La Moncloa treballarà per reformar la Constitució però amb "molta prudència"

Rajoy convocarà els pròxims dies per carta la conferència de presidents

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la compareixença a la comissió Constitucional al Congrés. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
01/12/2016
4 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avançat aquest dijous que el seu executiu té intenció de participar en la reforma de la Constitució. Però, de nou, ha marcat una línies vermelles molt clares. Si dimecres assegurava des de l'hemicicle del Congrés que "res en la Constitució és intocable" però que cal "consens de sortida i d'arribada", avui ha defensat des de la comissió constitucional de la cambra baixa que només acceptaran una reforma si es fa amb "consens", "concòrdia" i, sobretot, "molta prudència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa també acceptarà entrar a debatre sobre l'estat de les autonomies, però qualsevol decisió ha de convèncer partits i ciutadans al mateix nivell que en la Constitució aprovada el 1978. En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha recordat que la carta magna dels Estats Units no s'ha tocat des del 1992 i que en cap cas els ciutadans actuals nord-americans l'han votat. "Per això dic que cal prendre-s'ho amb calma", ha afegit.

El PSOE ja ha registrat una petició al Congrés per obrir immediatament una subcomissió per abordar la reforma de la carta magna. Tots els partits menys el PP hi estan d'acord, si bé que amb molts matisos. Sáenz de Santamaría ha volgut posar el dit a la llaga en les discrepàncies dins dels socialistes i li ha preguntat al portaveu del PSOE què vol dir que Espanya sigui un estat federal, si aposten per un federalisme simètric o asimètric.

Convocatòria de conferència de presidents

En els pròxims dies el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà una carta personal del seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, convocant-lo el pròxim febrer a la conferència de presidents autonòmics, a la qual ja ha avançat que no té intenció de presentar-se. Ho ha anunciat Sáenz de Santamaría, que vol rellançar aquesta cita –només es va celebrar un cop l'última legislatura (l'octubre del 2012)–. "No pot limitar-se a ser una reunió ocasional amb un magnífic protocol i pocs resultats", ha assenyalat.

Sáenz de Santamaría, flamant ministra d'Administracions Públiques, ha assenyalat que en l'ordre del dia de la reunió hi hauran de figurar els "assumptes més rellevants del nostre futur immediat" perquè vol que la conferència de presidents es converteixi en un òrgan per posar en comú els grans problemes de l'Estat i que ajudi en el disseny de les polítiques públiques. Una mena de poder a l'ombra alternatiu a les decisions del Congrés. En aquest sentit, la Moncloa també demanarà a les respectives autonomies que enviïn un conseller per a un comitè preparatori de la cita a Madrid els pròxims dies.

"Cal obrir més l'Estat de les autonomies"

La reunió haurà de servir, segons la vicepresidenta espanyola, per marcar l'inici del curs polític del 2017. Sáenz de Santamaría ha fet una defensa aferrissada de l'Estat de les autonomies i ha tornat a insistir que Espanya és un dels "països més descentralitzats del món". "Tots som Estat", ha dit en referència als presidents autonòmics que assistiran a la cita, però ha admès que "cal obrir més l'Estat a totes les autonomies" i ha refermat la seva voluntat de diàleg. "Sense l'estat autonòmic no s'entendria la qualitat del nostre estat del benestar", ha afegit. Sobre aquesta idea, ha dit, presentaran la reforma del sistema de finançament autonòmic. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha dit que l'Estat de les autonomies està "esgotat".

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, li ha replicat que es vanti que, segons l'OCDE, l'administració general de l'Estat gestioni només un 42,3% del pastís, i les autonomies, el 53,4%, quan Madrid es queda la major part dels objectius de dèficit. Aquesta tarda es reuneix el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Hisenda i comunitats es barallen per un objectiu de dèficit entre el 0,5 i el 0,7%, quan, segons Homs, per percentatge, a les autonomies els tocaria el doble. Tenint en compte un objectiu del 2,9% al conjunt de l'Estat per al 2017, Madrid es queda més del 83% d'aquest pastís, ha recalcat el portaveu del PDECat. "Si es pensa que es pot resoldre la qüestió catalana sense passar per les urnes, fa un mal diagnòstic", ha conclòs Homs.

Avís per a navegants

Al final de la seva intervenció inicial, Sáenz de Santamaría ha llançat un avís tant a la Generalitat com a Podem sobre el futur d'aquesta legislatura. "No m'alineo amb les tesis de qui vol demolir-ho tot", ha dit, i ha fet una defensa aferrissada de la Constitució. Ara bé, no ha enviat cap missatge indirecte a Puigdemont per la seva decisió, de moment, de no assistir a la reunió de presidents autonòmics més enllà de reclamar "lleialtat" i "confiança" a totes les autonomies.

Oberta a derogar lleis

Per aconseguir consens durant aquesta legislatura en minoria, la vicepresidenta del govern espanyol ha anunciat que a finals d'abril del 2017 el consell de ministres aprovarà un full de ruta de tots els projectes de llei que tenen previst aprovar durant l'any. Una forma, segons Sáenz de Santamaría, d'intentar buscar consens, sobretot amb el PSOE, i que no tiri d'esmenes a última hora. En aquest sentit ha fet una mínima autocrítica i ha admès que durant la legislatura de majoria absoluta de Rajoy potser es van fer massa reformes i que ara toca fer poques lleis, però ben fetes. En aquest sentit, tímidament, s'ha obert a derogar algunes normes de la legislatura anterior.

stats