Rajoy descarta una tercera via sota el paraigua de Felip VI
El PP frena els rumors de reforma de la Constitució, avisa el rei que ha de vetllar per la unitat i només s’obre a retocs cosmètics
MadridEl PP continua sent on era abans de la proclamació de Felip VI. El “temps nou” que va entonar el rei no es traduirà -com a mínim aquesta legislatura- en una reforma constitucional que pugui donar sortida al procés polític de Catalunya. Fonts populars van confirmar ahir que, tot i els rumors a la capital espanyola i els gestos dels últims dies, Mariano Rajoy continua convençut que no es donen les condicions necessàries per replantejar el pacte fundacional del 1978.
La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va ser l’encarregada de fixar ahir la posició del centredreta espanyol en un moment d’ebullició política. Els resultats de les eleccions europees del 25 de maig han provocat moviments de fons en el mapa de partits, relleus en alguns lideratges i un reforçament del sobiranisme, amb ERC liderant totes les enquestes. En aquest context, la número dos del PP va sentenciar que no veu “factible” obrir el meló constitucional “per solucionar diferents problemes territorials que alguns estan mirant de provocar”. Unes paraules -significatives- que va pronunciar en la inauguració del Campus FAES, al costat de l’expresident espanyol José María Aznar. Encaixen amb les tesis de la fundació.
Que el principal partit de l’Estat mantingui aquesta contundència és rellevant per diversos motius. En primer lloc, perquè la direcció del carrer Génova ja admet obertament que la qüestió s’ha posat sobre la taula en reunions internes, els últims dies. Cospedal va admetre, com havia avançar el diari Abc, que se n’havia parlat en una trobada amb barons territorials i amb la plana major del partit. Tot i això, va assegurar que s’hi havia reflexionat de manera genèrica perquè és un debat present en l’opinió pública, però va negar que hi hagués hagut una proposta de “modificació” concreta. En segon lloc, el cop de porta a canalitzar les demandes catalanes amb un canvi global de la carta magna pren magnitud després de les esperances que determinats sectors polítics i socials han posat en Felip VI perquè doni cobertura a una tercera via. Finalment, l’actitud dels conservadors complica les propostes federals que fan els principals aspirants a la secretaria general del PSOE.
No es donen les condicions
A la reunió que ahir va mantenir el comitè executiu del PP, el president del govern espanyol va tornar a recordar als seus dirigents -alguns dels quals comencen a enviar missatges d’inquietud, de necessitat de liderar reformes- que només es pot reobrir el pacte del 1978 si hi ha un ampli consens i si hi ha un objectiu clar. Per ell, ara aquestes dues “condicions sine qua non ” no existeixen. És a dir, que les reflexions i els intercanvis de parer dels últims dies no l’han fet canviar d’opinió.
Cospedal va posar en dubte que els clams en favor d’encetar una Segona Transició, que posi les bases d’un Estat renovat, tinguin realment aquesta intenció. Segons va dir, molts dels que la promouen només volen destruir els fruits de la primera, una pretensió que va titllar d’“impostura i irresponsabilitat sense límits”. I va afegir: “No podem reinventar el nostre país cada cop que apareguin vents de crisi”. El PP és, doncs, on era. De fet, ahir va anar més enllà i, en un avís seriós, poc usual, va recordar que són ells els encarregats de marcar la direcció política de l’Estat des de la Moncloa. Ningú més. Tampoc la monarquia.
Davant les veus que voldrien vies de diàleg entre els executius espanyol i català impulsades per la Corona, la presidenta castellanomanxega va subratllar que Felip VI s’ha d’ajustar a les funcions que té reservades a la Constitució: “Vetllar perquè no es posi en perill la unitat d’Espanya, que també és part de la sobirania nacional”, va afirmar. De fet, Rajoy va reiterar, un cop més, la seva oposició a la consulta catalana, que considera il·legal.
Tot i el plantejament de fons, és obvi que els últims esdeveniments polítics també obliguen el centredreta a moure’s. Ho farà intentant “recuperar l’agenda de la millora de la qualitat democràtica” a Espanya.
Rajoy va donar l’ordre perquè, a l’escola d’estiu del PP, que començarà el dia 10, s’abordi el debat sobre si cal reduir el nombre d’aforats, de municipis i de diputats autonòmics, i si cal apostar per l’elecció directa dels alcaldes. Això no inclou el model territorial, que implica un procés complex de reforma constitucional que sembla descartat.
El PP català voldria ja el nou finançament
Incomoditat a les files del PP a Catalunya amb l’ajornament de la reforma del finançament autonòmic. El portaveu dels populars catalans, Enric Millo, va admetre ahir que li agradaria que la reforma anés “més ràpida”. El partit que lidera Alícia Sánchez-Camacho ha fet bandera durant mesos del fet que aquest 2014 s’abordaria el nou finançament, però les disputes entre els barons del PP -l’interès de l’eix mediterrani per la reforma topa amb les pors de les comunitats amb menys renda, com Extremadura- han portat el ministeri d’Hisenda a posposar-ho. “Jo no puc tancar el calendari del ministeri”, va constatar resignat Millo.