Política 22/07/2013

Rajoy afronta una altra compareixença de premsa amb la incògnita de si anirà al Congrés pel cas Bárcenas

El president espanyol ha de fer aquest dilluns al migdia una roda de premsa conjunta amb el primer ministre romanès, Victor Ponta, que visita la Moncloa

Europa Press
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa d'aquest divendres a Brussel·les / EFE

MadridEl president del Govern, Mariano Rajoy, afronta aquest dilluns la seva segona compareixença pública davant la premsa en dues setmanes des que es van publicar les noves revelacions sobre el cas Bárcenas. És un moment, per tant, en què es podria aclarir la incògnita de si finalment compareixerà o no al Congrés per informar d'aquest tema, com reclama l'oposició, i evitar la moció de censura anunciada pel PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb motiu del viatge oficial a Espanya del primer ministre romanès, Victor Ponta, tots dos oferiran una roda de premsa conjunta al palau de la Moncloa. Si se segueix el format que fins ara s'ha utilitzat en aquestes compareixences amb mandataris internacionals, només respondrà a dos periodistes espanyols.

Fa una setmana, i després de la publicació dels SMS entre ell i Bárcenas fins fa pocs mesos –un dels quals fins i tot quan ja se sabia la gran fortuna que l'extresorer tenia a Suïssa–, el cap de l'executiu espanyol va assegurar que aquests missatges de text telefònics ratificaven, segons el seu punt de vista, que "l'estat de dret no se sotmet a xantatge". A més, va assegurar que complirà amb el mandat que li han donat els espanyols a les urnes i va avisar que si l'oposició vol "jugar a una altra cosa" serà la seva "responsabilitat".

Aquell mateix dia, l'extresorer del PP admetia, en la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, l'autoria dels papers que reflecteixen una presumpta comptabilitat 'B' del PP, alhora que aportava al magistrat nombrosa documentació, fins i tot un llapis de memòria, per acreditar el cobrament de presumptes sobresous per part de la cúpula del partit durant anys.

Davant el degoteig constant d'informacions sobre el cas Bárcenas en els últims dies, l'oposició ha augmentat la pressió sobre el govern espanyol perquè ofereixi explicacions. De fet, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha avançat que si Rajoy no compareix en un ple monogràfic al Congrés plantejarà una moció de censura.

Públicament, la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar divendres que la decisió sobre si Rajoy va al Congrés es prendrà el 24 de juliol, dia en què en què la diputació permanent del Congrés debatrà i votarà les peticions de compareixença que ha sol·licitat l'oposició.

Fonts governamentals reconeixen en privat que el gabinet de Rajoy busca fórmules i explora la possibilitat que doni algun tipus d'explicació en seu parlamentària, però assenyalen que encara no hi ha una decisió presa i que se sabrà la setmana que ve. En última instància, és Rajoy en realitat el que decideix si vol comparèixer o no davant el Parlament.

Nombrosos dirigents del PP consultats per Europa Press donen per fet que Mariano Rajoy, acudirà al Parlament per evitar el "pitjor dany" de la moció de censura. A les files del partit consideren que és la "millor sortida", en un moment en què les bases del PP necessiten a més un missatge de "tranquil·litat" davant l'allau d'informacions sobre el cas Bárcenas, que està monopolitzant la vida política espanyola.

stats