Política11/06/2014

Rajoy, al debat sobre la llei d'abdicació: "La forma política d'estat no és a l'ordre del dia"

El president espanyol defensa que el rei ha aconseguit "fomentar la riquesa de la diversitat on s'havia volgut imposar una falsa uniformitat". El 92,6% de la cambra ha votat a favor de la tramitació d'urgència de la llei

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl debat sobre la llei d'abdicació s'ha realitzat a contrarellotge, sense cap contratemps, i en poc més de tres hores s'ha tramitat la llei exprés. El 85% de l'hemicicle ha aprovat la tramitació de la norma després que cada formació, incloses totes les del grup mixt, defensessin els seus arguments a favor del sí, el no, l'abstenció o ve la decisió de no votar, tal i com ha fet Amaiur.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat el primer en defensar la llei orgànica davant del Congrés. Això només passa en casos de gran transcendència. I ho ha fet en un discurs on ha volgut fugir del debat monarquia/república i ha assenyalat, de forma reiterada, que "la forma política d'estat no és a l'ordre del dia d'aquesta sessió del Congrés dels Diputats".

Cargando
No hay anuncios

El líder popular ha volgut matisar que Espanya és una "monarquia amb profundes arrels històriques perquè així ho han volgut els espanyols" i que si aquest dimecres el Congrés debat aprovar la llei orgànica per a l'abdicació és perquè estem davant d'una monarquia parlamentària. "No estem aquí per modificar els fets, sinó per subratllar que Espanya és una democràcia on tot el que afecti la corona exigeix la intervenció de les Corts", ha precisat. "Canviem de plana, però seguim escrivint el llibre de la història", ha afegit.

Rajoy també ha elogiat tant els governs socialistes com populars per haver aconseguit que Espanya "hagi deixat de ser fa temps una democràcia en construcció". "Som una democràcia consolidada i estable", ha matisat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el paper del rei Joan Carles, Rajoy ha defensat que el rei va ser un "hàbil pilot d'una Transició plena de riscos", en què va aconseguir "reconèixer i fomentar la riquesa de la diversitat on s'havia volgut imposar una falsa uniformitat".

El PSOE defensa el consens constitucional

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, l'encara secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha dirigit després a l'hemicicle per defensar que des de l'oposició faran el mateix que si estiguessin governant: aprovar el tràmit parlamentari per permetre l'abdicació del rei. "El PSOE no trencarà el consens constitucional", ha dit tancant files entorn el bipartidisme. Això sí, ha demanat que "s'obri pas a un temps, un temps de canvi i respostes consensuades". A diferència del discurs de Rajoy, en què s'han succeït els aplaudiments dels populars, els diputats socialistes han donat poc suport a les paraules de Rubalcaba.

Duran defensa la consulta

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat el primer en provocar més reaccions a l'hemicicle. Ha argumentat que el seu grup s'abstindrà en la votació de la llei perquè partits com el PP i el PSOE "porten temps excloent Catalunya de la història d'Espanya". La cridòria ha interromput el discurs de Duran i ell ha respost a algun diputat no identificat que li ha demanat explicacions –"senyoria, no sé quina"– que el que fa és respondre a acusacions de Rajoy.

#referéndumYA al Congrés

Cargando
No hay anuncios

Els diputats d'Esquerra Plural ha exhibit uns cartells on es podia llegir el 'hashtag' #referéndumYA en el moment que el líder d'Esquerra Unida, Cayo Lara, pujava al faristol. Lara ha assenyalat que votaran que no perquè "no es pot esperar més, no es pot negar al poble espanyol el seu dret a decidir".

Al seu torn, la líder d'UPyD, Rosa Díez, ha defensat la monarquia perquè "un republicanisme basat en principis ètnic o identitaris és pitjor per a un ciutadà".

Cargando
No hay anuncios

El PNB, en canvi, s'abstindrà i ha reptat el nou rei a impulsar una reforma profunda de l'Estat si vol tenir legitimitat.

Alfred Bosch, d'ERC, ha precisat que avui no podem votar sobre monarquia o república, però que "el 9-N votarem entre monarquia espanyola i república catalana".

Cargando
No hay anuncios

Olaia Fernández, del BNG, ha anunciat que votaran que no perquè "la monarquia encarna la transició de les imposicions del règim dictatorial". El mateix farà Compromís. El diputat Joan Baldoví, mostrant la portada censurada de 'El Jueves', ha parafrasejat Hamlet tot dient que "alguna cosa fa olor a cremat al regne d'Espanya".

Sabino Cuadra, d'Amaiur, ha anunciat que sortiran de l'hemicicle un cop es voti perquè "no volem ni rei pare, ni rei fill, ni l'esperit de Franco que habita en els dos".

Cargando
No hay anuncios

Aprovat el tràmit d'urgència

El ple del Congrés ha començat a les 9 del matí amb un breu debat per aprovar el tràmit d'urgència per passar la llei d'abdicació. Només s'han deixat 5 minuts a cada partit perquè defensés la seva posició, i l'únic en fer-ho des del faristol ha estat Esquerra Plural, amb el seu portaveu, Joan Coscubiela. ICV rebutja de forma contundent que la llei s'aprovi per tramitació directa i lectura única, ja que si "s'han trigat 35 anys a regular una possible abdicació del rei, per què no poden gastar-se un dies per fer això?".

Un 92,6% de l'hemicicle ha votat a favor de la tramitació directa i en lectura única, inclosos els vots de CiU, que ha decidit abstenir-se en la votació de la llei. Dels 336 vots emesos, 311 han estat a favor, 19 en contra i 6 d'abstenció.