Rajoy avisa: “No en deixaré passar ni una”
El PSOE avala la mà dura del president però fa l’orni amb la pressió a Sánchez per investir-lo
MadridCarles Puigdemont no va ser ben rebut com a nou president de la Generalitat al Palau de la Moncloa. Minuts abans que es votés la seva investidura, el cap de l’executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va comparèixer per valorar el seu discurs i reiterar la posició de duresa. Després d’afirmar que la intervenció del candidat de Junts pel Sí es basava en “una il·legalitat constatada”, en referència a la declaració d’inici del procés que el TC va tombar el 2 de desembre, Rajoy va lamentar que, malgrat la retirada d’Artur Mas, “res no canviï”.
Rajoy va ser clar en afirmar que, tot i que el seu és un govern en funcions, i a priori amb la iniciativa legislativa molt limitada, té -gràcies a les reformes que permeten a Cristóbal Montoro tancar l’aixeta o al TC actuar com una sala penal si se’l desacata-“més instruments que mai per defensar la legalitat”. Va deixar clar que l’estat de dret “funciona sempre” i va enviar un avís contundent: “No deixarem passar ni una sola actuació contra la unitat d’Espanya i la sobirania o en contra de la llei i els tribunals”, va dir en la compareixença sense preguntes a la Moncloa. “Estem en plenes facultats i estarem pendents”, va concloure davant un període en funcions que sap que pot ser llarg.
Per a Rajoy, Puigdemont “no té legitimitat” per tirar endavant el procés perquè el TC ja va deixar clar que la resolució “ja no existeix, perquè és contrària a la democràcia, a la Constitució i a l’Estatut, i és una violació dels drets dels ciutadans”. Rajoy va dir que una nació “lliure i avançada” com l’espanyola no permetrà “que ningú assumeixi poders il·limitats i sense control”. Tot plegat, insistint en un “missatge de tranquil·litat” segons el qual no hi haurà “ni estructures d’estat ni procés constituent”.
Diàleg amb PSOE, C’s i Podem
El cap de l’executiu va trucar a Pedro Sánchez i a Albert Rivera, i preveia parlar també amb Pablo Iglesias, però en la seva al·locució va evitar pressionar els socialistes sobre la governabilitat, tal com havia fet en un comunicat dissabte a la nit.
Al matí s’havia pronunciat el PSOE, per boca del seu portaveu, Antonio Hernando, que va fer costat a la posició de Mariano Rajoy però va fer l’orni a la pressió del PP perquè Sánchez investeixi Rajoy, un escenari que ahir va verbalitzar el vicesecretari general del PP, Fernando Martínez-Maíllo. El PSOE no va posar peròs a l’estratègia de Rajoy en defensa de la Constitució i la unitat d’Espanya.
Hernando va recordar que el Parlament va aprovar “una declaració unilateral d’independència [sic] i un full de ruta per fer la desconnexió en 18 mesos” i que el TC ho va declarar inconstitucional. “Correspon al govern de la Generalitat respectar-ho”, va dir com una primera valoració abans que l’executiva del PSOE es reuneixi avui per valorar també el ple d’investidura del Parlament.
En la intervenció va fer servir termes molt similars als del comunicat de dissabte de la presidència del govern espanyol i va reiterar que “cap majoria parlamentària pot ser font de legitimitat per vulnerar la legalitat” i que per això ells avalen Rajoy, tal com van fer al seu dia per anar al Constitucional i ara per “fer respectar la llei i la Constitució”. Hernando sí que va deixar clar que el compromís del PSOE, “ja sigui al govern o a l’oposició”, seguirà “amb la llei, la democràcia i la unitat d’Espanya”. Evitava referir-se a com l’escenari català influirà en la governabilitat. Els socialistes es neguen a donar suport actiu o passiu a la investidura de Rajoy i busquen l’acord amb Podem. El conservador Martínez-Maíllo va incidir en el fet que cal que el PSOE permeti al cap de files popular ser president i que formi un govern de coalició: “N’esperem més, cal més unitat que mai”, deia.