LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política18/08/2016

Rajoy imposa el seu ritme i obvia les exigències de Rivera

El PP intentarà negociar les condicions de Ciutadans en una nova reunió dels líders

D. Sánchez Ugart / G. Pruna
i D. Sánchez Ugart / G. Pruna

Madrid / BarcelonaMariano Rajoy va tornar a imposar ahir els seus temps. El president del PP va ignorar les condicions “innegociables” que havia posat Ciutadans damunt la seva taula fa una setmana per començar a parlar sobre un possible suport a la investidura. Tot i obviar-les, va tancar una reunió amb el líder dels liberals, Albert Rivera, per avui mateix. Aquesta aparent quadratura del cercle suposa un nou cop de força del president en funcions, que aprofita l’al·lèrgia de Ciutadans a unes terceres eleccions i guanya com a mínim un dia més per bastir amb els seus potencials aliats una estratègia que li aplani el camí a revalidar el càrrec, acotant al màxim les concessions doloroses.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió del comitè executiu del PP, que li va donar carta blanca per encetar les negociacions amb Rivera, el president espanyol en funcions va despatxar les exigències dels liberals amb un lacònic “el PP no ha vingut a parlar de condicions”. Les paraules eren sorprenents, sobretot tenint en compte el que el mateix Rajoy havia piulat feia una setmana: “Un cop conegudes les condicions de Ciutadans per negociar, les sotmetré al debat del comitè executiu”. Set dies després la història va canviar: “Jo això no ho he dit mai -va arribar a dir el líder popular, desafiant fins i tot l’hemeroteca i el seu compte de Twitter -. Li puc assegurar que aquí ningú ha parlat d’això”.

Cargando
No hay anuncios

En contra del que es podia esperar -pel que havien dit els representants de C’s en els últims dies-, el menysteniment palmari del PP cap a les precondicions que volia imposar el partit taronja no impedirà que Rivera i Rajoy s’asseguin a parlar. El líder popular imposa una pròrroga que els liberals, sabent que unes terceres eleccions els podrien arraconar encara més en el tauler polític espanyol, van entomar amb resignació i sense fer escarafalls.

La reunió serà avui al Congrés i, segons va explicar ahir el portaveu adjunt de C’s, José Manuel Villegas, servirà només per donar una nova oportunitat a Rajoy per dir a les seves condicions i fixar data a la investidura. Tanmateix, fonts del PP es mostraven convençudes que la reunió anirà bé i donarà pas a concrecions.

Cargando
No hay anuncios

La tebior en la resposta de Ciutadans contrasta amb els missatges que el partit liberal havia anat enviant fins ara. Dirigents destacats havien arribat a rebutjar els “matisos” que volia introduir el PP en el seu plec de condicions. Però la seva paciència sembla que està lluny d’esgotar-se: “No hi ha cap ultimàtum”, va dir Villegas, que va esforçar-se a mantenir la mà estesa del seu partit per arribar a un acord que faci Rajoy president. De fet, Ciutadans va defugir fins i tot afirmar que, encara que Rajoy rebutgés demà les seves sis propostes, això impliqui un trencament de les negociacions. “No podem trencar unes negociacions que no s’han iniciat”, va explicar Villegas, incidint en la idea que la reunió de demà és encara un pas previ a aquesta recerca de l’acord d’investidura.

El dirigent liberal sí que va afirmar que estan “sorpresos” pel “no-debat” en el si del PP d’aquestes sis condicions i va acusar el president en funcions d’haver “perdut set dies”, per no haver donat una resposta quan va rebre les exigències de la mà d’Albert Rivera. Uns i altres, però, estan disposats a perdre’n més.

Cargando
No hay anuncios

Sense data d’investidura

Rajoy va rebre del comitè executiu, màxim òrgan de direcció entre congressos, carta blanca per torejar les exigències de C’s, que incloïen mesures contra la corrupció i de regeneració democràtica. I també va deixar en una nebulosa la data de la investidura, una altra condició de Rivera: ho va tornar a supeditar a bastir una majoria que li permeti ser proclamat president. Això vol dir que buscarà reunir-se amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, -aquesta mateixa setmana si depèn d’ell- per mirar de convèncer-lo que s’abstingui. Només amb els vots socialistes es desbloquejaria la situació: el president en funcions continua rebutjant la tesi de Sánchez, que afirma que Rajoy hauria de buscar la dreta nacionalista per ser investit.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PP va insistir a pressionar els socialistes. “Després de la Segona Guerra Mundial no hi ha cap país on s’hagin fet tres vegades les eleccions perquè els partits no hagin arribat a un acord”, va assegurar Rajoy, que va considerar que els nous comicis serien “l’escenari més probable” si ell fracassa en la investidura. Per evitar-ho, va apel·lar a la “responsabilitat” del PSOE, que segons ell encara “no ha fet cap pas”. El president en funcions va alertar davant del comitè executiu del seu partit que si s’allarga “la situació d’interinitat” en què viu Espanya “hi pot haver conseqüències molt greus”, especialment en el terreny econòmic, amb els pressupostos en solfa i l’amenaça d’una sanció de Brussel·les.

No sembla, però, que els socialistes estiguin gaire disposats a donar el braç a tòrcer. Després de dues setmanes de silenci, Sánchez va reunir ahir la comissió permanent de l’executiva del PSOE i la direcció del grup parlamentari per refermar el seu no a Rajoy “per convicció ideològica i ètica”. El socialista va exigir al dirigent popular que no “mantingui captives” les institucions i fixi data per a la investidura abans de divendres. Era la manera del secretari general del PSOE d’obtenir un nou aval a la seva estratègia -l’òrgan convocat incloïa només els dirigents més pròxims a Sánchez- i espolsar-se com a mínim durant un temps la pressió per facilitar un govern de Rajoy si finalment hi ha acord entre el PP i C’s.

Cargando
No hay anuncios

Barberá i tres càrrecs imputats, absents de la trobada

Els dirigents del PP que quedarien més afectats pel pacte amb Ciutadans, que demana apartar de la política els càrrecs imputats per corrupció, no van assistir a la reunió d’ahir. A la trobada no van acudir ni l’exalcaldessa de València, Rita Barberá (a un pas de ser imputada), ni altres encausats del partit: Lucía Figar (que va haver de deixar el seu càrrec a Madrid precisament per facilitar l’acord amb C’s), l’exconseller madrileny Ignacio González i l’exdiputat Vicente Martínez-Pujalte. L’única imputada per corrupció que va participar al conclave va ser la tresorera Carmen Navarro, investigada pel cas Bárcenas.

Cargando
No hay anuncios

Precisament ahir l’aixecament del secret de sumari d’una peça separada del cas Imelsa tornava a posar el focus sobre el grup municipal del PP a València, amb tots els regidors de Barberá imputats per presumpte finançament il·legal. En concret, el jutge que investiga una de les parts considera que la titular de cultura, María José Alcón, i el seu marit, Vicente Burgos, es van “enriquir personalment” cobrant comissions il·legals a empreses contractades per la regidoria.