Política04/10/2014

Rajoy respon als partits pro consulta: "Ningú està per sobre de la llei"

El president del govern espanyol dóna per fet que el TC tombarà el 9-N i diu que l'única sortida és "llei i diàleg"

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha variat la seva postura davant el pols que mantenen la Generalitat i el Parlament per forçar la consulta del 9 de novembre. "La solució és llei i diàleg, perquè ningú està per sobre de la llei", ha dit en una intervenció a la convenció interparlamentària que els populars fan a Castella. Rajoy ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, d'estar intentant "liquidar el sistema" per "imposar" una consulta que ja ha deixat ben clar que no tindrà l'aval del Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy s'avançava i donava per feta així una eventual sentència adversa a la llei de consultes i al decret de convocatòria del 9-N que ha d'emetre l'alt tribunal després que el govern espanyol del PP, amb el suport del PSOE, els impugnés en un temps rècord. "El TC ha dit el que acabo de dir, que això no s'ajusta a la Constitució", ha etzibat, malgrat que el cert és que el Constitucional tot just ha suspès la llei i el decret com a mesura automàtica i preceptiva, però encara no ha emès sentència.

Cargando
No hay anuncios

Cap intenció de cedir

Sigui com sigui, Rajoy ha deixat ben clar que el seu govern "ni pot ni, sobretot, vol" donar "viabilitat legal" a la consulta del 9 de novembre, perquè, a criteri seu, es tracta d'una "imposició" del president Artur Mas –no ha fet cap referència a la transversalitat política que sustenta el procés– sense cap mena de diàleg amb l'Estat: "S'ha anunciat el referèndum, la pregunta i la data sense parlar, i després es pretén que li donem el que no volem ni podem, però sobretot no volem donar: viabilitat legal".

Cargando
No hay anuncios

Rajoy, que ha fet una llarga exposició per lloar el procés de canvi de model d'Estat que va significar la Transició i la Constitució, ha reiterat la seva recepta: "diàleg en el marc de la llei". "Hi ha una cosa òbvia: un governant no pot fer el que vol", ha etzibat en una referència clara a Artur Mas, a qui assegura que ell personalment va traslladar com actuaria l'Estat si es consumava la convocatòria del 9-N.

L'"ocurrència" de la reforma constitucional

Cargando
No hay anuncios

"Ho sabia qui va convocar el referèndum, sabia què passaria, sabia que el recorreríem perquè era la nostra obligació. Li vam dir diverses vegades. Aquest és un gran país, una democràcia, i aquí no hi ha ningú per sobre de la llei. Primer la llei i després la resta", ha advertit. Rajoy també ha retret al PSOE que proposi obrir el meló constitucional sense haver concretat quins retocs hi vol fer.

Perquè, diu, "en moments de dificultats no són bones les ocurrències, és millor mantenir la serenitat, la calma i actuar amb responsabilitat". "Si algú vol fer reformes de l'ordenament jurídic o algú creu que tot s'arregla modificant alguns articles de la carta magna, que ens diguin exactament què volen fer. És un moment per saber molt bé què es vol fer i actuar amb molta prudència".