07/04/2015

Rajoy exigeix unitat al PP sense fer cap autocrítica

3 min
La d’ahir és la cinquena entrevista que concedeix aquest any Mariano Rajoy, que ja supera en dues el total de l’any passat.

MadridMariano Rajoy és un home acostumat a guanyar batalles dins del PP. S’ha dedicat tota la vida al partit, en coneix tots els racons, i sap que controla la sala de màquines del poder intern. Amb aquestes garanties presidirà avui la junta directiva de la formació, el màxim òrgan entre congressos, i avisarà els seus que no és moment de qüestionar ni la seva estratègia ni el seu equip, malgrat la patacada electoral d’Andalusia. Toca “màxima unitat” per intentar remuntar als comicis municipals i autonòmics del maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els pèssims resultats populars de l’andalús Juan Manuel Moreno Bonilla -un home avalat per l’anterior líder en aquella comunitat, Javier Arenas- ha reobert la caixa dels trons de les velles discrepàncies entre l’exministre d’Aznar i ara vicesecretari general de política autonòmica i local i la número 2 dels conservadors, María Dolores de Cospedal. Tothom busca responsables de la derrota en un clima de nerviosisme entre els barons territorials i els candidats a alcaldes: qui més qui menys es pregunta si li passarà com al seu company del sud i el discurs de la recuperació econòmica que prioritza la Moncloa no li arribarà a temps per guanyar. És per això que alguns dirigents, com la madrilenya Esperanza Aguirre, reclamen no fiar-ho tot a l’economia i buscar la confrontació ideològica amb la nova esquerra en auge.

Però el president del govern espanyol i del PP està convençut de l’aposta i no pensa fer marxa enrere. I menys quan falta un mes per començar la campanya electoral. En una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) ja va avançar que avui exigirà “el màxim esforç i la màxima unitat” a tots els quadres populars. “Entrar en discussions de partit no aporta res”, va afirmar, mirant de posar pau entre dues de les persones de la seva total confiança, Arenas i Cospedal. Davant les veus que reclamen autocrítica, Rajoy va deixar clar que no pensa fer canvis de fons ni al govern ni a la seu del carrer Génova perquè continua confiant en els col·laboradors que el van ajudar a guanyar el 2011 i considera que encara funcionen “molt bé”. L’entorn de la secretària general es va afanyar a llegir aquestes paraules com un aval a la seva tasca. Cal tenir present que fa unes setmanes Cospedal va apuntar la possibilitat de deixar el càrrec si tornava a ser elegida presidenta de Castella-la Manxa, una opció que el president espanyol va rebutjar de ple.

Porta oberta a retocs futurs

Tot i la determinació de situar el creixement i l’ocupació com les principals -i gairebé úniques- banderes electorals, la Moncloa sap que els comicis que vénen són molt complicats, fins i tot als tradicionals graners de vot de la dreta, com el País Valencià i Madrid. Per això, Rajoy va deixar una porta entreoberta a fer “petits ajustaments” en algun moment. Els retocs seran inevitables si el PP punxa el 24 de maig.

Pensant també en l’endemà de les eleccions, el cap de l’executiu espanyol va rebaixar el to crític contra Ciutadans, conscient que en alguns territoris el partit d’Albert Rivera pot tenir la clau de la governabilitat. La candidata del PP a la comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ja va allargar la mà a la formació unionista per si ella no aconsegueix -com diuen les enquestes- una majoria absoluta. Rajoy es va limitar a dir que, enfront d’aquells que prometen “arreglar el món”, ell ofereix el seu bagatge i la feina feta.

En aquest terreny, el PP va difondre un vídeo en què treu pit de les dades econòmiques -ahir es va fer públic l’atur registrat del març- per intentar tornar a seduir els votants d’ara fa quatre anys, temptats d’optar per partits emergents. En l’entrevista a RNE, el president espanyol va recordar als electors del centredreta que els ha tocat governar en una època molt difícil, per les conseqüències de la crisi econòmica.

Un cop més, Rajoy va vendre que el seu discurs és previsible, no tan sols en matèria econòmica, sinó també nacional. Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, enviés a les ambaixades un informe en què explica per què el 27-S serà un plebiscit, el president espanyol va afirmar que Europa no reconeixerà mai una declaració unilateral de sobirania feta pel Parlament. Rajoy ja va avançar que, si CDC i ERC tenen majoria i fan aquest pas, el seu govern el recorrerà al Tribunal Constitucional, i va reiterar que, d’acord amb la legislació, les eleccions catalanes tenen un abast autonòmic i no es pot anar més enllà.

stats