Rajoy desmantella les ambaixades catalanes

El govern espanyol acomiada 33 treballadors de les Delegacions de la Generalitat a l’exterior

La delegació del Govern a Brussel·les és l’única que es manté oberta.
Laia Forès
02/12/2017
2 min

Brussel·lesCinc setmanes després de suspendre l’autonomia de Catalunya amb l’activació de l’article 155, el govern espanyol ha complert la seva amenaça de carregar-se la política exterior del Govern. L’executiu de Mariano Rajoy, en virtut dels poders que s’ha autoatorgat per fer i desfer a Catalunya amb el 155, ha acabat de desmantellar les Delegacions de la Generalitat a l’exterior amb l’acomiadament de 33 treballadors de les ambaixades catalanes que estaven a ciutats com Londres, París, Berlín i Washington, entre d’altres. Tots menys els de la delegació de Brussel·les, l’única oficina catalana que es manté oberta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Immediatament després de l’aprovació al Senat del 155, el govern espanyol va destituir els delegats de les oficines a l’exterior -càrrecs polítics nomenats pel Govern- i va suspendre l’activitat de les delegacions. També va desmantellar el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), un consorci público-privat dirigit per Albert Royo, càrrec cessat el 31 d’octubre.

Els treballadors de les delegacions a l’estranger, que desenvolupaven una feina tècnica i no política, es van quedar en una situació de desemparament i incertesa. Ni podien anar a treballar ni estaven acomiadats. Fins i tot les persones que tenien una beca laboral també es van quedar sense poder continuar-la.

El Govern ha intentat frenar-ho

Els treballadors, la majoria amb contractes indefinits, pensaven que la situació seguiria així fins que després del 21-D hi hagués un nou Govern i es desactivés l’article 155. La realitat, però, és que Madrid ha decidit tirar pel dret i acomiadar els 33treballadors. El govern espanyol acusa la Generalitat d’haver posat les coses difícils. “Aleix Villatoro [el secretari general d’Afers Estrangers] no ha col·laborat i les coses no s’han pogut fer de manera tan ràpida i eficaç com s’esperava”, asseguren fonts del ministeri d’Exteriors.

Els treballadors catalans acomiadats no eren funcionaris però sí treballadors públics i tenien contractes locals d’acord amb la legislació de cada país. Segons apunta l’ACN, els treballadors van rebre el 30 de novembre un correu electrònic notificant-los que el seu contracte quedava rescindit aquell mateix dia. Ara esperen que els arribi una notificació oficial. A cada delegació hi quedarà una persona fins a finals de desembre per fer les tasques administratives pendents per poder tancar les oficines.

Fonts pròximes als treballadors han assegurat a l’ARA que s’han viscut en les últimes setmanes “situacions molt angoixants” i qualifiquen la situació de “drama”. Els treballadors acomiadats rebran indemnitzacions diferents, depenent de la legislació vigent al país on vivien i treballaven.

Amb l’últim gest de l’executiu de Mariano Rajoy, l’acció exterior del Govern queda desmantellada. Madrid ha optat per tancar les delegacions catalanes a l’estranger, tot i que el Tribunal Constitucional havia avalat a principis d’any l’existència d’oficines de promoció exterior de les comunitats autònomes. El Constitucional reconeixia, per tant, la legalitat de les oficines de la Generalitat -previstes a l’Estatut- i només havia advertit que no podien funcionar com a “diplomàcia” substituint les funcions de l’Estat.

stats