LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política22/10/2016

Rajoy assumeix que haurà de cedir en una legislatura “difícil”

La gestora socialista avança que al PP li caldrà buscar altres suports per aprovar els pressupostos

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridTot i que encara no s’ha atrevit a dir-ho en veu alta, Mariano Rajoy ja es veu investit, de nou, president del govern espanyol. Tot el seu entorn no té problemes per admetre-ho. En espera que el comitè federal del PSOE decideixi demà l’abstenció, el líder popular ja treballa en el discurs d’investidura que haurà de pronunciar la setmana que ve. Per molt que amb la seva estratègia immobilista hagi aconseguit fer coure a foc lent els socialistes i repetir a la Moncloa havent conservat intacte el seu lideratge al PP, Rajoy s’enfronta al que pot ser un dels seus mandats polítics més complicats. Sense una negociació prèvia amb Ferraz i amb un govern en clara minoria, el president espanyol finalment assumeix que haurà de cedir per fer front a una legislatura que qualifica de “difícil”, ja que pot caure en qualsevol moment si el PSOE li retira el suport.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acostumat al corró de la majoria absoluta i del blindatge parlamentari que ha erigit durant un any en funcions -el govern espanyol no s’ha sotmès mai al control del Congrés-, Rajoy ha viscut quatre anys a la Moncloa sense haver de cedir en res per entendre’s amb els socialistes. “Com que no tenim majoria absoluta, he d’assumir que molts dels plantejament que hi havia en el nostre programa no podran tirar endavant [...]. Hauré d’adequar el meu discurs a la nova situació”, va admetre ahir el líder popular des de Brussel·les després de participar al Consell Europeu, on no es va poder escapar de les preguntes dels periodistes en la roda de premsa obligatòria. Davant d’un nou comitè federal del PSOE que es preveu convuls, Rajoy també treballa per ajudar els socialistes a digerir l’abstenció i prepara les seves files per renunciar a punts importats del seu programa.

Cargando
No hay anuncios

L’amenaça de noves eleccions

Resolt el tema de la investidura, la Moncloa ja pensa en la pròxima pantalla: l’aprovació d’uns pressupostos que exigeix, per activa i per passiva, Brussel·les. El PP no vol passar sol per aquest tràngol i adoba el terreny amb els socialistes perquè no el facin gruar massa. En el discurs d’investidura defensarà que ell “tindrà una gran responsabilitat” en aquesta legislatura, però que “no serà l’únic”. “Les decisions les han de prendre 350 diputats, en un govern en minoria”, va advertir ahir.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes estan molt lluny d’aquesta pantalla, enfrontats pel debat sobre com abstenir-se. El president de la gestora del PSOE, l’asturià Javier Fernández, va avançar ahir en una entrevista a RNE que al PP li caldrà buscar suports en “altres llocs” per aprovar els pressupostos. Una decisió d’aquest calibre hauria de tornar a passar per un comitè federal que podria dividir encara més el partit. Fernández, però, no va tancar la porta del tot. Preguntat sobre si els socialistes presentaran una esmena a la totalitat, com acostumen a fer, va evitar confirmar si és el que tenen en ment.

EL PNB és l’altra formació de qui està pendent el PP. Els seus cinc diputats, si se sumen a Pedro Quevedo, representant de Nova Canàries -que vota amb el PSOE però és d’un altre partit-, serien suficients per aprovar els comptes. El PP, per sorpresa, ha ajudat a aprovar dues esmenes dels nacionalistes bascos aquesta setmana al Congrés, un gest que alguns han interpretat com una forma d’intentar acostar-s’hi malgrat el seu no rotund al PP.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy, de moment, busca inocular un discurs optimista i treure el màxim partit d’un mandat advers. La Moncloa defensa que el fantasma d’una legislatura molt curta es podrà anar esquivant a base de negociar “pas a pas” i amb un “esperit col·laboratiu”. El president espanyol va considerar que la necessitat de pacte es pot convertir “en una gran oportunitat per deixar resolts alguns dels grans reptes que té Espanya en un futur”. Tant Catalunya com el finançament autonòmic, la recuperació econòmica i el futur de les pensions són algunes de les propostes que posarà sobre la taula en el debat d’investidura.

Ciutadans, fora de joc al Congrés d’ençà del pacte amb Rajoy i el cop a Ferraz, ha tret la pols a l’acord firmat amb el PP. Ahir ja va anunciar un pacte amb els populars per deixar sense efecte les revàlides de la Lomce un cop arranqui la legislatura. El govern espanyol es compromet a elaborar un decret per canviar el calendari de la llei orgànica, una norma que, tanmateix, s’hauria vist obligat a canviar davant del front comú de l’oposició al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Ronda de consultes amb el rei

Avui és l’últim dia de calma abans de la contrarellotge per investir Rajoy en només una setmana. La Zarzuela va confirmar ahir que la ronda de consultes dels partits culminarà dimarts a les 13.30 h amb la reunió amb Mariano Rajoy. D’aquesta manera, l’inici del primer debat d’investidura es podrà convocar ja per dimecres a la tarda, a falta de confirmació de la presidència del Congrés. A hores d’ara encara no està confirmat si el segon debat d’investidura, quan està previst que el PSOE finalment s’abstingui, serà dissabte al vespre o bé diumenge, quan Felip VI ja tornarà a ser a Espanya després d’un viatge oficial.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes han decidit afegir més incertesa a la setmana ajornant el debat sobre com ha de ser l’abstenció. En el comitè federal de diumenge no s’abordarà si finalment s’ordena, a través de la disciplina de vot, que tots els diputats s’abstinguin o bé que només ho facin 11 -els imprescindibles per fer Rajoy president-, tal com defensen obertament les federacions valenciana i manxega. Això permetria que Pedro Sánchez pogués seguir votant no a Rajoy i no hagués d’enfrontar-se a una expulsió del partit. També podria ajudar a digerir el no rotund del PSC. Javier Fernández va tornar a demanar ahir als socialistes catalans que “revisin” la seva posició i, per primer cop, va defensar obertament l’abstenció.