DRET A DECIDIR
Política19/11/2014

Mas convida Rajoy a Palau i el repta a oferir propostes

Els governs s’acusen de pressionar els fiscals per la querella pel 9-N que avui imposarà Torres-Dulce

Roger Mateos / Oriol March
i Roger Mateos / Oriol March

BarcelonaEscaldat per les urnes del 9-N i en alerta davant els pròxims passos del procés sobiranista a Catalunya, Mariano Rajoy necessitava collar judicialment Artur Mas per fer-li pagar la seva jugada. Però l’estratègia de Madrid, que passava per vehicular a través de la Fiscalia una querella contra els responsables del dispositiu del 9-N, va encallar ja la setmana passada per les reticències dels fiscals catalans a posar-se al capdavant de l’operació. La sotragada va fer-se encara més explícita dilluns, quan el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, va comunicar al seu superior, el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, que no trobava adequada la querella. La disputa entre fiscals va servir ahir de munició per al pols polític entre governs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan totes les mirades apuntaven a l’estratègia fallida de Rajoy, d’empènyer la Fiscalia a presentar la querella contra els promotors del 9-N, amb Mas al capdavant, ahir des de Brussel·les el vicesecretari general d’organització del PP, Carlos Floriano, va oferir una lectura diametralment diferent dels fets. La junta de fiscals de Catalunya es va posicionar per unanimitat -inclòs Romero de Tejada, que en ser designat per al càrrec ara fa un any se’l presentava com un home afí als postulats antisobiranistes de l’executiu central- en contra de la querella. Però aquest fet, segons Floriano, respon a l’atmosfera que es viu a Catalunya. Els fiscals -malgrat que molts d’ells no són originaris de Catalunya- estan “contaminats per l’ambient nacionalista”, va assegurar Floriano. “El problema és que l’ambient que han generat la Generalitat i els poders oligàrquics fàctics a Catalunya han fet tot el possible perquè no interposin la corresponent querella”, va reblar.

Cargando
No hay anuncios

Pressions “inacceptables”

Justament la interpretació contrària va fer el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va denunciar les “pressions polítiques” del govern espanyol. Unes pressions que va considerar “inacceptables” i que “devaluen l’estat de dret”. “Hi ha hagut i hi continua havent ingerències del PP” en el debat sobre si la Fiscalia ha d’interposar o no una querella, va protestar Homs.

Cargando
No hay anuncios

A més de les seves crítiques a Rajoy per actuar judicialment contra Mas a través dels fiscals, Homs va deplorar el contingut de la carta que el cap de l’executiu central va enviar dilluns al president de la Generalitat, per deixar-li clar que no pensa asseure’s amb ell a pactar cap referèndum d’independència. El conseller de la Presidència va constatar que la carta no contenia “cap proposta”. “Enrocament total”, va sentenciar Homs per descriure l’actitud que segueix mantenint Rajoy davant les demandes catalanes. Un immobilisme que, a parer seu, s’està convertint ja en una “font d’inestabilitat molt evident” perquè s’està defugint qualsevol intent de buscar una solució al conflicte.

Per deixar encara més en evidència la falta de voluntat de diàleg i de predisposició a trobar acords, Homs es va treure de la màniga una invitació al president del govern espanyol a veure’s amb Mas el pròxim 29 de novembre. Rajoy té previst aterrar a Barcelona quatre dies després que Artur Mas, en un acte a l’Auditori Fòrum, hagi explicat el seu full de ruta cap a l’estat propi. La visita de Rajoy no pretén simbolitzar cap gir estratègic, sinó que ha de servir perquè Rajoy reforci el seu missatge contra el procés i contra Mas. Homs va aprofitar-ho per fer evident que el PP està tancat en banda i no vol ni tan sols dialogar. “Estaríem encantadíssims que vingués al Palau de la Generalitat”, va assegurar Homs. Mas i Rajoy no es veuen des de finals de juliol, quan van citar-se a la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

Després de la reunió del Govern, Homs va ser especialment crític amb el fet que el govern espanyol ni tan sols s’hagi mogut quan el PSOE ha pres la iniciativa per promoure una reforma constitucional que en cap cas acceptaria el dret a decidir. A Palau tenen clar que Rajoy no es prestarà a una trobada amb Mas al despatx del president de la Generalitat. Però la negativa a reunir-s’hi servirà per visualitzar a l’exterior el posicionament tancat de Madrid.

Poques hores després de les paraules d’Homs, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va carregar contra Homs per haver comunicat la invitació a Rajoy a una reunió amb Mas a través d’una roda de premsa. “Si Mas vol parlar amb Rajoy, ja sap com ho ha de fer, i la manera no és convidar-lo a través d’una roda de premsa”, va dir. Mentrestant, des d’ERC, Oriol Amorós s’ho va prendre amb humor: “Sempre és correcte convidar algú a venir a casa teva. I si Rajoy vol passar pel carrer Calàbria [on hi ha la seu d’ERC] estarem encantats”.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel al pols polític entre institucions, ahir seguien percebent-se les rèpliques del terratrèmol de dilluns provocat per la negativa dels fiscals catalans a interposar ells la querella, a instàncies del fiscal general de l’Estat. En l’escrit que van remetre a Torres-Dulce per justificar la seva postura, els fiscals l’advertien que, si vol centrar la querella contra el president de la Generalitat en l’acusació de desobediència, per haver promogut el procés participatiu del 9-N suspès pel Tribunal Constitucional (TC), pot trobar-se que no hi hagi prou base jurídica per sostenir-ho, informa Efe.

En l’escrit adreçat a Torres-Dulce, feien notar que el 2005 es va despenalitzar la convocatòria il·legal de referèndums i consultes. I per això avisaven de les “indesitjades àrees d’impunitat” que podria comportar acusar Mas d’un delicte de desobediència comú. “Les objeccions que acabem de posar de manifest dificulten de manera significativa la viabilitat d’una eventual acció penal a exercitar contra el president de la Generalitat i membres del seu govern pel delicte que analitzem”, sentenciava el text. Malgrat tot, recriminaven a l’executiu català que ideés “argúcies jurídiques sense precedents” i actués amb “absoluta falta de lleialtat a l’acord constitucional” per portar a terme el 9-N.

Cargando
No hay anuncios

El dia decisiu

Tot aquest embolic pot acabar resolent-se avui mateix. A les deu del matí, Torres-Dulce es reuneix amb la cúpula del ministeri fiscal de tot l’Estat -26 persones- per plantejar la seva opinió favorable a la querella. Si, com es preveu, Torres-Dulce no és esmenat pels seus col·legues, instarà de nou la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a interposar la querella. I aquest cop, per evitar que se’ls apliquin mesures disciplinàries, els fiscals catalans obeiran. Però la querella, que en un esborrany inicial preveia acusar Mas i altres membres del Govern de desobediència, malversació i prevaricació, podria rebaixar-ne els càrrecs.

Cargando
No hay anuncios

Pedro Sánchez visita demà Catalunya

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, visitarà Catalunya abans que Mariano Rajoy. Ho farà aquesta setmana, des de demà a la tarda fins divendres al migdia, amb l’objectiu de reunir-se amb agents socials, culturals i econòmics i “perfilar” l’estratègia socialista sobre el procés sobiranista. És la segona visita en menys de deu dies del líder socialista. Sánchez ja va venir l’endemà del 9-N per assistir a la reunió de l’executiva del PSC i es va comprometre a intensificar la seva agenda a Catalunya. Les trobades es faran a la seu del PSC, al carrer Nicaragua, així com en altres punts de Barcelona. Abans de tornar a Madrid, Sánchez oferirà una roda de premsa per fer una valoració de les reunions. Pel portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, això és una mostra de les diferents maneres d’abordar el “problema” català.