Rajoy ofereix “diàleg” al candidat però l’insta a acatar la llei
Millo avisa que no s’haurien de fer consellers els empresonats
MadridLa Moncloa va saludar la proposta de Carles Puigdemont de fer president de la Generalitat Quim Torra amb un avís: “Sigui quin sigui el candidat, té l’obligació de respectar la llei i estar en condició de complir amb les seves obligacions”. L’executiu de Mariano Rajoy no veu amb mals ulls la proposta de Torra, un candidat lliure de causes judicials, com havia demanat el mateix president espanyol en diverses ocasions. De fet, el nom de Torra és el que sonava amb més força als passadissos del Congrés durant la jornada d’ahir, i la designació no va ser una sorpresa a la Moncloa.
Amb el nom en ment, al matí, Mariano Rajoy ja va enviar en una entrevista a Antena 3 un missatge en el qual oferia “diàleg” al futur president de la Generalitat. El president espanyol va posar com a únics límits “els de la llei”. Però fonts populars i del govern espanyol ho van acotar més i van deixar clar que aquest diàleg hauria d’anar pels camins de la multilateralitat: especialment en negociacions com la del finançament autonòmic, en el marc dels fòrums de debat entre totes les autonomies, que està pendent d’abordar-se. És a dir, en cap cas es plantegen una negociació bilateral sobre el futur polític.
Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va insistir ahir que després de la investidura del nou president s’iniciarà un diàleg, però va detallar que “l’únic” interlocutor vàlid amb l’executiu de Rajoy serà el president català “investit legalment” i no Puigdemont o la resta de líders independentistes. Tot i això, sí que va avisar que el nou executiu ha d’estar “format per persones que podran fer la seva feina”, excloent els presos polítics.
Però mentre Rajoy feia ofertes formals de diàleg, Albert Rivera empenyia a la confrontació, i va exigir al president espanyol que continuï amb el 155 després de la investidura. La seva tesi és que el nou president de la Generalitat serà sospitós de violentar l’ordre constitucional des del moment del seu nomenament, pel fet de ser independentista, i que cal tutelar-lo mitjançant el 155 fins que no prometi no fer-ho. “Puigdemont escull un altre radical com a president titella”, va lamentar el dirigent de Ciutadans.
Però la proposta d’allargar l’aplicació del 155 no se sustenta en l’actual text de la suspensió de l’autonomia aprovat pel Senat amb els seus vots. El text preveu que la intervenció es desfaci de manera automàtica quan hi hagi Govern.
El líder taronja és conscient d’aquest automatisme. I també sap que ni Rajoy ni el PSOE tenen cap incentiu per allargar una situació que els crema a les mans perquè els està complicant la governabilitat a Espanya. Però als despatxos de Ciutadans han arribat a la conclusió que la confrontació amb Catalunya els surt rendible electoralment a tot l’Estat, i no volen matar la gallina dels ous d’or. De fet, la perspectiva d’una repetició electoral que ha planat a l’ambient en les últimes setmanes era vista amb bons ulls pels taronges, que calculaven que això allargaria el xoc i els permetria continuar gratant-li vots al PP. De fet, segons un alt dirigent popular al Congrés, un diputat de Ciutadans li va confessar que preferien l’escenari de repetició electoral abans que la formació d’un executiu. I la imminència d’un debat d’investidura ha obligat a canviar d’estratègia i despenjar-se del consens unionista espanyol pel 155.
Però fonts del govern espanyol van descartar que les demandes de Rivera hagin d’arribar a alguna banda. De fet, un membre de l’executiu de Mariano Rajoy va explicar que el 155 decaurà quan hi hagi Govern, i que es farà ràpid. Rajoy té incentius per treure’s de sobre la patata calenta del 155, perquè mentre ha estat en marxa Rivera ho ha aprofitat per acusar-lo de no usar la intervenció per entrar fins a la cuina a TV3 o a l’escola catalana, i això ha tingut desgast electoral.