Crònica

Rajoy i Felipe González, junts contra Junts (i contra Sánchez)

Els dos expresidents avalen un 'reset' de la Constitució que "preservi la integritat territorial"

Mariano Rajoy, António Costa i Felipe González, en una taula rodona del Foro la Toja, a Galícia
03/10/2024
2 min

MadridS’ha convertit en un clàssic que els expresidents espanyols Mariano Rajoy i Felipe González coincideixin en una de les taules rodones del Foro La Toja, un esdeveniment que cada any reuneix importants figures polítiques i econòmiques de l’Estat i d’Europa amb una clara inclinació cap a la dreta –la directora és Carmen Martínez Castro, secretària d’estat de Comunicació amb Mariano Rajoy–, però que dissimula convidant algun ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cada any amb un títol diferent –en la sisena edició és Competitivitat i governança: el debat europeu–, però el resultat sempre acaba sent el mateix: dards a Pedro Sánchez i les seves aliances. “Quin interès pot tenir una força independentista al fet que hi hagi governança a Espanya? Zero. Si té la força decisiva per evitar-ho, ho gaudeix”, es queixa González –en referència implícita a Junts–, mentre Rajoy assenteix. L’exlíder del PSOE també critica que s’hagi pactat un finançament singular amb Catalunya sense escoltar la resta de comunitats i envia un dard enverinat a Sánchez: “En què consisteix tenir lideratge? No tenir un projecte polític que sigui mercenari, és a dir, que no sigui que m’afavoreixi a mi sinó que afavoreixi la gent”.

Irònic, Rajoy assegura que està d’acord amb tot el que ha dit González, “sense que serveixi de precedent”, tot i que resulta que cada any assenten un nou precedent. Per tant, també deu avalar un "reset" de la Constitució que “preservi un bé superior: la integritat territorial”, en paraules de González. L’exlíder del PP augura un “embolic” amb el sistema de finançament i tots dos defensen el bipartidisme, imprescindible per fer reformes de gran importància. A primera fila, Alberto Núñez Feijóo i l’opositor veneçolà Edmundo González, a qui Rajoy proclama vencedor de les eleccions, mentre González diu que les va perdre Nicolás Maduro. És l’única discrepància. “No estem tan malament”, havia dit Rajoy, a l’estil Laporta. Els riures a la sala també són un clàssic.

stats