Rajoy tanca la porta a acostar presos a canvi del desarmament d'ETA: "No hi haurà res a canvi de res"
Els intermediaris demanen negociar condicions tècniques del desarmament amb París
MadridEl govern espanyol es referma: no mourà ni un dit per garantir el desarmament d'ETA ni té cap intenció de canviar les seves polítiques. Mariano Rajoy ho ha reiterat aquest dissabte des de Vitòria, on ha clausurat el congrés regional del partit. La Moncloa deixa clar que es mantindrà "ferma" fins que l'organització terrorista es dissolgui i que en cap cas oferirà "contrapartides" com l'acostament dels presos, una llarga reivindicació de l'esquerra abertzale i un dels punts que hi ha sobre la taula en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat amb el PNB. "No hi haurà res a canvi de res, perquè no pot haver-hi res. El govern d'Espanya aplicarà la llei com hem vingut fent des de sempre i estic totalment convençut que el govern francès també ho farà", ha assenyalat el líder popular enmig d'aplaudiments.
El PP es penja la medalla d'haver aconseguit acabar amb ETA sense cap negociació pel mig. "El temps s'està encarregant de demostrar que la nostra posició ha estat la més eficaç per a la dissolució definitiva d'ETA", ha afegit. D'aquesta manera finalment la Moncloa dona credibilitat a l'anunci de l'organització terrorista de desarmar-se per complet i de forma unilateral el 8 d'abril. Rajoy ha fet un nou pas i ha celebrat que, gràcies a "l'actitud, la perseverança, la dignitat i la fortalesa" del PP les "coses de mica mica es vagin normalitzant al País Basc". Per això ha demanat als militants bascos del partit que se sentin "orgullosos" perquè han estat un "factor decidiu" per a la fi d'ETA.
El govern espanyol no farà res per garantir el desarmament, tal com va demanar el lehendakari, Iñigo Urkullu, dimarts a Rajoy en una reunió a la Moncloa. Segons han avançat aquest dissabte diversos mitjans bascos, Urkullu va demanar a l'executiu que "estigui a l'altura de les circumstàncies" i que no entorpeixi el procés. El mateix han demanat aquest dissabte els intermediaris de la societat civil d'Iparralde (el País Basc francès). L'únic que demanen, segons fonts pròximes al procés, és que no els detinguin per aconseguir el desarmament, tal com va passar el desembre passat mentre gravaven un zulo a punt de precintar.
Un dels intermediaris, Michel Berhokoirigoin, ha emplaçat el govern francès a fer que accedeixi a negociar les "condicions tècniques" del procés de lliurament d'armes que, independentment del que passi, culminarà el 8 d'abril. "El 9 d'abril ETA ja no serà una organització armada", ha assenyalat durant una taula rodona a Biarritz sobre el desarmament.
Ara bé, no ha ofert cap detall de com serà el desarmament, més enllà d'insistir que el procés serà "massiu, plural i compartit". Berhokoirigoin és l'expresident de la cambra agrària d'Iparralde i company de mediació de Noël Etcheverry, que va anunciar el desarmament divendres en declaracions a 'Le Monde'. Asseguren que participaran en el desarmament centenars de ciutadans, càrrecs electes i també els membres de la comissió internacional de verificació.