenaces i extorsions, la qual cosa ha obligat la justícia andorrana a obrir una causa per investigar-ho. A Andorra, la revelació del secret professional és un delicte i Cierco va admetre que el delegat de la BPA havia facilitat la informació dels Pujol als policies espanyols.

La trama de la història

Cargando
No hay anuncios

Jorge Moragas és un dels noms habituals en les informacions sobre la guerra bruta de l’Estat. D’acord amb Público, el cap de gabinet de Rajoy hauria aconseguit el compromís dels Cierco a col·laborar amb la condició que el Servei de Prevenció i Blanqueig de Capitals (Sepblanc) parés la investigació a la BPA i a la seva filial a Espanya, el Banc de Madrid, per presumpte blanqueig de capitals. En teoria, l’organisme d’intel·ligència financera, depenent del ministeri d’Economia, estava en contacte amb el departament del Tresor dels Estats Units, que va denunciar la BPA i va propiciar la intervenció de les autoritats andorranes en l’entitat.

On és el comissari Villarejo?

Cargando
No hay anuncios

En la declaració de Cierco davant la jutge, a la qual ha tingut accés l’ARA, l’empresari relata que el llavors conseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, hauria facilitat informació sobre el patrimoni dels Pujol -que no arribava a 5 milions d’euros- al llavors comissari d’Afers Interns, Martín Blas. També hi hauria intervingut el número dos de la policia, Eugenio Pino. Ara bé, segons Público, García-Legaz va fer un viatge a Andorra per comprometre’s amb els propietaris de la BPA que la inspecció del Sepblanc es retardaria, però no anava sol sinó que hi era present el comissari José Manuel Villarejo, un dels impulsors de l’operació Catalunya, segons va reconèixer ell mateix davant un jutge de Madrid. Tanmateix, no va ser identificat en la nota informativa de la policia feta posteriorment.

Què en diuen els Cierco? El seu entorn no va voler fer declaracions ahir a aquest diari i es va limitar a dir que es remeten a l’evolució judicial i el que es declari davant els tribunals. I els Pujol? Fonts de la seva defensa no es plantejaven ahir ampliar la querella contra els nous noms implicats, de moment només demanaran la imputació dels comandaments espanyols, que els Cierco van identificar.