25/04/2016

En marxa la tercera ronda de consultes del rei abans de convocar el 26-J

MadridFa setmanes que cap dels líders que ocupen una posició central a Espanya confia que almenys dos dels grans partits (PP, PSOE, Podem i Ciutadans) siguin capaços de posar-se d’acord per formar govern -al marge de l’ambició i durada que tingui- i evitar així la repetició d’eleccions. Fins fa uns dies tots enviaven missatges que, si bé es movien entre la conciliació i l’amenaça o entre l’oferta i fer empassar pactes aliens, encara buscaven evitar el 26-J. Però aquest cap de setmana, a les portes de la tercera ronda de consultes del rei i de la signatura del decret de convocatòria, els discursos ja han mirat cap a les urnes. Mariano Rajoy ja no vol ni escriure ni trucar a Pedro Sánchez i ahir va passar a l’atac contra els seus rivals del centre i la dreta.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tercera ronda del rei

Cargando
No hay anuncios

Rajoy anirà dimarts a veure el rei Felip VI i li comunicarà que no té els vots per ser investit i que el millor és convocar les eleccions sense intentar més maniobres.El mateix faran els altres líders i les minories que avui comencen a desfilar pel Palau de la Zarzuela. Avui set portaveus passen per la Zarzuela. El primer ha estat Pedro Quevedo, de Nova Canàries, que es va presentar a les eleccions integrat en la llista del PSOE. Després de reunir-se amb Felip VI ha afirmat que el monarca "és conscient de que no s'ho han posat fàcil", en relació a que no té altra sortida que tornar a convocar eleccions. El diputat ha lamentat "l'oportunitat perduda" i ha afirmat que el rei "intentarà fins al final" forjar un consens que no és, però, a les seves mans. La també canària Ana Oramás, que va votar amb C's sí a la investidura de Sánchez, ha afirmat que en els dies previs a la votació Podem va plantejar abstenir-se, fet que hauria donat la presidència al líder del PSOE.

Després de la primera ronda, el monarca va oferir a Rajoy sotmetre’s a un debat d’investidura, però el president en funcions ho va declinar per la falta de suports. Volia que ho fes Sánchez, i així va ser després de la segona ronda de contactes. El líder del PP pensava que no seria capaç de posar d’acord a C’s i Podem i que acabaria rectificant i s’avindria a pactar. S’ha complert la primera premissa, però no la segona, i el marge de Felip VI (criticat per uns si no intervé i per altres si ho fa) és nul.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy ja va dir que no acceptaria sotmetre's a una investidura i aquest dilluns mateix el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, li ho ha desaconsellat. "No tindria sentit intentar-ho quan es té el ple convenciment de que és impossible", ha afirmat.

Ahir Rajoy participava a Còrdova en un acte de les Noves Generacions del PP i, davant unes enquestes que donen la victòria al PP però també, de nou, bones expectatives a C’s (abans del 20-D es va pronosticar que Rivera podia fins i tot guanyar), va passar a l’atac contra els liberals. El seu pecat no ha sigut, segons es desprenia de les paraules del president en funcions, el pacte que fa dos mesos va tancar amb el PSOE, sinó no haver fet més pressió als socialistes perquè s’avinguessin al tripartit d’ordre

Cargando
No hay anuncios

Després de la investidura fallida de Sánchez, el PP va intensificar els contactes amb C’s perquè fos la ròtula entre ells i els socialistes. El PSOE mai va voler i els liberals va acceptar asseure’s a negociar amb Podem, tot i que sense èxit. Ara el PP els ho vol fer pagar. Rajoy va dir als seus que han d’estar tranquils perquè han fet “el que tocava” sense caure “en l’ansietat o coses pitjors”. Després de defensar que la proposta que va fer (en va parlar en passat) era “la millor per a Espanya i la més moderada”, va carregar contra liberals i socialistes per les seves “ocurrències”: “Rivera s’ha lliurat a Sánchez i al seu programa electoral. En aquest temps, si alguna cosa hem après al PP és que C’s i el PSOE van junts i que amb Podem buscaran de nou un acord si tenen prou força”.

Cargando
No hay anuncios

Al PP interpreten com un error de Rivera haver jugat al govern a tres amb Podem i no amb el PP per evitar tensionar la relació amb Sánchez. Rajoy va explicar que hi havia “fotos més bones i més sensates” que la de tres perdedors negociant per fer-lo fora de la Moncloa. La intervenció del president espanyol, que va repassar els eixos de la seva oferta política, va acabar amb una declaració d’intencions: “Estic amb ganes, en forma i disposat un cop més a presentar batalla pel PP i per Espanya”.

I si ahir l’estratègia del PP passava per atacar Ciutadans (cosa que va fer moderadament en la campanya del 20-D), Podem també va exhibir un cert gir. La formació de Pablo Iglesias va organitzar al parc Tierno Galván de Madrid, amb una notable assistència de simpatitzants, la Festa de la Primavera, un aplec en què també va donar el tret de sortida a la campanya. Iglesias va assegurar que vol parlar “d’igual a igual” amb el PSOE i no des d’una posició subordinada. Acompanyat del secretari d’organització, Pablo Echenique, que ha desplaçat com a número dos Íñigo Errejón, va explicar que serà “generós” amb el PSOE per fer possible la suma d’esquerres que permeti prescindir de populars i liberals per formar majories.

Cargando
No hay anuncios

Els blancs del PSOE i Ciutadans

I pel que fa a PSOE i Ciutadans, van seguir amb el seu discurs. El socialista Antonio Hernando va criticar Podem per no haver-se sumat al seu pacte amb Rivera: “A Iglesias se li ha vist el llautó i en aquests quatre mesos s’ha pansit i ha aconseguit que Rajoy segueixi un temps més a la Moncloa”. I Rivera va afirmar a El Mundo que Rajoy “ha estat fingint perquè no ha mogut ni un dit en aquest temps i ja està en eleccions”.

Cargando
No hay anuncios

Només l’alcaldessa de Madrid, l’ outsider Manuela Carmena, que té el suport de Podem i que ha afirmat en altres ocasions que no entén per què els seus no pacten amb el PSOE, va invocar el “minut iugoslau”, en referència a la possibilitat d’aconseguir-ho en temps de descompte. Seria inaudit.

En Comú Podem pressiona pel pacte entre Iglesias i IU

Cargando
No hay anuncios

Un cop fracassat l’intent d’arribar a acords d’investidura i amb les eleccions del 26 de juny a la vista, queda per resoldre una incògnita a l’esquerra. Podem intenta un pacte amb IU que li permeti passar per davant del PSOE per forçar-lo a pactar i que no es perdi cap vot de l’esquerra alternativa a les demarcacions mitjanes. A la majoria, el 20-D es van quedar a zero. Ahir Iglesias hi va insistir i, des de Barcelona, el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va fer notar la necessitat d’aconseguir el pacte després d’admetre que hi haurà eleccions el 26-J perquè no veu cap “carta amagada”. De fet, a En Comú Podem, que va guanyar les eleccions del 20-D a Catalunya, ja hi ha el partit d’Iglesias i EUiA (la marca d’IU a Catalunya), a més de Barcelona en Comú i ICV. Les enquestes no detecten una millora dels resultats de Podem encara que conflueixi amb IU, però per a Domènech seria “l’autopista definitiva per al canvi”.